De gemiddelde rente van een lening is afhankelijk van diverse factoren (alle factoren vindt u op onze 'hoeveel kunt u lenen' pagina). De netto rente die u betaalt voor uw krediet hangt onder andere af van het type lening, de hoogte en de looptijd van de lening. Ook het gemiddelde rentepercentage hangt af van een aantal variabelen.
Wat is van belang voor de hoogte van de rente?
De rente op een lening is op te splitsen in twee categorieën: de rente en het jaarlijkse kosten percentage. De rente betekent het bedrag dat u maandelijks betaalt (naast aflossing). Dit bedrag wordt mede bepaald door het jaarlijkse kosten percentage van een lening. Hoe hoger het jaarlijkse kosten percentage hoe hoger ook de netto rente wordt.
Naast het type lening, de hoogte van het leenbedrag en de duur van de lening zijn er nog een aantal andere aspecten die bepalen hoe hoog de gemiddelde rente (netto en percentage) van uw lening ligt:
- De variabele rente voor een doorlopend krediet is doorgaans hoger dan de vaste rente voor een persoonlijke lening. Een doorlopend krediet oversluiten naar een persoonlijke lening met een vaste lagere rente loont dus.
- Bij beide leenvormen daalt het rentepercentage naarmate het leenbedrag hoger wordt. Leent u bijvoorbeeld 15.000 euro dan betaalt u een lager rentepercentage dan bij een kredietbedrag van 5.000 euro. Een lening met een lagere limiet gaat namelijk gepaard met relatief hogere kosten.
- Een persoonlijke lening heeft een vaste (lage) rente. Dat betekent dat er geen gemiddelde rente is, maar dat u elke maand hetzelfde bedrag aan rente betaalt, gedurende de gehele looptijd. Een doorlopend krediet kent wel een gemiddelde rente. Dat komt omdat de rente variabel is en elke paar maanden kan dalen of stijgen. U kunt zelf berekenen wat u maandelijks aan rente kwijt bent
-
Uw persoonlijke situatie. Om de gemiddelde rente van uw lening te bepalen kijkt een kredietverstrekker naar het te verwachten debiteurenrisico. Dit is onder andere gebaseerd op de verhouding tussen uw inkomsten en uw lasten, of u een vast/ tijdelijk contract heeft of zelfstandige bent, uw BKR betalingsgeschiedenis en uw totale vermogen.
Waar kunt u op letten voor de laagste gemiddelde rente?
Als u een lening gaat afsluiten is het verstandig om niet alleen te beslissen op basis van de laagste rente. Het bestedingsdoel en de looptijd spelen ook een rol. Wij raden u bovendien aan om naast de gemiddelde rente ook de voorwaarden van verschillende kredietverstrekkers te vergelijken. Een aantal verstrekkers rekenen nog altijd kosten bij vervroegd aflossen, let hier met het vergelijken goed op. Uiteindelijk bepalen de rente en de eventuele kosten bij tussentijds extra aflossen de totale kosten van de lening.
Bent u benieuwd hoeveel rente u gemiddeld betaalt voor een lening? Vraag vrijblijvend een offerte aan om het aanbod van onze vijf partnerbanken te vergelijken. Of ga naar rente vergelijken voor een overzicht van de rentepercentages van onze leningen.
Bent u op zoek naar een geschikte lening, maar weet u nog niet precies welke lening het beste bij u past? Gebruik dan onze leenwijzer om een passende lening te vinden die afgesteld is op uw wensen.
U kunt ook direct het gewenste leenbedrag opgeven en geheel kosteloos en vrijblijvend een offerte aanvragen voor uw lening: