Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 17 januari 2020

Geld lenen: (n)ooit te oud om te lenen?

In Nederland woonden er in 2020 3,4 miljoen mensen van 65 jaar of ouder. En in de komende jaren neemt deze groep toe als de vergrijzing zich voltrekt. Toch is geld lenen voor deze groeiende groep senioren lastiger dan voor jonge mensen. Banken hanteren een maximumleeftijd voor uitlenen van geld. Is dit verstandig?

Maximum leeftijd geld lenen

De reden dat banken een maximumleeftijd hanteren is simpel. Wie ouder is heeft een grotere kans om te overlijden. En een bank kan fluiten naar zijn geld als iemand overlijdt voordat de lening is afbetaald. Maar omdat mensen steeds ouder worden en langer doorwerken, rekken banken de leeftijdsgrens tot wanneer iemand kan lenen nu op.

De levensverwachting stijgt al jaren en is nu voor een vrouw bij de geboorte 83 jaar en voor een man is dat 80 jaar. Dit betekent dat een man nog 13 jaar en een vrouw 17 jaar leeft na het bereiken van de 65-jarige leeftijd. Tel daarbij op dat de groep van vijfenzestigplussers in de komende jaren alleen maar groeit en de bank heeft er een interessante doelgroep bij. 

Leeftijd verhogen

BNP biedt dan ook een lening aan speciaal voor senioren, met een looptijd van 6-10 jaar. Deze ‘seniorenlening’ kan worden aangevraagd vanaf het 60e tot 74e levensjaar en dient afgelost te zijn voordat de 78e verjaardag is bereikt.

Bij De Nederlandse Kredietmaatschappij kunt u een Persoonlijke Lening afsluiten als u tussen de 21 en 78 jaar bent. De lening moet altijd vóór uw 81ste zijn afgelost.

Geld lenen is eenvoudig

Het is tegenwoordig heel eenvoudig om geld te lenen als consument. Het is dus de vraag waarom oudere mensen geen geld zouden kunnen lenen? Het is begrijpelijk dat er geen bank is die een nieuwe hypotheek verstrekt aan iemand die net met pensioen is. Want de kans dat je 95 jaar wordt en de hele hypotheek aflost is statistisch gezien niet zo groot. Maar een kleinere lening met een afgepaste looptijd? Er ligt een hele markt voor de banken want volgens de ouderenbond ANBO is er een toenemende behoefte naar leningen onder deze groeiende groep senioren.

Opletten geblazen?

Verzekeraars hanteren overigens eenzelfde soort redenatie als banken als het gaat om senioren. Bijna de helft van de verzekeraars weigert bijvoorbeeld een senior die een autoverzekering wil afsluiten. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Consumentenbond. Ook worden premies onaangekondigd verhoogd, daarom bepaalt u bij ons zelf of u zich wilt verzekeren of niet. Goed opletten dus, senioren van Nederland.

 

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen