Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 23 oktober 2017

Restschuldfinanciering: renteaftrek vervalt in 2018

Tijdens de economische crisis heeft de overheid de renteaftrek voor restschuldfinanciering mogelijk gemaakt om grote problemen op de huizenmarkt te voorkomen. Nu de crisis voorbij is, ruim vijf jaar later, blijkt dat nog steeds vaak een restschuld op de woning ontstaat na verkoop. De plannen van de overheid om het fiscale voordeel stop te zetten met ingang van 2018 lagen onder vuur. Een definitieve uitspraak van het nieuwe kabinet na het regeerakkoord is inzake de restschuldfinanciering ongewijzigd: de renteaftrek stopt dus een restschuldfinanciering wordt duurder.

Huis onder water

Als de verkoopprijs van een huis lager is dan het afgesloten hypotheekbedrag betekent dat een huis onder water staat; er is sprake van een restschuld. Om te voorkomen dat mensen besloten niet te verhuizen, uit angst voor een restschuld, maakte de regering het mogelijk dat de rentekosten van de restschuldfinanciering mochten worden afgetrokken. Deze, met de intentie van een, tijdelijke maatregel wilde het laatste kabinet Rutte met ingang van 1 januari 2018 terugdraaien. Uit onderzoek blijkt nu dat er nog steeds veel huizen, vooral van jonge mensen, worden verkocht met een restschuld. Als het fiscale voordeel weg gaat vallen is de vraag wat de gevolgen zijn op de huizenmarkt. Treedt stagnatie op doordat mensen minder snel willen en kunnen verhuizen? Dit treft vooral starters op de koophuizenmarkt.

Restschuld financieren

De financiering van de restschuld met een hypotheek is met ingang van 1 januari 2018 verleden tijd; de afschaffing van de restschuldregeling gaat door. Een restschuld die niet meer gefinancierd kan worden via een hypotheek kan gefinancierd worden met een persoonlijke lening. In geval van stopzetting van het fiscale voordeel voor deze financiering vervalt ook bij een persoonlijke lening het belastingvoordeel maar maakt een lening het wel mogelijk om te verhuizen, ook als er een restschuld op de woning zit. Met het wegvallen van het belastingvoordeel wordt een restschuldfinanciering wel duurder vanaf 2018.

Vrijblijvend offerte aanvragen