Een BKR check bij het aanvragen van een lening of hypotheek – daar heeft u vast weleens mee te maken gehad. Maar wat is het BKR precies en wat houdt een negatieve of een positieve BKR-registratie in?
Wat is het BKR?
BKR is de afkorting van Bureau Krediet Registratie. Dit is een stichting die alle in Nederland afgesloten kredieten in kaart brengt. Het doel van de stichting is om via deze registratie bij te dragen aan een financieel gezonde samenleving.
Elke kredietverstrekker in Nederland is verplicht om leningen of kredieten vanaf 250 euro aan te melden bij het BKR. Nederlanders lenen vrij veel: er staan ruim 11 miljoen kredieten geregistreerd bij het BKR. Daaronder vallen hypotheken en private lease, maar ook minder voor de hand liggende leningen zoals roodstand op uw betaalrekening en creditcards.
Een BKR-registratie is niet per se negatief. Welke types BKR- registraties zijn er en welke invloed hebben deze op uw mogelijkheden om een hypotheek of lening te krijgen?
Positieve BKR-registratie
Heeft u een positieve BKR-registratie? Dan bent u officieel een ‘financieel gezonde’ consument. Een positieve BKR-registratie houdt namelijk in dat u weliswaar een of meerdere kredieten heeft afgesloten, maar dat er geen sprake is van betalingsachterstanden. U betaalt altijd netjes uw rekeningen en maandtermijnen. Daarom zult u geen problemen ondervinden bij het aanvragen van een ander krediet of hypotheek.
Negatieve BKR registratie
Een ander verhaal wordt het bij een negatieve BKR-registratie. Als er betalingsachterstanden op een lening of krediet ontstaat krijgt u een negatieve BKR- registratie. Voor een kredietverstrekker betekent dit dat u financieel niet (altijd) gezond bent. De zogeheten achterstandscodering (A-code) van een negatieve BKR-registratie blijft bovendien lang staan: tot wel vijf jaar nadat u uw krediet heeft afgelost of achterstanden heeft ingehaald. Zo’n A-codering heeft negatieve gevolgen voor het afsluiten van een hypotheek.
Een negatieve BKR registratie: hypotheek onmogelijk?
Dat hangt er vanaf. Hoe hoger de lening die bij het BKR geregistreerd staat, hoe minder u sowieso voor uw hypotheek kunt lenen. Zijn er betalingsachterstanden op uw lening? Dan krijgt u een A-codering. Deze is gekoppeld aan een bepaald getal en hoe hoger dit getal wordt, hoe zwaarder uw negatieve BKR-codering telt. Dit maakt het lastig om een hypotheek of lening af te sluiten, maar nog niet onmogelijk.
Wat kunt u doen bij een negatieve BKR- registratie?
Stap 1. Verklaring. Heeft u een negatieve BKR- registratie, maar bent u alweer een tijdje uit de financiële problemen? U kunt een verklaring opstellen waarin u duidelijk en logisch uitlegt waarom u destijds in de problemen kwam. In deze verklaring geeft u ook een goed omschreven situatieschets waaruit blijkt dat een herhaalde kans op financiële problemen klein is. Ook al wordt iedereen met een negatieve BKR-registratie als gelijk beschouwd, kan zo’n verklaring toch helpen om alsnog een hypotheek te krijgen.
Stap 2. Lening afbetalen | Herstelcode H. U moet dan wel kunnen aantonen dat de lening (waarop de betaalachterstand zat) volledig is afbetaald.
Een andere optie is een herstelcode; u betaalt de achterstand en komt daarmee weer op schema met uw afbetalingen. Vervolgens wordt de letter H toegevoegd aan de negatieve codering. Deze H kan van positieve invloed zijn tijdens uw hypotheekaanvraag.
BKR: Voorkomen altijd beter dan genezen
Wij blijven onze klanten erop attenderen: als het gaat om uw goede geld, is het voorkomen van een negatieve BKR-registratie altijd beter dan hem ‘genezen’.
Er is op zich niets mis met geld lenen, zolang u de financiële verplichtingen goed kunt dragen. Met een financieel gezonde positie vergroot u zeker de kans op een positieve BKR-registratie. Voor wie verantwoord geld leent voor een eenmalige noodzakelijke uitgave, of om in zichzelf investeren, kan een lening dan zeker zinvol uitpakken.
Gerelateerde informatie over BKR en lenen:
Wat wordt wel en niet bij het BKR geregistreerd?
Negatieve BKR bij rood staan is een groot risico
Bent u op zoek naar een geschikte lening, maar weet u nog niet precies welke lening het beste bij u past? Gebruik dan onze leenwijzer om een passende lening te vinden die afgesteld is op uw wensen.
U kunt ook direct het gewenste leenbedrag opgeven en geheel kosteloos en vrijblijvend een offerte aanvragen voor uw lening: