Let op! Geld lenen kost geld

Hoe kan ik de samengestelde rente berekenen?

Veelgestelde vragen over lening en rente berekenen

Met onze Excel rekenmodule kunt u eenvoudig de samengestelde rente berekenen van uw persoonlijke lening of Flex en Zeker lening (de opvolger van het doorlopend krediet ). De samengestelde rente rekenmodule berekent de rente die tussen het begin en het einde van de looptijd is betaald. Op basis hiervan kunt u de samengestelde rente voor een lening over een bepaalde periode berekenen.

Hoe berekent u zelf de samengestelde rente?

Achteraf is de samengestelde rente over een bepaalde periode wel exact te berekenen. Dat gebeurt via een complexe formule. U kunt de cumulatieve rente van uw lening ook handmatig berekenen:

Termijnbedrag x (theoretische) looptijd = totaal te betalen bedrag -/- leenbedrag = samengestelde rente.

Wat is samengestelde rente eigenlijk?

Samengestelde rente (ofwel cumulatieve rente) is rente die wordt berekend over rente. Samengestelde rente wordt ook wel rente op rente, cumulatieve rente, samengestelde interest of compound interest genoemd.

Sluit u een Flex en Zeker lening af, dan is de samengestelde rente van tevoren niet exact vast te stellen. Dat komt doordat u de eerste 24 maanden bedragen mag opnemen en weer aflossen. De rente die u betaalt over opgenomen bedragen wordt bijgeschreven op het openstaande leenbedrag. Daardoor wordt uw schuld hoger. Als u niets aflost, betaalt u over dat hogere schuldbedrag vervolgens opnieuw rente.

Als u een persoonlijke lening afsluit, betaalt u rente over het totale leenbedrag. De rente, looptijd en maandtermijn staan vast en u kunt tussentijds geen opnames doen. Bij elke maandelijkse aflossing wordt de openstaande schuld kleiner, terwijl de rente gelijk blijft. Zo lost u elke maand een groter gedeelte van het leenbedrag af.

Lees ook: Zelf de aflossing van uw persoonlijke lening berekenen? en Bereken hier de rente van een persoonlijke lening

 

Bent u op zoek naar een geschikte lening, maar weet u nog niet precies welke lening het beste bij u past? Gebruik dan onze leenwijzer om een passende lening te vinden die afgesteld is op uw wensen.


U kunt ook direct het gewenste leenbedrag opgeven en geheel kosteloos en vrijblijvend een offerte aanvragen voor uw lening:


Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen