Let op! Geld lenen kost geld
Tinka wordt zelfstandige betaaldienst

Datum: 30 juni 2021
Auteur: Michel Vrenegoor

Wehkamp's 'betalen in termijnen' Tinka wordt zelfstandige betaaldienst

Wie recent bij Wehkamp iets op de pof heeft gekocht, kent Wehkamp Finance. De mogelijkheid om bij Wehkamp in termijnen te betalen heet sinds 2020 Tinka en komt nu op eigen benen te staan. De betaaldienst Tinka gaat ook andere (e-)aanbieders bedienen, zoals Youfone, BCC, CreditClick, Sanitairwinkel en Buckaroo. 

Tinka claimt ambitie ‘verantwoord betalen in termijnen’ 
Tinka is een zelfstandige betaaldienst voor uitgestelde betalingen, die het retailers mogelijk maakt om de optie ‘betaling in termijnen’ toe te voegen aan het online winkelmandje van klanten (naast creditcard en direct afrekenen via bijvoorbeeld iDeal).

Opvallend is dat Tinka BKR en leennorm controles uitvoert om te checken of de klant een financieel gezonde aankoop doet.

Daarmee lijkt Tinka een mooie optie om klanten bewust te maken van de risico’s van geld lenen. Bovendien past het in het huidige overheidsbeleid om overkreditering van klanten te voorkomen. 

Maar de ambitie van Tinka om de ‘meest verantwoorde betaaldienst voor uitgesteld betalen’ te worden verdoezeld dat in de praktijk uitgesteld betalen nog steeds één van de duurste vormen van geld lenen is.

Ook al verlaagde Wehkamp Finance/ Tinka in 2020 het maximaal toegestane rentepercentage van 14% naar 9,9%. 

‘Uitgestelde betaling’ met 9,9% nog steeds één van de duurste kredietvormen
In 2020 gingen er bij webwinkels stemmen op om te stoppen met het aanbieden van ‘kopen op afbetaling’, omdat deze betaaloptie door de verplichte renteverlaging minder aantrekkelijk werd. Bij veel webwinkels stond kopen op afbetaling ook onder druk.

Bij een aankoop van bijvoorbeeld 1000 euro betaalden klanten nu immers ‘nog maar’ 9,9% rente op jaarbasis per aankoop in plaats van 14%. Een ‘verliespost’ van ruim 400 euro voor Wehkamp, per aankoop per klant.

Maar inmiddels blijkt dat ‘kopen op afbetaling’ voor webwinkels nog steeds de kip met de gouden eieren is en blijft deze betaaloptie dus voorlopig bestaan.

Het heeft alleen een ander jasje gekregen als zelfstandige financieringstak en voert wat financiële checks uit.

Bij sommige klanten zal Tinka door deze checks zeker overkreditering weten te voorkomen. Maar feit blijft dat kopen op afbetalen veel duurder blijft dan een doorlopend krediet of een persoonlijke lening: de rente ligt ongeveer 2 keer zo hoog.

Een gevaar voor financieel kwetsbare mensen die voor een onverwachte of wat grotere aanschaf afhankelijk zijn van een lening. 

Persoonlijke lening: voordelig en verantwoord geld lenen vanaf 3,5% 
Wilt u toch geld lenen of bestaat er de noodzaak om op korte termijn een grote aanschaf te doen zoals een wasmachine of koelkast? Bekijk dan de mogelijkheden van een persoonlijke lening.

 

Michel Vrenegoor

Kredietspecialist (Acceptatie)

Auteur: Michel Vrenegoor

Michel is een echte allrounder. Hij weet alles over kredieten. Of het nu gaat om een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een combinatiekrediet voor consumenten, u moet bij Michel zijn. Michel is vriendelijk, geduldig en heeft altijd tijd voor een praatje of een luisterend oor.’

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij –Acceptatie van de aanvragen, het uitbrengen via e-mail en Mijn DNKM van de overzichten met daarin de mogelijkheden van onze partnerbanken.

‘Ik zorg ervoor dat u in één oogopslag alle mogelijkheden goed kan vergelijken en dat u de juiste keuze kan maken. Ik vind het echt belangrijk dat u een lening afsluit die bij uw wensen past.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen