Let op! Geld lenen kost geld
verduurzamen_onbetaalbaar_of_niet

Datum: 17 september 2020

Verduurzamen woning onbetaalbaar of niet?

Het Nibud concludeerde onlangs uit een onderzoek met bijna 38.000 deelnemers dat consumenten hun woning willen verduurzamen maar dat financieel vaak niet redden. Het blijkt dat minimaal 2 miljoen huiseigenaren niet voldoende spaargeld achter de hand hebben om effectief stappen te maken in de verduurzaming van hun woning. 

Wat zijn de exacte cijfers? Volgens het Nibud komen we in Nederland niet om in het spaargeld om te kunnen verduurzamen.

Weinig spaargeld om te verduurzamen

Zo heeft de helft van de huizenbezitters 5000 – 10.000 euro liggen om te kunnen investeren. Van de kleine 5 miljoen koopwoningen (4.487.894 eind 2019) zouden 2 miljoen huishoudens geld moeten lenen om vervolgens 5.000 euro te kunnen investeren. Dat is voldoende voor spouwmuur- of dakisolatie, zonnepanelen, driedubbel glas overal in huis of HR++.  Voor grotere aanpassingen, zoals het gasvrij laten maken van een huis staat 15.000 euro tot 20.000 euro. Dit laatste bedrag zou zelfs door 2,5 miljoen huishoudens moeten worden geleend. 

En dan is er nog de ‘onderkant’ van de huizenbezitters. Ruim honderdduizend huiseigenaren hebben helemaal geen financiële ruimte om hun woning te verduurzamen. 

Wie het geld niet heeft liggen, kan het vaak lenen. Maar voor de wat kwetsbaardere huishoudens blijkt vaak een (hypothecaire) lening ook niet mogelijk. Dan wordt verduurzamen van de woning wel erg lastig. 

Terugverdientijd investeringen nog niet in balans

Het Nibud spreekt bovendien zijn zorgen uit over geld lenen voor verduurzaming van je eigen huis. Een lening is immers een financiële verplichting voor langere tijd (rond de 10 jaar, 30 jaar bij een hypotheek) en er bestaat weinig duidelijkheid of de financiële risico’s van geld lenen in verhouding staan tot de terugverdientijd. Zonnepanelen verdienen zich bijvoorbeeld terug na ongeveer 6 jaar en leveren daarna pas geld op. Het klimaatakkoord stelt dat verduurzaamde huishoudens uiteindelijk woonlastenneutraal zullen worden door de lagere energielasten. Het is echter nog maar de vraag of de klimaatdoelstellingen gehaald zullen worden, als zo weinig huishoudens kunnen investeren in verduurzaming.

Toch zijn er legio consumenten die wel degelijk willen verduurzamen, ook al verdienen de investeringen zich niet (snel genoeg) terug. Vooral jongeren tonen veel bereidheid om financieel niet direct al te profiteren van energiebesparende maatregelen voor hun woning. 

Geld lenen voor verduurzaming? De opties

Wilt u toch de stap zetten om de eigen woning te verduurzamen, maar heeft u niet genoeg spaargeld paraat? Dan zijn er twee opties om via geld lenen te kunnen verduurzamen. 

Verduurzaming financieren via hypotheek

Bij een huis kopen hoort meestal een hypotheek. Daarom is het logisch voor veel huizenbezitters om voor verduurzaming hun hypotheekbedrag te verhogen. Toch zijn hier een aantal nadelen aan verbonden: 

  • Uw woning/ hypotheek wordt opnieuw beoordeeld door een hypotheekadviseur en daar zijn kosten aan verbonden. Samen met de notariskosten kunnen deze advies- en afsluitkosten oplopen tot 2500 euro. 
  • Het is niet voor iedereen mogelijk om de hypotheek te verhogen. 
  • Omdat u uw hypotheekbedrag verhoogt, loopt u kans in een hogere risicoklasse te vallen, met een hogere rente. 
  • Een hypotheek loopt doorgaans 30 jaar. Leent u bij, dan gaat het extra bedrag voor 30 jaar mee in de rente. U betaalt dus 30 jaar lang (een mogelijk hogere rente) voor een eenmalige aanpassing van uw woning. Wat als u na 10 jaar een vervolginvestering in verduurzaming wilt doen? Dan betaalt u nog steeds rente voor de vorige keer. Demotiverend en zonde van uw geld.

Verduurzaming financieren via een Persoonlijke Lening

Een steeds geliefder alternatief is een consumptief krediet zoals een Persoonlijke Lening. Dit is een krediet waarbij u eenmalig een vast bedrag leent voor een specifiek doel, met een vaste rente. Deze staat momenteel historisch laag, al vanaf 6,6%. U bepaalt zelf de looptijd en deze ligt meestal rond de 10 jaar. Dat is een stuk korter dan bij een hypotheek, waardoor de uiteindelijke kosten vaak zelfs lager uitvallen dan bij een hypotheekverhoging. 

  • Geen advies- en afsluitkosten doordat u zelf veilig, verantwoord en online de lening afsluit.
  • Eenmalig een vast bedrag lenen vanaf 5000 euro, met een vaste looptijd en vaste maandtermijnen. Met elke maandaflossing verlaagt u gestaag uw schuld. 
  • U mag – anders dan bij sommige hypotheken – altijd boetevrij extra aflossen. 
  • De rente ligt momenteel historisch laag, wij hanteren zelfs de laagste rente van Nederland. U leent al vanaf 6,6% bij een bedrag van 50.000 euro. 
  • Vaak is de rente van een Persoonlijke Lening voor woningverbetering  fiscaal aftrekbaar. 

Wilt u alvast stappen maken om duurzaam te wonen? Bekijk dan of een Persoonlijke Lening ook voor u de beste optie is om uw woning te verduurzamen. U kunt berekenen hoeveel u kunt lenen of vraag direct vrijblijvend een offerte aan.

 Lees ook: Tiny house als betaalbaar alternatief voor een woning

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen