Let op! Geld lenen kost geld
blog_-_creditcard

Datum: 19 mei 2023
Door: Halmar Wolfswinkel

Creditcard schuld vermijden

De creditcard; voor de één een deugd en voor de ander een last. Nu we meer en meer online kopen, ontkomt u vaak niet aan een creditcard. Ik moet toegeven: het is ook ontzettend handig. Want met mijn creditcard kan ik overal ter wereld moeiteloos betalen.

Maar dat zet me ook aan het denken. Want is het niet té makkelijk? Ik peilde het eens bij wat vrienden. Wat bleek? Bijna iedereen heeft een creditcard, maar niemand wist hoeveel zo’n krediet kost. Hoog tijd dus voor een blog over de creditcard.

60% van de Nederlanders heeft een creditcard

Uit onderzoek van ICS, marktleider in het uitgeven van creditcards waaronder Visa en MasterCard, in 2019 bleek dat 60% van de Nederlanders een creditcard heeft.

Niet zo gek, want het is een makkelijk betaalmiddel. U kunt nú iets kopen, zonder dat u het gelijk hoeft te betalen. Dus ook als u even geen geld op uw rekening heeft, kunt u gewoon uw rekeningen betalen of lekker even shoppen. Maar voor niets gaat de zon op en creditcards zijn dan ook niet gratis.

Jaarlijkse kosten creditcard

Soms krijgt u gratis een creditcard bij uw betaalrekening. De kosten voor de creditcard zijn dan bij de pakketprijs inbegrepen. In andere gevallen moet u jaarlijks betalen voor uw creditcard. Deze jaarlijkse kosten variëren van een paar tientjes tot enkele honderden euro’s. Dit vind ik eigenlijk niet zo choquerend. Waar het mij om gaat is de rente die wordt berekend.

Relevante informatie:

Goedkoopste creditcard aanbieders

Creditcard rente varieert van 12% - 14%

Het klopt dat u niet altijd rente betaalt voor een creditcard. Met een creditcard heeft u vaak tussen de 20 en 30 dagen uitstel van betaling. Dit betekent dat u met uw creditcard kunt betalen en 20 à 30 dagen de tijd heeft om het bedrag terug te betalen.

Zolang u dit doet, is er niets aan de hand. Maar bent u te laat? Dan moet u rente betalen. En dat loopt flink op. Zo betaalt u bij de vier grootste Nederlandse banken tussen de 12,4% en 14% rente. Zonde van uw geld.

Bank

Variabele creditcard rente

ING

vanaf 12,4%

Rabobank

vanaf 12,7%

ABN AMRO

vanaf 14%

SNS

vanaf 13,8%

 

Alternatief creditcard

Heeft u aan het eind van uw geld ook een stuk maand over? Maar schrikt u van de hoge creditcard rentes? Dan kunt u nadenken over een Flexibel en Zeker lening (als vervanger van het doorlopend krediet). Met deze leenvorm krijgt u ook toegang tot extra geld, zonder dat u alles in één keer hoeft op te nemen. Maar dan tegen een lagere rente.

Creditcard schuld voorkomen

Maar het is natuurlijk het slimst om schulden te voorkomen. Daarom sluit ik af met een paar tips om uw creditcard schuld af te bouwen of helemaal te vermijden:

  • Gebruik spaargeld of bijvoorbeeld vakantiegeld om uw creditcard schuld sneller af te lossen. Zo bent u sneller schuldenvrij en betaalt u minder rente.
  • Betaalt u uw creditcard in termijnen? Probeer dan het termijnbedrag iets op te hogen en sneller af te lossen.
  • Verlaag het limiet van uw creditcard.
  • Neem nooit meer dan één creditcard.
  • Neem uw creditcard niet altijd mee. Zo komt u ook niet in verleiding.
  • Moet u overwacht een grote uitgave doen? Overweeg dan een lening af te sluiten. Dankzij de lage rente is een lening een stuk goedkoper.
  • Sluit uw VISA Card over om de kosten te verlagen

Bronnen:
- Onderzoek ICS

Rente creditcard ING

Rente creditcard Rabobank

Rente creditcard ABN AMRO
Rente creditcard SNS

Halmar Wolfswinkel

Partner en Hoofd Realisatie

Auteur: Halmar Wolfswinkel

Halmar is oplossingsgericht, creatief en zeer efficiënt. Voor elk vraagstuk heeft hij een passende oplossing. Zoekt u naar een financiering voor een recreatiewoning, een auto, boot, caravan of de verbouwing van uw koophuis? Halmar denkt met u mee. Hij zorgt voor een snelle en foutloze afwikkeling en uitbetaling van uw lening.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Realisatie van de geretourneerde contracten, het completeren, controleren en doorsturen van de complete kredietdossiers naar de banken.

‘Ik sta er persoonlijk voor garant dat u snel en veilig kunt beschikken over uw geld.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen