Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 31 december 2012
Auteur: Remko Colly

Geld lenen: (n)ooit te oud om te lenen?

In Nederland woonden er in 2011 2,6 miljoen mensen van 65 jaar of ouder. En in de komende jaren neemt deze groep toe als de vergrijzing zich voltrekt. Toch is geld lenen voor deze groeiende groep senioren lastiger dan voor jonge mensen. Banken hanteren zelfs een maximumleeftijd voor uitlenen van geld. Is dit verstandig?

Maximum leeftijd geld lenen

De reden dat banken een maximumleeftijd hanteren is simpel. Wie ouder is heeft een grotere kans om te overlijden. En een bank kan fluiten naar zijn geld als iemand overlijdt voordat de lening is afbetaald. Maar omdat mensen steeds ouder worden en langer doorwerken, rekken banken de leeftijdsgrens tot wanneer iemand kan lenen nu op.

De levensverwachting stijgt al jaren en is nu voor een vrouw bij de geboorte 82 jaar en voor een man is dat 78 jaar. Dit betekent dat een man nog 13 jaar en een vrouw 17 jaar leeft na het bereiken van de 65. Tel daarbij op dat de groep van vijfenzestigplussers in de komende jaren alleen maar groeit en de bank heeft er een interessante doelgroep bij. In 2013 zijn er namelijk volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) al 2,9 miljoen mensen 65 jaar of ouder.

Leeftijd verhogen

ABN Amro besloot recentelijk de leeftijd te verhogen van 69 naar 74 jaar om een persoonlijke lening af te kunnen sluiten of een doorlopend krediet. De reden voor het opschuiven van de leeftijdsgrens is de gestegen levensverwachting. En ABN gaf dan ook toe dat het een interessante doelgroep is. ING overweegt dezelfde stap te zetten als ABN Amro, zij volgen hiermee De Nederlandse Kredietmaatschappij welke  al jaren in samenwerking met o.a.  Interbank en De Nederlandse Voorschotbank lenen voor Senioren mogelijk maakt.

Met het Pluskrediet en Senioren Krediet. Waarbij Senioren al jaren een persoonlijke lening met een 10 jaar vaste rente vanaf 6,1% kunnen afsluiten tot hun 73e jarige leeftijd. Kijk hier voor alle mogelijkheden.

Geld lenen is eenvoudig

Het is tegenwoordig heel eenvoudig om geld te lenen als consument. Het is dus de vraag waarom oudere mensen geen geld zouden kunnen lenen? Het is begrijpelijk dat er geen bank is die een nieuwe hypotheek verstrekt aan iemand die net met pensioen is. Want de kans dat je 95 jaar wordt en de hele hypotheek aflost is statistisch gezien niet zo groot. Maar een kleinere lening met een afgepaste looptijd? Er ligt een hele markt voor de banken want volgens de ouderenbond ANBO is er een toenemende behoefte naar leningen onder deze groeiende groep senioren.

Opletten geblazen?

Verzekeraars hanteren overigens eenzelfde soort redenatie als banken als het gaat om senioren. Bijna de helft van de verzekeraars weigert bijvoorbeeld een senior die een autoverzekering wil afsluiten. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Consumentenbond. Ook worden premies onaangekondigd verhoogd, daarom bepaald u bij ons zelf of u zich wilt verzekeren of niet. Goed opletten dus, senioren van Nederland.

 

Remko Colly

Partner en Directeur

Auteur: Remko Colly

Remko is onze deskundige duizendpoot en creatieve motivator. Remko wil al onze klanten snel en foutloos helpen.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Acceptatie van de aanvragen, Marketing
en financiële zaken

‘Mijn visie is dat veel klanten zelf kunnen bepalen welke lening het beste bij hun situatie past. Daar ben ik met De Nederlandse Kredietmaatschappij, als eerste in Nederland, gestart met het werken op basis van Execution Only. Door de website en het aanvraagproces dusdanig goed in te richten, kunnen we u ook via Execution Only leningen aanbieden tegen de laagst mogelijke rente.’

Vrijblijvend offerte aanvragen