Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 6 november 2012

Sparen.... of Lenen?

Stel: u wilt een andere auto. Of u heeft verbouwingsplannen. Daar is een fors bedrag voor nodig. Als u dat geld niet heeft, kunt u sparen tot u het bedrag bij elkaar heeft, op zoek gaan naar een goedkoper alternatief, of geld lenen.

Sparen

Voordelen:

U ontvangt rente over uw spaartegoed.
U kunt een keer een maand overslaan.
U gaat geen verplichting aan.

Nadeel: u kunt het gewenste artikel pas kopen als u het geld bij elkaar heeft.

Kies een spaarrekening die bij u past. Kijk daarbij niet alleen naar de rente, maar ook naar de andere voorwaarden. Bijvoorbeeld hoe makkelijk u over uw spaargeld kunt beschikken.

Lenen

Voordeel: u kunt direct uw aankoop doen.

Nadelen:
U bent verplicht elke maand een deel van de lening af te betalen.
U betaalt rente: uiteindelijk betaalt u meer.

De lasten verschuiven naar de toekomst. Dit hoeft geen probleem te zijn, als u de lasten dan kunt dragen. Dat is vooraf niet altijd eenvoudig in te schatten.

Afweging

Heeft u die nieuwe auto direct nodig? En heeft u geen of onvoldoende spaargeld? Kijk eens rond voor een goedkoper model of een tweedehands auto. Zijn sparen of kiezen voor een goedkoper alternatief geen opties? Dan kunt u ervoor kiezen om een lening af te sluiten. Zorg dan dat u goed geïnformeerd bent.

De meest voorkomende leningen:

Persoonlijke lening

U leent een bedrag en betaalt vanaf dat moment iedere maand een vast bedrag terug aan de bank. Zo weet u precies wat u maandelijks moet betalen en wanneer u de lening heeft terugbetaalt. Tegen een vaste rente.

Doorlopend krediet

Bij het doorlopend krediet mag u geld opnemen tot een bepaald bedrag. Per maand betaalt u een bedrag terug. Alles wat u heeft afgelost, kunt u weer opnieuw opnemen. Tegen een variabele rente.

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen