Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 7 januari 2020
Door: Halmar Wolfswinkel

Ik heb een hypotheek en wil een lening afsluiten

Sinds 2018 is het niet meer mogelijk om een verbouwing mee te financieren met uw hypotheek. Als u een verbouwing wilt realiseren bent u aangewezen op eigen vermogen of u financiert de verbouwing met een lening. De regels rondom hypotheekverstrekking worden steeds strenger. U kunt sinds 2018 alleen het aankoopbedrag van de woning financieren met een hypotheek. Extra geld bij uw hypotheek om een verbouwing voor aan uitbouw, keuken of dakkapel te kunnen betalen is niet meer mogelijk.

Kan ik naast mijn hypotheek een lening afsluiten?

U heeft een hypotheek en u wilt een lening afsluiten. Is dat mogelijk? Het antwoord op deze vraag is weliswaar ‘ja’, maar er zijn wel een aantal randvoorwaarden waar u aan moet voldoen om de lening daadwerkelijk af te kunnen sluiten. De kredietverstrekker zal bepalen welk leenbedrag in uw situatie mogelijk is. Niet alleen de hoogte van uw hypotheek en de bijbehorende maandlasten spelen een rol in de toekenning van de lening maar ook de gezinssamenstelling, uw leeftijd, uw inkomen en de aanwezigheid van eventuele andere leningen of aankopen die u op afbetaling heeft gedaan.

Een lening, in de vorm van een persoonlijke lening, doorlopend krediet of combinatie krediet, brengt maandelijkse kosten met zich mee. Deze kosten aan rente en aflossing komen bovenop de lopende vaste maandelijkse lasten die u al heeft. De lening moet een verantwoorde lening zijn zodat u niet in de financiële problemen komt en niet meer kunt voldoen aan uw betalingsverplichting. Want een lening afsluiten is een goede optie bij een verbouwing aan uw huis maar geld lenen kost geld; u leent niet gratis.

Hoe werkt het?

U kunt bij uw eigen bank een lening aanvragen maar u krijgt dan geen concurrerend voorstel wat betreft de rente. De bank zal u een voorstel doen van een persoonlijke lening en een doorlopend krediet met de daarbij behorende rente en voorwaarden. Hier maakt u een keuze uit.

Als u naar een onafhankelijke kredietverstrekker gaat ontvangt u een voorstel van meerdere banken. De leenvormen, de verschillende rentetarieven en voorwaarden staan overzichtelijk op een rijtje zodat u eenvoudig een keuze kunt maken welk voorstel het beste bij u past.

Hoe vraag je online een lening aan?

Als u voldoende financiële kennis heeft kunt u online zelf de persoonlijke lening, doorlopend krediet of combinatie krediet aanvragen. U hoeft niet op een kantoor langs te komen voor adviesgesprekken dus dat scheelt tijd. U betaalt voor het online afsluiten van een lening geen advies- en afsluitkosten. En in geval van twijfel is er altijd een tool die u verder kan helpen. Bij ons is dit de leenwijzer.

Als u kiest voor het online regelen van een lening zijn de rentes laag. Een online kredietbemiddelaar of –verstrekker heeft minder hoge kosten aan kantoorpanden en personeel.

Drie leenvormen

U heeft de keuze uit drie leenvormen: de persoonlijke lening, het doorlopend krediet en ons combinatie krediet.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening heeft een vaste rente en looptijd. De rente staat op dit moment heel laag dus als u kiest voor deze leenvorm profiteert u de gehele looptijd van de lening van dit lage rentetarief. Op de einddatum van de lening is de lening volledig afgelost. Een persoonlijke lening geeft zekerheid. U weet waar u aan toe bent; u betaalt elke maand hetzelfde vaste bedrag aan rente en aflossing.

Doorlopend krediet

Wilt u naast de verbouwing aan uw woning ook extra geld achter de hand hebben dan is een doorlopend krediet een geschikte leenvorm. De rente en looptijd zijn variabel; de maandlasten kunnen dus ook variëren. U betaalt alleen rente over het opgenomen deel van de lening. Heeft u een bedrag afgelost maar heeft u het weer nodig? U kunt het weer opnieuw opnemen. Deze flexibiliteit heeft een persoonlijke lening niet.

Combinatie krediet

Heeft u een hoog bedrag nodig voor de verbouwing? Daar is het combinatie krediet speciaal voor ontwikkeld. Wij brengen dan twee persoonlijke leningen gespreid onder bij onze partnerbanken. Dankzij deze risicospreiding voor de bank bieden zij een lage rente en gunstige voorwaarden. Een combinatie van een deel doorlopend krediet en een deel persoonlijke lening is ook een mogelijkheid.

Heeft u tussentijds extra geld ter beschikking? Dat kunt u bij alle leenvormen kosteloos inlossen zodat de schuld wordt verlaagd.

Voordelen lening ten opzichte van hypotheek

In 2018 werden de regels verder aangescherpt rondom hypotheekverstrekking maar dat is niet per definitie een nadeel. Een verbouwing financieren met een lening in plaats van via de hypotheek, die een looptijd van 30 jaar heeft, betekent een kortere looptijd; de lening is dus sneller afgelost. Sluit u een persoonlijke lening af om uw woning te verbeteren dan zijn de rentekosten fiscaal aftrekbaar.

Hoeveel kunt u lenen?

Heeft u een hypotheek en bent u benieuwd hoeveel u kunt lenen voor uw nieuwe keuken of badkamer? Bereken het zelf online en bekijk wat uw mogelijkheden zijn.

 

Halmar Wolfswinkel

Partner en Hoofd Realisatie

Auteur: Halmar Wolfswinkel

Halmar is oplossingsgericht, creatief en zeer efficiënt. Voor elk vraagstuk heeft hij een passende oplossing. Zoekt u naar een financiering voor een recreatiewoning, een auto, boot, caravan of de verbouwing van uw koophuis? Halmar denkt met u mee. Hij zorgt voor een snelle en foutloze afwikkeling en uitbetaling van uw lening.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Realisatie van de geretourneerde contracten, het completeren, controleren en doorsturen van de complete kredietdossiers naar de banken.

‘Ik sta er persoonlijk voor garant dat u snel en veilig kunt beschikken over uw geld.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen