Let op! Geld lenen kost geld
verantwoord geld lenen

Datum: 30 november 2022
Door: Halmar Wolfswinkel

Bespaar energie met de Duurzaamheidslening

Met de Duurzaamheidslening van SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting) financiert u energiebesparende maatregelen aan uw koopwoning.

Wat is de Duurzaamheidslening?

In Nederland stimuleren ruim 100 gemeenten het nemen van duurzame maatregelen en bieden daarom de Duurzaamheidslening aan. Dit is een speciale lening waarmee u tegen gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen in en aan uw koophuis kunt financieren. Het SVn regelt de aanvraag, administratie en uitbetaling van de Duurzaamheidslening.

Wilt u energie besparen door uw woning te verduurzamen?

Met zonnepanelen, isolatie en een warmtepomp bespaart u niet alleen op uw energiekosten, u geniet ook van extra wooncomfort, u draagt bij aan een beter milieu én de waarde van uw woning neemt toe.

Verduurzamen van uw woning is echter niet goedkoop, u bent er duizenden tot tienduizenden euro’s aan kwijt. Niet iedereen heeft zo’n spaarpot opgebouwd en daarom helpen een aantal gemeentes in Nederland een handje mee.

Kan ik een Duurzaamheidslening aanvragen?

De kenmerken en voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Maar voor alle aanvragen geldt;

 • Uw gemeente moet op de lijst van deelnemende gemeentes staan. Check dus goed of uw woonplaats op de lijst staat.
 • U heeft een toewijzingsbrief nodig van de gemeente om de Duurzaamheidslening te kunnen aanvragen. Heeft u geen toewijzingsbrief ontvangen maar biedt uw gemeente de Duurzaamheidslening wel aan? Neem dan contact op met uw gemeente.
 • Een Duurzaamheidslening vraagt u aan op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.
 • U moet zowel de eigenaar als de bewoner van de woning zijn.
 • U bent niet ouder dan 75 jaar
 • De inkomenseisen zijn hetzelfde als bij een hypotheek.
 • U wilt minimaal 2.500 euro en maximaal 25.000 euro lenen.
 • De vaste SVn rente is gebaseerd op 10 of 15 jaar (afhankelijk van de looptijd van de lening) met een korting van 3%. U betaalt in de praktijk ca. 1,6% rente.
 • De beoordeling van uw aanvraag duurt minimaal 5 werkdagen
 • U betaalt geen afsluitkosten.
 • U hoeft niet naar de notaris.

Wanneer u niet aan de bovenstaande voorwaarden voldoet kunt u geen Duurzaamheidslening aanvragen.

Alternatieve lening is de Energiebespaarlening

Een eerste alternatief voor de Duurzaamheidslening is de Energiebespaarlening. Met deze lening van het Warmtefonds kunt u als eigenaar van een koophuis ook energiebesparende investeringen in uw woning financieren.

De Energiebespaarlening biedt ook mogelijkheden aan mensen boven de 75 jaar of met onvoldoende leenruimte voor een andere lening.

 

Kan ik een Energiebespaarlening aanvragen?

Ook voor de Energiebespaarlening gelden een aantal voorwaarden voor het aanvragen van de lening. De belangrijkste voorwaarden en kenmerken zijn;

 • U vraagt de lening aan voor een koophuis dat u ook zelf bewoont.
 • U wilt een bedrag tussen de 1.000 euro en 25.000 euro lenen. Bij een ZEP (zeer energiezuinig pakket) maximaal 50.000 euro en bij een NOM (Nul-op-de-Meter-woning) maximaal 65.000 euro.
 • De aflossing vindt plaats in vaste maandtermijnen met een vaste rente.
 • Het geleende bedrag wordt in een bouwdepot gestort.
 • Er is geen bovengrens in leeftijd: u kunt de lening ook aanvragen na uw 75e verjaardag.
 • Er zijn ook leenmogelijkheden voor huiseigenaren met een te laag inkomen om elders te kunnen lenen.
 • Optie om bij een lening van 20 jaar een warmtepomp mee te financieren.
 • De aanvraag is 3 maanden geldig. Houd rekening met langere wachttijden vanwege de grote vraag naar de Energiebespaarlening.
 • 0% rente voor huiseigenaren/ huishoudens met minder dan 45.014 euro jaarinkomen.

Komt u niet in aanmerking voor een Duurzaamheidslening of een Energiebespaarlening? Dan zijn er zeker nog alternatieven:

 • een groene lening zoals een GreenLoans of
 • een (gewone) persoonlijke lening.

Wat is een groene lening?

Een groene lening is een persoonlijke lening die speciaal is bedoeld voor duurzame investeringen in uw huis, zoals isolatie.

GreenLoans is zo’n groene lening voor duurzame investeringen in uw huis. U leent geld specifiek voor het klimaatbestendig maken van uw woning, tegen gunstige voorwaarden. Met een looptijd tot 15 jaar en een vast laag rentepercentage.

Het bijzondere aan deze lening is dat:

 • GreenLoans als kredietverstrekker zelf ook bijdraagt aan een duurzamere wereld. U leent namelijk alleen uit groene fondsen.
 • De rente voor Greenloans altijd 5,7% is, onafhankelijk van de hoogte van het leenbedrag. Dat betekent dat u bij een lager leenbedrag (bijvoorbeeld 5000 of 10.000 euro voor zonnepanelen) vaak goedkoper uit bent met GreenLoans dan met een persoonlijke lening.
 • De lening alleen gebruikt mag worden voor investeringen in duurzaamheid. De maatregelen aan uw woning dienen te worden uitgevoerd door een erkende aannemer of installateur.
 • U de looptijd kunt afstemmen op de verduurzamende maatregelen, met een maximum looptijd van 15 jaar.

Wilt u een GreenLoans lening aanvragen? Op ons aanvraagformulier kunt u bij het bestedingsdoel eenvoudig aangeven dat de lening bedoeld is voor het verduurzamen van de woning. Zo komt u in aanmerking voor de lage rente en het belastingvoordeel.

Persoonlijke lening voor verduurzaming

Heeft u een wat duurdere verbouwing op de planning staan? Voor leenbedragen vanaf 25.000 euro is een gewone persoonlijke lening om uw woning te verduurzamen vaak voordeliger dan GreenLoans.

Ook bij een persoonlijke lening om uw huis te verduurzamen heeft u recht op belastingvoordeel en onbeperkt boetevrij versneld aflossen.

Duurzame leningen op een rij

In bovenstaane overzichty hebben we diverse opties besproken om een lening af te sluiten voor het verduurzamen van uw woning. Voor alle leningen geldt u dat u niet naar de notaris hoeft en geen afsluitkosten betaalt.

Samengevat nog een keer kort de mogelijkheden op een rijtje:

 1. Duurzaamheidslening: voordelig, maar niet overal beschikbaar en trage aanvraagprocedure.
 2. Energiebespaarlening: Ook mogelijk voor 75+ en voor mensen met een lage leencapaciteit. Wel lange wachttijd.
 3. Groene lening zoals GreenLoans: altijd dezelfde lage rente, het meest voordelig tot 25.000 euro, binnen 2 werkdagen het bedrag op uw rekening. Rente fiscaal 100% aftrekbaar.
 4. Persoonlijke lening voor verduurzamen woning: voordeliger vanaf 25.000 euro, binnen 2 werkdagen het bedrag op uw rekening. Rente fiscaal 100% aftrekbaar.

Halmar Wolfswinkel

Partner en Hoofd Realisatie

Auteur: Halmar Wolfswinkel

Halmar is oplossingsgericht, creatief en zeer efficiënt. Voor elk vraagstuk heeft hij een passende oplossing. Zoekt u naar een financiering voor een recreatiewoning, een auto, boot, caravan of de verbouwing van uw koophuis? Halmar denkt met u mee. Hij zorgt voor een snelle en foutloze afwikkeling en uitbetaling van uw lening.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Realisatie van de geretourneerde contracten, het completeren, controleren en doorsturen van de complete kredietdossiers naar de banken.

‘Ik sta er persoonlijk voor garant dat u snel en veilig kunt beschikken over uw geld.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen