Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 12 november 2012

WOZ krediet steeds lager?

Het WOZ krediet is voor veel consumenten een voordelige manier om extra geld te lenen, maar helaas worden de mogelijkheden voor het afsluiten van een WOZ krediet steeds kleiner. De dalende huizenprijzen lijken namelijk nu ook de hoogte van het maximale WOZ krediet te beïnvloeden.

Het WOZ krediet is namelijk deels gebaseerd op de overwaarde van uw koopwoning. Doordat het krediet deels wordt gebaseerd op de overwaarde van uw woning geeft dit de kredietverstrekkers de garantie dat de lening uiteindelijk altijd weer terug betaald kan worden. Dat is ook de reden dat kredietverstrekkers het krediet tegen een zeer gunstige rente kunnen aanbieden.

Nu de huizenprijzen maar blijven dalen wordt het risico steeds groter. Bij bestaande WOZ kredieten kan het WOZ krediet inmiddels al ruim boven de overwaarde zijn gestegen, waardoor de risico's voor de kredietverstrekkers ook zijn toegenomen.

Bij het afsluiten van een nieuw WOZ krediet zullen kredietverstrekkers dan ook steeds meer rekening moeten houden met een verder daling van de huizenprijs. De overwaarde is namelijk voor veel woningen al aanzienlijk gedaald. Waar de gemiddelde koopwoning in Nederland in 2008 nog een waarde had van ruim 243.000 euro is de waarde inmiddels gemiddeld met 28.000 euro gedaald naar 215.000 euro (Cijfers NVM). Op basis van deze cijfers en een hypotheek van 200.000 euro zou er in 2008 nog een WOZ krediet op basis van de overwaarde van 43.000 euro kunnen worden afgesloten. Inmiddels is de overwaarde in dit voorbeeld gezakt naar 15.000 euro en kan ook niemand met zekerheid vertellen hoe hoog de overwaarde over een jaar of 3 nog is.

Kredietverstrekkers worden voorzichtiger met het verstrekken van WOZ kredieten en consumenten kunnen door de dalende overwaarde ook steeds minder lenen. Dat zijn dus sombere berichten voor het WOZ krediet. Toch is er ook goed nieuws, want de rente op een WOZ krediet staat met 4,9% eigenlijk nog steeds op hetzelfde lage niveau als een paar jaar geleden. Dus iedereen die overweegt om een lening af te sluiten en nog voldoende overwaarde op de woning heeft is met een WOZ krediet waarschijnlijk nog steeds het meest voordelig uit.

Vrijblijvend offerte aanvragen