Let op! Geld lenen kost geld
Restschuld woning financieren

Restschuld woning financieren

Restschuldfinanciering vanaf 6,6%

De kans op een restschuld voor een woning is anno 2021 vrij klein. Woningen door het hele land worden vanwege de (toenemende) schaarste ruim boven de vraagprijs verkocht. Fijn voor u als verkoper want u wilt niet achterblijven met een restschuld. Wanneer u wel een restschuld heeft dan kunt u de restschuld van de woning financieren met de Nationale Hypotheek Garantie, een extra hypotheek of een voordelige lening. Het is wel belangrijk om te weten dat de rentekosten van uw restschuldfinanciering fiscaal niet meer aftrekbaar is. Deze regeling is per 2018 komen te vervallen.

U heeft geen zekerheid over wat de verkoopprijs van uw koophuis zal zijn. Uw huis met winst verkopen betekent dat u makkelijker een (duurder) nieuw huis kunt kopen of extra geld overhoudt. In ieder geval hoopt u dat de verkoopprijs gelijk is aan het hypotheekbedrag zodat u geen verlies maakt. De realiteit kan zijn dat het huis wordt verkocht onder de prijs van het aankoopbedrag maar, zoals al hierboven aangegeven, is de klans niet groot met overspannen woningmarkt. Maar wordt de woning in de toekomst verkocht onder het hypotheekbedrag dan is er sprake van een restschuld.

Heeft u bij aanvang van uw hypotheek de NHG (Nationale Hypotheek Garantie afgesloten? Dan kunt u misschien uw restschuld aflossen met behulp van stichting Waarborgfonds Eigen Woning, de verstrekker van de Nationale Hypotheek Garantie. Als u uw woning móest verkopen door bijvoorbeeld ontslag of scheiding en u er alles aan heeft gedaan om het verlies te beperken, wordt uw restschuld kwijtgescholden. De stichting zal namens u de restschuld aflossen bij de bank.

Wat is de hoogte van uw restschuld?

Op de hoogte van uw restschuld kunt u weinig invloed uitoefenen. Het hangt af van de verkoopprijs van uw huis. Wel kunt u in de jaren voorafgaand aan het moment van verkoop ervoor zorgen dat de hypotheekschuld zo laag mogelijk is zodat u de kans op een eventuele restschuld verkleind. U kunt het hypotheekbedrag verlagen door tussentijds extra af te lossen. Deze extra aflossingen van de hypotheek zijn niet altijd kosteloos. De bank kan een boeterente in rekening brengen.

Hoogte restschuld berekenen

De hoogte van de restschuld is de verkoopprijs van uw woning minus de verkoopkosten van de woning minus het openstaand saldo van de hypotheek van de woning.

Hoe financiert u de restschuld?

De restschuld kunt u meefinancieren met uw nieuwe hypotheek of via een consumptief krediet. Het is alleen niet altijd mogelijk; uw inkomen moet  hoog genoeg zijn en u moet de nieuwe maandlasten, die hoger worden door het extra bedrag aan restschuld bovenop het hypotheekbedrag, kunnen betalen. De looptijd van een hypotheek is langer dan die van een lening: u betaalt het bedrag aan restschuld via een hypotheek langer af dan via het lenen van geld. De rentetarieven van consumptieve kredieten, de persoonlijke lening, staan al tijden laag en het ziet er vooralsnog niet naar uit dat de rentepercentages op korte termijn zullen stijgen. Als u nu een lening afsluit profiteert u hiervan in de vorm van lage maandlasten. De persoonlijke lening met een looptijd van 10 jaar is de meest aangevraagde leenvorm om de restschuld te kunnen financieren. De rente- en financieringskosten zijn niet fiscaal aftrekbaar.

Gerelateerde informatie:

4 Opties om uw restschuld te financieren

Geld lenen voor een woning

Geld lenen voor woningverbetering

Alle leendoelen

 

huis

Vaste extra lage rente vanaf 6,6%

Huiseigenaren profiteren van extra rentevoordeel. 

aflossen

Lage rente

Voordelig online geld lenen

boetevrij-aflossen

Restschuld financieren

Voordelig uw restschuld aflossen.

snel

Snel uitbetaald

Binnen 2 werkdagen toegang tot uw lening. 

bespaar

Online geld lenen

Online geld lenen op een moment dat u goed uitkomt. 

Leendoelen

Leendoelen

zonnepanelen zonnepanelen

Een eigen zonnefabriek aan huis. Veel mensen dromen ervan. Als u zelf het geld niet heeft, kunt u altijd kiezen voor een verantwoorde lening. Want zonnepanelen zijn een slimme investering waarmee u elke maand geld bespaart op uw energierekening.

Lening voor zonnepanelen
recreatiewoning recreatiewoning

Met een combinatie krediet kunt u tot maximaal 150.000 euro lenen voor uw recreatiewoning/belegging (in het buitenland). In tegenstelling tot een hypotheek kunt u met een combinatie krediet wel tot 100% financieren.

Lening voor een recreatiewoning
renovatie renovatie

Een renovatie van uw woning kan ervoor zorgen dat uw huis verandert in uw droomhuis! Voor het financieren van zo'n renovatie denken de meeste mensen al gauw aan het afsluiten of het verhogen van een hypotheek. Maar u kunt ook denken aan een lening.

Lening voor een renovatieAlle leendoelen

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen