Let op! Geld lenen kost geld

Hoeveel kan ik lenen voor een huis?

Veelgestelde vragen over geld lenen

Hoeveel u kunt lenen voor uw huis hangt af van uw inkomen en uw persoonlijke situatie.

Wilt u geld lenen voor het kopen van een huis?

Sinds 2018 is het niet meer mogelijk om een hypotheek af te sluiten van meer dan 100% van de marktwaarde van uw woning. Meer dan dat kunt u niet lenen.

Het betekent dat extra kosten zoals taxatie of de notaris voor eigen rekening komen. Ook de kosten voor een verbouwing kunt u niet meer meefinancieren met de hypotheek (hypotheek verhogen) omdat u dan ook boven de 100% van de marktwaarde uitkomt.

Voor die kosten is een persoonlijke lening een oplossing. U betaalt geen kosten voor advies, notaris of taxatie. En ook al ligt de rente weliswaar wat hoger dan bij een hypotheek, door de korte looptijd bent u vaak toch voordeliger uit. De looptijd van een persoonlijke lening is namelijk veel korter, maximaal 15 jaar.

Voor een persoonlijke lening geldt dat u vanaf 5.000 euro tot 150.000 euro kunt lenen. Hoeveel u maximaal verantwoord kunt lenen hangt dus af van uw persoonlijke situatie en uw inkomen.

Wilt u geld lenen voor het aanpassen van uw huidige koopwoning of voor een tweede woning?

In sommige gevallen is het mogelijk om uw bestaande hypotheek te verhogen met een tweede hypotheek, als u wilt verbouwen of uw woning wilt verduurzamen. U moet dan wel overwaarde hebben en u komt vaak in een hogere risicogroep terecht voor uw hypotheekverstrekker.

Dat betekent dat u gedurende de volledige resterende looptijd van uw hypotheek méér rente gaat betalen.

Heeft u een vakantiewoning op het oog? Veel banken verstrekken geen hypotheek meer voor een tweede huis. En als het al kan, zijn er strenge voorwaarden aan verbonden:

  • U dient eigen vermogen in te leggen (meestal 20% tot 40%),
  • De woning moet van steen zijn en aangesloten op water en elektriciteit,
  • De recreatiewoning mag niet verplaatsbaar zijn en moet zijn aangesloten op het openbare wegennetwerk,
  • Ook al mag u er niet voltijds wonen, moet de recreatiewoning wel bewoonbaar zijn in alle seizoenen. 

Ook voor een verbouwing of vakantiewoning is een persoonlijke lening een goed alternatief. Bovenstaande voorwaarden gelden namelijk niet bij een persoonlijke lening; alleen uw inkomen en persoonlijke situatie zijn van belang. Koopt u de recreatiewoning als belegging, dan wilt u wellicht ook een korte beleggingsperiode van 10-15 jaar in plaats van 30 jaar bij een hypotheek.

Goed om te weten: u heeft recht op fiscaal voordeel als u een persoonlijke lening afsluit voor woningverbetering (verbouwing, verduurzaming). De rente is aftrekbaar van de inkomstenbelasting (box 1). Bij een persoonlijke lening voor een vakantiewoning geldt géén fiscaal voordeel in box 1. Wel kunt u soms rekenen op belastingvoordeel in box 3 (vermogen en schulden). Uw schulden zijn in box 3 aftrekbaar van het belastbaar vermogen, mits de leningen minimaal 3100 euro bedragen. Voor fiscale partner ligt deze drempel op 6200 euro.

Gerelateerde informatie:

Voordelig geld lenen voor uw huis en hypotheek

Geld lenen voor een woning

Geld lenen voor verbeteren woning

Bereken fiscaal voordeel bij een lening

Bent u op zoek naar een geschikte lening, maar weet u nog niet precies welke lening het beste bij u past? Gebruik dan onze leenwijzer om een passende lening te vinden die afgesteld is op uw wensen.


U kunt ook direct het gewenste leenbedrag opgeven en geheel kosteloos en vrijblijvend een offerte aanvragen voor uw lening:


Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen