Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld
verantwoord geld lenen

Datum: 31 januari 2020

Zo verantwoord mogelijk geld lenen

Consumenten die niet voldoende (spaar)geld hebben om een grotere uitgave te doen, kunnen een aanvraag doen om geld te lenen. Maar zoals we allemaal weten: geld lenen kost geld. Dus wie geld wil lenen, gaat het liefst niet over één nacht ijs en informeert zich goed over de risico’s.

In dit artikel geven wij 6 tips om zo verantwoord mogelijk geld te lenen.

6 (verrassende) tips om verantwoord te lenen

  1. De allerbeste tip die we kunnen geven: neem de tijd om goed over uw beslissing na te denken. Een financiering aangaan hoeft helemaal niet slecht te zijn, mits u goed naar de toekomst en uw mogelijkheden kijkt. Aan geld lenen zitten veel aspecten, zoals looptijd, hoogte van het leenbedrag, rente, maandbedrag van de aflossing, extra aflossing en een eventuele overlijdensrisicoverzekering. Daarom is het zaak duidelijk in beeld te hebben welk soort lening het beste past bij uw situatie en leendoel. Geld lenen is per definitie een besluit voor de langere termijn.
  2. Wees realistisch over uw persoonlijke situatie en eventuele veranderingen. Een lening afsluiten betekent dat u hem ook moet aflossen; binnen een aantal jaren. Wat betekent dat voor uw persoonlijke situatie? Heeft u misschien verhuisplannen, is er een kindje op komst, verliest u binnenkort uw baan of gaat u juist meer werken? Kunt u te allen tijde de maandlasten van de aflossing blijven dragen? Verantwoord lenen houdt in dat u met een realistische bril kijkt naar uw situatie en (financiële)veranderingen incalculeert.
  3. Leer sparen. Dat klinkt waarschijnlijk wat vreemd voor wie juist geld wil lenen omdat er momenteel geen eigen geld in huis is. Maar: ‘wie niet kan sparen, moet ook niet lenen’ wordt met deze tip bedoeld. Het idee hierachter: als het al niet lukt om iedere maand een bedrag opzij te zetten, hoe lastig wordt het dan om maandelijks aan de financiële verplichting van het lening aflossen te voldoen?
  4. Looptijd versus gebruiksplezier. Sluit u een lening af om bijvoorbeeld een auto of een exotische wereldreis te kunnen betalen? Let er dan goed op dat de looptijd van de lening niet langer is dan de periode waarin u de auto gebruikt of op vakantie gaat. Anders bent u nog steeds aan het aflossen terwijl de auto/ telefoon/boot allang weer zijn verkocht of opgebruikt. Of erger nog: uw wereldreis is al 2 jaar geleden afgerond, maar de mooie herinneringen zijn inmiddels ingehaald door slopende maandelijkse afbetalingen. En uiteraard geldt: is de gewenste aanschaf echt noodzakelijk of meer een emotie-of impulsaankoop?
  5. Vermijd zoveel mogelijk een extra BKR-registratie. Wie een lening  boven de 250 euro afsluit, wordt geregistreerd bij het BKR. Op zich is dat geen probleem. Zodra er echter betalingsachterstanden ontstaan, krijgt u een negatieve registratie die 5 jaar blijft staan. Rampzalig voor wie bijvoorbeeld een woning wil kopen: u kunt dan geen hypotheek afsluiten.  
  6. Leningen vergelijken. Als u eenmaal heeft vastgesteld dat u de maandelijkse lasten van een lening kunt dragen, is het tijd voor de volgende stap: leningen vergelijken. Bij ons krijgt u in 1 overzicht een aanbod van 5 banken, waarin alle voorwaarden uiteen worden gezet.  Zo kunt u goed leningen vergelijken. De ene lening is de andere niet, daarom is het zaak goed te weten waar u het beste een lening kunt afsluiten en welke voorwaarden het beste bij uw situatie passen. Het Nibud heeft hier een handige checklist voor.

Waar kunt op letten:

  • Staat de leningverstrekker geregistreerd bij de AFM? Ofwel: is het zaakje legaal?
  • Meerdere offertes aanvragen. Wat zijn de verhoudingen tussen de rente, looptijd en het totaalbedrag van de lening? Is een vaste rente of een flexibele rente handiger voor u?
  • Wat zeggen de kleine lettertjes /voorwaarden? Mag u boetevrij de lening vervroegd aflossen? Wat staat er in de voorwaarden over arbeidsongeschiktheid, onverwachte hoge zorgkosten of zelfs overlijden? Kunt/ moet u een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Al deze voorwaarden zijn minstens zo belangrijk als een nette rente.

Conclusie

Wie geld wil lenen, doet er dus verstandig aan om voorzichtig te zijn en rekening te houden met de lange termijn. Haastige spoed is zelden goed en al helemaal niet als het om de centjes gaat.

Heeft u na rijp beraad besloten dat een lening past bij uw persoonlijke situatie en uw plannen op de langere termijn? Vraag hier dan vrijblijvend een offerte aan en ontvang in 1 overzicht een realistisch aanbod van 5 banken. Hoe beter u leningen kunt vergelijken, hoe beter beslagen u ten ijs komt.

 

Vrijblijvend offerte aanvragen