Let op! Geld lenen kost geld
verduurzamen_onbetaalbaar_of_niet

Datum: 7 februari 2024
Door: Halmar Wolfswinkel

Verduurzamen woning onbetaalbaar of niet?

Het Nibud concludeerde in 2020 uit een onderzoek met bijna 38.000 deelnemers dat consumenten hun woning willen verduurzamen maar dat financieel vaak niet redden. Het bleek toen dat minimaal 2 miljoen huiseigenaren niet voldoende spaargeld achter de hand hebben om effectief stappen te maken in de verduurzaming van hun woning.

Weinig spaargeld om te verduurzamen

Volgens het Nibud komen we in Nederland niet om in het spaargeld om te kunnen verduurzamen. In 2023 bleek dat 20% van de huishoudens minder dan 2.500 euro in het spaarvarken heeft zitten. 11% van de huishoudens heeft helemaal geen spaargeld.

Van de kleine 5 miljoen koopwoningen (2023) zouden 2 miljoen huishoudens geld moeten lenen om vervolgens 5.000 euro te kunnen investeren. Dat bedrag is voldoende voor spouwmuur- of dakisolatie, zonnepanelen, driedubbel glas overal in huis of HR++.

De helft van de huizenbezitters heeft 5000 euro – 10.000 euro liggen om te kunnen investeren.

Voor grotere aanpassingen, zoals het gasvrij laten maken van een huis staat 17.000 euro tot 30.000 euro. Dit laatste bedrag zou zelfs door 2,5 miljoen huishoudens moeten worden geleend. 

En dan is er nog de ‘onderkant’ van de huizenbezitters. Ruim honderdduizend huiseigenaren hebben helemaal geen financiële ruimte om hun woning te verduurzamen.

Wie het geld niet heeft liggen, kan het vaak wel lenen. Maar voor de wat kwetsbaardere huishoudens blijkt een (hypothecaire) lening vaak ook niet mogelijk. Dan wordt verduurzamen van de woning wel erg lastig.

Terugverdientijd investeringen en salderingsregeling

Het Nibud spreekt bovendien zijn zorgen uit over geld lenen voor verduurzaming van je eigen huis. Een lening is immers een financiële verplichting voor langere tijd, zoals maximaal 15 jaar voor een persoonlijke lening, 30 jaar bij een hypotheek.

Dat kan een financieel risico betekenen. Zeker als de terugverdientijd van de investeringen nog niet in balans is met de aanschafprijs/hoogte van het leenbedrag.

Zonnepanelen verdienen zich bijvoorbeeld terug na ongeveer 4-5 jaar en leveren daarna pas geld op.

Berekening:
Aanschafkosten inclusief installatie  ÷  jaarlijkse besparing = terugverdienperiode.

Het klimaatakkoord stelt dat verduurzaamde huishoudens uiteindelijk woonlastenneutraal zullen worden door de lagere energielasten. Het is echter nog maar de vraag of de klimaatdoelstellingen gehaald zullen worden, als lang niet alle huishoudens kunnen investeren in verduurzaming.

 

Toch zijn er legio consumenten die wel degelijk willen verduurzamen - ook als de investeringen zich niet direct terugverdienen en de salderingsregeling stopt.

Geld lenen voor verduurzaming?

Investeringen om uw huis duurzamer te maken betalen zich altijd terug. Niet alleen in wooncomfort en een toekomstbestendig huis. Ook wordt uw huis door duurzame maatregelen direct meer waard.Wilt u de stap zetten om de eigen woning te verduurzamen, maar heeft u niet genoeg spaargeld paraat?

Dan zijn er twee opties om via geld lenen te kunnen verduurzamen. 

Verduurzaming financieren via hypotheek

Bij een huis kopen hoort meestal een hypotheek. Daarom is het logisch voor veel huizenbezitters om voor verduurzaming hun hypotheekbedrag te verhogen. Toch zijn hier een aantal nadelen aan verbonden: 

·       Uw woning/ hypotheek wordt opnieuw beoordeeld door een hypotheekadviseur en daar zijn kosten aan verbonden. Samen met de notariskosten kunnen deze advies- en afsluitkosten oplopen tot een paar duizend euro. 

·       Het is niet voor iedereen mogelijk om de hypotheek te verhogen. En als het al mogelijk is, valt u door het verhoogde hypotheekbedrag vaak in een hogere risicoklasse voor de bank, met een hogere rente. 

·       Een hypotheek loopt doorgaans 30 jaar. Verhoogt u uw hypotheek, dan gaat het extra bedrag voor 30 jaar mee in de rente. U betaalt dus 30 jaar lang een hogere rente voor een eenmalige aanpassing van uw woning.

Wat als u na 10 jaar een vervolginvestering in verduurzaming wilt doen? Dan betaalt u nog steeds rente voor de vorige keer. Demotiverend en zonde van uw geld.

Verduurzaming financieren via een persoonlijke lening

Een mooi alternatief is een persoonlijke lening. Dit is een lening waarbij u eenmalig een vast bedrag leent voor een specifiek leendoel, met een vaste lage rente. U bepaalt zelf de looptijd (maximaal 15 jaar). Dat is een stuk korter dan bij een hypotheek.

Zo vallen de uiteindelijke kosten vaak zelfs lager uit dan bij een hypotheekverhoging. 

Bovendien heeft u recht op fiscaal voordeel, als u de persoonlijke lening gebruikt voor de verduurzaming van uw woning. De rente is volledig aftrekbaar van uw inkomstenbelasting.

·       Geen advies- en afsluitkosten doordat u zelf veilig, verantwoord en online de lening afsluit.

·       Eenmalig een vast bedrag lenen vanaf 5000 euro, met een vaste looptijd en vaste maandtermijnen. Met elke maandaflossing verlaagt u gestaag uw schuld. 

·       Wij hanteren de laagste rente van Nederland. 

·       Vaak is de rente van een persoonlijke lening voor woningverbetering fiscaal aftrekbaar. 

U mag – anders dan bij veel hypotheken – altijd boetevrij en onbeperkt extra aflossen.

Groene lening voor verduurzamen woning

Wilt u nog een stapje verder gaan in uw duurzame ambities? Het is ook mogelijk om uw huis te verduurzamen met een persoonlijke lening van een maatschappelijk verantwoorde leningverstrekker.

We bieden een groene lening aan via GreenLoans, speciaal bedoeld voor duurzame investeringen in uw huis. Ideaal voor een warmtepomp,  isolatie en zonnepanelen.

Wilt u alvast stappen zetten om duurzaam te wonen? Bekijk dan of een persoonlijke lening ook voor u de beste optie is om uw woning te verduurzamen.

U kunt berekenen hoeveel u kunt lenen of vraag direct vrijblijvend een offerte aan.

 Lees ook: Tiny house als betaalbaar alternatief voor een woning

Halmar Wolfswinkel

Partner en Hoofd Realisatie

Auteur: Halmar Wolfswinkel

Halmar is oplossingsgericht, creatief en zeer efficiënt. Voor elk vraagstuk heeft hij een passende oplossing. Zoekt u naar een financiering voor een recreatiewoning, een auto, boot, caravan of de verbouwing van uw koophuis? Halmar denkt met u mee. Hij zorgt voor een snelle en foutloze afwikkeling en uitbetaling van uw lening.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Realisatie van de geretourneerde contracten, het completeren, controleren en doorsturen van de complete kredietdossiers naar de banken.

‘Ik sta er persoonlijk voor garant dat u snel en veilig kunt beschikken over uw geld.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen