6 Tips bij het afsluiten van een lening
Overweegt u om een lening af te sluiten? Bijvoorbeeld omdat u een droom wilt verwezenlijken, een grote nooduitgave moet doen of om te investeren in woningverbetering?
Een lening afsluiten doet u niet zomaar, u gaat immers een financiële verplichting aan voor langere tijd. Daarom is het belangrijk om verantwoord en weloverwogen geld te lenen. Zo kunt u financiële problemen voorkomen.
Voorbereiding is het halve werk en wij helpen u graag op weg met 6 tips voor het afsluiten van uw lening.
1. De gewetensvraag – heb ik dit echt nodig?
Wie geld leent, moet het ook terugbetalen. Niet alleen het leenbedrag zelf, maar ook de rente over dit bedrag en dat kan aardig oplopen. Zelfs met de huidige lage rentes. Er is niets mis met het afsluiten van een krediet, zolang u de maandlasten ervan maar kunt dragen. Daarom kunt u uzelf een gewetensvraag stellen: ‘heb ik dit echt nodig’? En voor welke doeleinden is geld lenen eigenlijk een goed idee?
Als richtlijn kunt u aanhouden dat geld lenen voor een investering in uzelf (studie, verblijf in het buitenland), noodzakelijke goederen/ iets waarvan u afhankelijk bent voor het verdienen van uw salaris (vervangen kapotte auto) of het verduurzamen van uw woning zeker zinvol (en rendabel) is.
Extra tip: leen niet meer dan nodig is voor uw leendoel.
2. Welke looptijd past bij mijn budget?
U kunt direct al berekenen hoeveel u kunt lenen. Bij de berekening krijgt u een overzicht van de looptijden te zien. De looptijd van uw krediet heeft invloed op de hoogte van de maandlasten: hoe langer de looptijd, hoe lager het maandbedrag. U betaalt wel langer rente.
Kiest u voor een kortere looptijd dan betaalt u een hoger maandbedrag, maar bent u uiteindelijk wel goedkoper uit omdat u korter rente betaalt.
U kunt zelf bepalen welk maandbedrag (aflossing en rente) past bij uw budget en welke looptijd daarbij hoort.
Wilt u zo kort mogelijk rente betalen, dan houdt u de looptijd zo kort mogelijk. Let er wel op dat de hogere maandlasten nog goed op te brengen zijn!
3. Heb ik een negatieve BKR- registratie?
Twijfelt u over de status van uw BKR-registraties? Bijvoorbeeld omdat u in het verleden een betalingsachterstand had of het overzicht over uw kredieten kwijt bent?
U kunt bij het BKR inzage krijgen in uw kredietgegevens. Met een negatieve BKR-registratie wordt het heel lastig om een lening aan te vragen, maar niet onmogelijk.
4. Financiële planning
Wilt u een lening bij ons afsluiten, dan bedraagt de looptijd tussen de 1 en (bij sommige kredieten) 15 jaar.
Een lange periode, waarin u wel in staat moet blijven om uw lening af te lossen. Als u een financiële planning maakt, krijgt u een realistisch beeld van de impact van de lening op uw maandbudget.
Over het algemeen geldt: hoe realistischer en completer uw financiële planning is, hoe groter de kans dat u straks probleemloos uw krediet kunt aflossen.
U kunt voor uw planning denken aan de volgende factoren:
- Blijft uw inkomen hetzelfde tijdens de looptijd? Wat als u meer gaat verdienen of juist minder, bijvoorbeeld door arbeidsongeschiktheid, door werkloosheid of pensioen? Heeft u dan nog een potje achter de hand?
- Komt er een baby aan of zit u juist in een scheiding? Grote veranderingen in uw gezinsleven gaan vaak gepaard met hogere kosten. Wat is de impact op uw maandbudget, als u bijvoorbeeld groter of juist kleiner moet gaan wonen?
- Overweeg om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij uw lening? Op die manier blijven uw nabestaanden/ partner vrij van uw schulden, mocht u onverhoopt overlijden. Zo’n extra ORV kost maar een paar euro extra per maand en u kunt er een hoop ellende mee voorkomen.
5. Fiscale voordelen bij woningverbetering
Sluit u een persoonlijke lening af voor de verbetering, verbouwing of verduurzaming van uw koophuis?
U mag dan vaak (onder voorwaarden) de rente aftrekken van de inkomstenbelasting (box 1).
In sommige gevallen is een persoonlijke lening zelfs aftrekbaar in box 3 (vermogen en spaargeld), omdat u door de lening minder vermogen heeft. De lening moet dan wel meer 3000 euro bedragen voor alleenstaanden of meer dan 6000 euro bij stellen.
6. Oversluiten naar een goedkopere lening
Onze laatste tip is goud waard voor mensen die al meerdere kredieten of leningen hebben lopen.
Wat veel consumenten niet weten, is dat u (verschillende) dure leningen kunt oversluiten om zo geld te besparen.
Hoe dat werkt? U vraagt een persoonlijke lening aan met een veel lagere rente. Met deze nieuwe lening lost u in 1 keer al uw andere kredieten af.
Wat u overhoudt is 1 overzichtelijke lening met een vaste lage rente, een vaste looptijd en de mogelijkheid om altijd boetevrij extra te mogen aflossen.
Leningen samenvoegen en oversluiten is een slimme zet voor mensen met meerdere dure kredieten, zoals roodstand, creditcardschulden, aflossen in termijnen of postorderkredieten.
Bij deze kredieten zijn de rentes vaak tot wel 10%, het wettelijk toegestane maximum. Een groot verschil met de huidige lage rentes voor een persoonlijke lening bij De Nederlandse Kredietmaatschappij – al vanaf 6,7%
Zonder addertjes onder het gras, maar wel met mooie voorwaarden.
Bij een persoonlijke lening weet u namelijk precies wanneer de lening is afgelost. Elke maand slinkt uw schuld en bij een financiële meevaller mag u altijd boetevrij extra aflossen. Zo kunt u nog sneller schuldenvrij door het leven gaan.
Wij hopen dat u met deze tips goed geïnformeerd een verantwoorde lening kunt afsluiten!