Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 4 februari 2019
Door: Michel Vrenegoor

4 Tips om verstandig over te sluiten

Overweegt u om uw lening over te sluiten of meerdere leningen samen te voegen? Let dan goed op de voorwaarden en de eventuele kosten (boeterente).

Hierbij 4 tips om uw lening(en) verstandig over te sluiten (en samen te voegen):

1. Wegen de kosten van oversluiten op tegen het financiële voordeel?

Een (wat oudere en langer lopende) persoonlijke lening is vaak niet boetevrij aflosbaar. Check dit goed in de voorwaarden. Mocht u boete moeten betalen, bepaal dan of u uiteindelijk wel voordeliger uit bent met oversluiten. Bij De Nederlandse Krediet Maatschappij kunt u uw persoonlijke leningen altijd boetevrij inlossen.

2. Meestal is een korte looptijd goedkoper

Een bijkomend voordeel van het oversluiten van uw lening is het verkorten van de looptijd. Met een kortere looptijd kunt u versneld aflossen. De looptijd is immers korter en de rente ligt lager. In het begin zal door de kortere looptijd het maandelijks af te lossen bedrag iets hoger liggen dan bij uw oude lening. Maar doordat de lening in versneld tempo wordt afgelost, zakt dit bedrag snel. Een lening met een korte looptijd is daarmee altijd voordeliger.

3. Eenvoudige acceptatie van hetzelfde leenbedrag

Bij het oversluiten van een lening, beoordeelt de kredietverstrekker opnieuw of u het krediet kunt krijgen. Er wordt informatie bij het BKR opgevraagd over uw betalingsgedrag. Daarnaast beoordeelt de bank uw aanvraag/lening opnieuw op basis van uw huidige actuele inkomsten en lasten. Leent u hetzelfde bedrag (dus geen hoger bedrag), dan is de kans heel groot dat u probleemloos kunt oversluiten.

4. Let op: bij kleine lening vaak hogere rente

Heeft u meerdere kleinere leningen? Goed om te weten dat u voor kleine leningen doorgaans een hogere rente betaalt dan voor grotere consumptieve kredieten. De beste manier om geld te besparen op al die kleine leningen is samenvoegen. Het is mogelijk om diverse soorten leningen samen te voegen. Denk aan een persoonlijke lening, creditcard schulden, een doorlopend krediet en roodstand bij de bank. Ook postorders of winkelkredieten zijn veelvoorkomende kredieten.

Bij samenvoegen leent u één groter bedrag waarmee alle kleine leningen worden afgelost. De voordelen zijn legio: lagere kosten en daarmee een lagere rente, een kortere looptijd en veel meer overzicht. Wel goed checken of er kosten mee gemoeid zijn, vooral bij persoonlijke leningen.

Bekijk de top 5 goedkoopste persoonlijke leningen

Michel Vrenegoor

Partner en Hoofd Acceptatie

Auteur: Michel Vrenegoor

Michel is een echte allrounder. Hij weet alles over kredieten. Of het nu gaat om een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een combinatiekrediet voor consumenten, u moet bij Michel zijn. Michel is vriendelijk, geduldig en heeft altijd tijd voor een praatje of een luisterend oor.’

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij –Acceptatie van de aanvragen, het uitbrengen via e-mail en Mijn DNKM van de overzichten met daarin de mogelijkheden van onze partnerbanken.

‘Ik zorg ervoor dat u in één oogopslag alle mogelijkheden goed kan vergelijken en dat u de juiste keuze kan maken. Ik vind het echt belangrijk dat u een lening afsluit die bij uw wensen past.’

Vrijblijvend offerte aanvragen