Let op! Geld lenen kost geld

Een woekerlening is een lening met een extreem hoge rente die niet marktconform is. Een marktconforme rente mag wettelijk de 10% op jaarbasis niet overstijgen, maar een woekerlening rekent ot zelfs 200% op jaarbasis. Maar vaak een nog veel hogere rente.

Vaak verkeren consumenten die een woekerlening afsluiten in financiële nood en hebben ze snel geld nodig. Of het is niet mogelijk om tegen een lagere rente een lening af te sluiten, wegens bijvoorbeeld een negatieve BKR-registratie, strengere accaptatienormen bij de bank of een te laag of onregelmatig inkomen. Een woekerlening mikt dus op consumenten die toch al (tijdelijk) financieel zwak staan.

Door de hoge rente is een woekerlening vaak lastig terug te betalen en bestaat het risico dat er een nieuwe lening wordt afgesloten om de oude mee af te lossen. Zo ontstaat een vicieuze cirkel van schulden die zich blijven opstapelen. Woekerleningen zijn daarom in Nederland verboden.

Een woekerlening is vergelijkbaar met een flitskrediet of minilening. Hierbij kunnen consumenten een klein bedrag lenen (100 – 1500 euro) met een korte looptijd (2 weken – 3 maanden) en een zeer hoge rente (soms wel 600%). In Nederland is Ferratum nog de enige aanbieder van flitskredieten. Ferratum wordt in de gaten gehouden door de financiële waakhond AFM en kan alleen zaken doen in Nederland wegens een buitenlandse vergunning.

Gerelateerde informatie:

Flitskrediet lijkt meer op woekerlening

Ferratum misleidt consument bij flitskredieten

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen