Let op! Geld lenen kost geld
blog_-_creditcard

Datum: 9 januari 2020
Door: Michel Vrenegoor

Creditcard schuld vermijden

De creditcard; voor de één een deugd en voor de ander een last. Nu we meer en meer online kopen, ontkomt u vaak niet aan een creditcard. Ik moet toegeven: het is ook ontzettend handig. Want met mijn creditcard kan ik overal ter wereld moeiteloos betalen.

Maar dat zet me ook aan het denken. Want is het niet té makkelijk? Ik peilde het eens bij wat vrienden. Wat bleek? Bijna iedereen heeft een creditcard, maar niemand wist hoeveel zo’n krediet kost. Hoog tijd dus voor een blog over de creditcard.

60% van de Nederlanders heeft een creditcard

Uit onderzoek van ICS, marktleider in het uitgeven van creditcards waaronder Visa en MasterCard, in 2019 bleek dat 60% van de Nederlanders een creditcard heeft.

Niet zo gek, want het is een makkelijk betaalmiddel. U kunt nú iets kopen, zonder dat u het gelijk hoeft te betalen. Dus ook als u even geen geld op uw rekening heeft, kunt u gewoon uw rekeningen betalen of lekker even shoppen. Maar voor niets gaat de zon op en creditcards zijn dan ook niet gratis.

Jaarlijkse kosten creditcard

Soms krijgt u gratis een creditcard bij uw betaalrekening. De kosten voor de creditcard zijn dan bij de pakketprijs inbegrepen. In andere gevallen moet u jaarlijks betalen voor uw creditcard. Deze jaarlijkse kosten variëren van een paar tientjes tot enkele honderden euro’s. Dit vind ik eigenlijk niet zo choquerend. Waar het mij om gaat is de rente die wordt berekend.

Creditcard rente varieert van 12% - 14%

Het klopt dat u niet altijd rente betaalt voor een creditcard. Met een creditcard heeft u vaak tussen de 20 en 30 dagen uitstel van betaling. Dit betekent dat u met uw creditcard kunt betalen en 20 à 30 dagen de tijd heeft om het bedrag terug te betalen.

Zolang u dit doet, is er niets aan de hand. Maar bent u te laat? Dan moet u rente betalen. En dat loopt flink op. Zo betaalt u bij de vier grootste Nederlandse banken tussen de 12,4% en 14% rente. Zonde van uw geld.

Bank

Variabele creditcard rente

ING

vanaf 12,4%

Rabobank

vanaf 12,7%

ABN AMRO

vanaf 14%

SNS

vanaf 13,8%

 

Alternatief creditcard

Heeft u aan het eind van uw geld ook een stuk maand over? Maar schrikt u van de hoge creditcard rentes? Dan kunt u nadenken over een doorlopend krediet. Met een doorlopend krediet krijgt u ook toegang tot extra geld, zonder dat u alles in één keer hoeft op te nemen. Maar dan tegen een veel lagere rente. U sluit bij De Nederlandse Kredietmaatschappij namelijk al een doorlopend krediet af vanaf 8,6%.

Creditcard schuld voorkomen

Maar het is natuurlijk het slimst om schulden te voorkomen. Daarom sluit ik af met een paar tips om uw creditcard schuld af te bouwen of helemaal te vermijden:

  • Gebruik spaargeld of bijvoorbeeld vakantiegeld om uw creditcard schuld sneller af te lossen. Zo bent u sneller schuldenvrij en betaalt u minder rente.
  • Betaalt u uw creditcard in termijnen? Probeer dan het termijnbedrag iets op te hogen en sneller af te lossen.
  • Verlaag het limiet van uw creditcard.
  • Neem nooit meer dan één creditcard.
  • Neem uw creditcard niet altijd mee. Zo komt u ook niet in verleiding.
  • Moet u overwacht een grote uitgave doen? Overweeg dan een lening af te sluiten. Dankzij de lage rente is een lening een stuk goedkoper.

Bronnen:
- Onderzoek ICS

Rente creditcard ING

Rente creditcard Rabobank

Rente creditcard ABN AMRO
Rente creditcard SNS

Michel Vrenegoor

Kredietspecialist (Acceptatie)

Auteur: Michel Vrenegoor

Michel is een echte allrounder. Hij weet alles over kredieten. Of het nu gaat om een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een combinatiekrediet voor consumenten, u moet bij Michel zijn. Michel is vriendelijk, geduldig en heeft altijd tijd voor een praatje of een luisterend oor.’

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij –Acceptatie van de aanvragen, het uitbrengen via e-mail en Mijn DNKM van de overzichten met daarin de mogelijkheden van onze partnerbanken.

‘Ik zorg ervoor dat u in één oogopslag alle mogelijkheden goed kan vergelijken en dat u de juiste keuze kan maken. Ik vind het echt belangrijk dat u een lening afsluit die bij uw wensen past.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen