Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld
verantwoord geld lenen

Datum: 7 september 2015

Over leningen: verantwoord geld lenen

Belangrijke wijziging met betrekking tot fiscale aftrekbaarheid van restschuldfinancieringen met ingang van 1-1-2018. 
U kunt uw restschuld blijven financieren met de lage rentes van een persoonlijke lening of doorlopend krediet maar de rentekosten zijn NIET meer fiscaal aftrekbaar zoals wel het geval was tot 31 december 2017. Dit is een besluit vanuit de overheid.

Geld lenen voor een verbouwing, een lening voor zonnepanelen of een auto. De redenen waarom mensen een lening afsluiten lopen uiteen. Wat hetzelfde is voor iedereen die wil lenen, is dat geld lenen geld kost. Het bedrag dat u terugbetaalt is altijd hoger dan wat u leent. Over het geleende geld betaalt u namelijk rente. Daarom is het belangrijk vooraf goed na te denken over de beslissing te gaan lenen. Maar waar moet u precies over nadenken?

Controle: is de lening nodig?

De eerste vraag die u zichzelf moet stellen voor u gaat lenen: is de lening echt nodig? Is het bijvoorbeeld mogelijk de aankoop uit te stellen en ervoor te sparen?

Lening maandlasten

Geld lenen betekent maandelijks een bedrag terugbetalen. Zet uw financiën op een rijtje en bepaal wat u per maand kunt missen.

Persoonlijke situatie en veranderingen

Houd rekening met uw persoonlijke situatie en eventuele veranderingen. Wilt u minder gaan werken of komt er gezinsuitbreiding? De financiële consequenties kunnen gevolgen hebben voor uw maandlasten.

Oude lening oversluiten

U heeft al een lening of krediet en wilt extra geld lenen? Bekijk of uw oude lening oversluiten naar één nieuwe goedkoper is. Mogelijk profiteert u bij een andere bank van een lagere rente of betere voorwaarden.

Leningen vergelijken

Geld lenen om extra geld achter de hand te hebben? Dan is een doorlopend krediet een optie. Is de lening voor een specifiek leendoel? Mogelijk is de persoonlijke lening een betere keuze. Vergelijk de verschillende leningen en kies het krediet dat bij u en uw wensen past.

Rentetarieven vergelijken

De rentetarieven kunnen nogal verschillen tussen aanbieders. Zo is bij een bank lenen vaak duurder dan online geld lenen. Rentetarieven vergelijken kan u veel geld schelen.

Aanbieders vergelijken

Behalve rentetarieven kunnen ook de dienstverlening en voorwaarden van een krediet per aanbieder verschillen. Kunt u uw lening bijvoorbeeld boetevrij aflossen? Die mogelijkheid kan interessant zijn als u in de toekomst een financiële meevaller verwacht.

Looptijd passend bij leendoel

Houd bij het bepalen van de looptijd rekening met de gebruiksduur van uw leendoel. Leent u bijvoorbeeld geld voor een auto? Zorg dan dat het krediet afgelost is voordat u de auto verkoopt of afschrijft.

Belastingvoordeel lening

Mogelijk komt u met uw lening in aanmerking voor belastingvoordeel. Zo is de rente van een lening of krediet aftrekbaar bij lenen voor restschuld. De rente van een persoonlijke lening is aftrekbaar als u geld leent om uw koopwoning te verbouwen.

Krediet of lening oversluiten

Blijf de rentetarieven dus in de gaten houden, ook na het afsluiten van uw lening. Als de rente ergens anders ineens lager is, kan uw doorlopend krediet of persoonlijke lening oversluiten interessant zijn.

Offerte lening aanvragen

Wilt u zich verder oriënteren? Raadpleeg onze leenwijzer en ontdek welke lening het best bij u past. Maak gebruik van onze gratis oversluitservice als u kiest voor uw lening oversluiten. Of vraag meteen een offerte aan. U ontvangt van ons altijd meerdere offertes, samen in één handig overzicht. Zo kunt u eenvoudig de rentetarieven vergelijken en de voor u meest geschikte de lening afsluiten.

Vrijblijvend offerte aanvragen