Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 28 mei 2018

Onderzoek naar bijleenregeling

Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de bijleenregeling. Het doel van het onderzoek was om erachter te komen of woningeigenaren hun overwaarde inderdaad gebruiken om hun hypotheek te verlagen. De reden waarom de bijleenregeling in het leven is geroepen. De wetenschappers kwamen tot de volgende conclusie: Hoe hoger de overwaarde is op het oude huis, hoe groter de verbouwing voor het nieuwe huis.

Maar is dat ook daadwerkelijk zo of ligt er iets anders aan ten grondslag?

Hoe werkt de bijleenregeling?

Wanneer u uw woning verkoopt en de verkoopprijs hoger is dan de hypotheekschuld die u heeft openstaan, heeft u overwaarde. Als u vervolgens een nieuw huis koopt en daarvoor een lening of een hypotheek afsluit, dan kunt u vervolgens alleen nog maar de rente aftrekken over de aankoopprijs min de overwaarde van uw voorgaande huis.

Deze regeling is opgezet, om te voorkomen dat mensen zich in de maximale schulden steken.

Het onderzoek

Uit het onderzoek van wetenschappers van Dijk en Voogt blijkt dus dat er een verband bestaat tussen de overwaarde van de woning en de investering voor de verbouwing van de nieuw gekochte woning. Op zich niet vreemd, want uit de belastingaangiftes blijkt dat doorstromers gemiddeld zo’n 8% van de woningwaarde extra lenen voor een verbouwing. Maar uit het onderzoek van Van Dijk en Voogt, blijkt dat hoe groter het percentage van het budget voor het nieuwe huis bestaat uit overwaarde, hoe groter het percentage van het budget ook besteed wordt aan de verbouwing.

Simpeler gezegd; het totale budget voor de nieuw te kopen woning wijzigt niet als er meer overwaarde is, alleen het percentage dat voor een verbouwing gebruikt wordt is hoger, op het moment dat er meer overwaarde is.

Conclusie

De heren van Dijk en Voogt noemen dit een merkwaardig verband. De vraag is of huiseigenaren de overwaarde en de eigenwoningschuld wel correct opgeven bij de belastingdienst. Dat blijkt echter lastig na te gaan, maar het zou goed kunnen dat het voor huieigenaren nog niet voldoende duidelijk is hoe ze deze gegevens correct moeten verwerken bij het invullen van de belastingaangifte.

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen