Let op! Geld lenen kost geld
Geld lenen begint bij jezelf

Datum: 17 februari 2020

Geld lenen begint bij jezelf

Bij De Nederlandse Kredietmaatschappij zien we al jarenlang een top 5 van leendoelen:

  1. Auto
  2. Woningverbetering/ verduurzaming/ verbouwing
  3. Restschulden aflossen / financiële ruimte / lagere rente
  4. Boot/ caravan / motor
  5. Studie

Niet hoeven lenen voor een investering is natuurlijk altijd beter, dat weten we. Want een lening moet terugbetaald worden, met rente. Maar bij bepaalde (onverwachte) uitgaven is er soms geen keus. Niet iedereen heeft immers het spaargeld liggen om per direct een auto, nieuwe wasmachine of studie te kunnen betalen. Dan kan een lening uitkomst bieden, zeker met de huidige historisch lage rentes vanaf 7% bij een Persoonlijke Lening.

Op zich is er niets mis met het afsluiten van een lening, zolang u de lasten ervan kunt dragen. Maar voor welke doeleinden is het slim om te lenen? Als richtlijn kunt u aanhouden dat wanneer de lening wordt gebruikt als investering – in uzelf, in noodzakelijke goederen of in iets waarvan u afhankelijk bent voor het verdienen van uw salaris – een lening zeker een zinvol idee is.

Met andere woorden: geld lenen begint bij jezelf. Welke 8 leendoelen zijn het zeker waard om via een lening in te investeren?

1. Geld lenen voor auto, motor of e-bike

Voor veel mensen is een auto, een motor of een e-bike absoluut onmisbaar om op hun werk te komen. Wanneer zo’n noodzakelijk vervoermiddel er opeens mee op houdt of in de kreukels ligt, hebben veel mensen vaak niet genoeg geld achter de hand voor een nieuwe.
Zoek eerst naar alternatieven: kunt u echt niet met de fiets of het OV naar uw werk? Is een occasion of een deelauto misschien een oplossing? Zo niet, dan zit er niets anders op dan te kiezen voor een auto- of motorlening: zonder betrouwbaar vervoermiddel heeft u immers geen inkomen.

Overigens is geld lenen bij een bank / kredietverstrekker veelal voordeliger dan een lening bij de autodealer.

2. Geld lenen voor woningverbetering

Dit is zeker een goede investering!
Met de huidige krappe woningmarkt is het vaak niet mogelijk om te verhuizen. Daarom verbouwen of verduurzamen veel mensen hun eigen woning met een lening.  U verhoogt hiermee niet alleen het eigen woongenot, maar uw woning wordt bovendien meer waard én u helpt het milieu een handje.

3. Leningen oversluiten naar een goedkopere lening

Ook dit is een uitstekend idee. Heeft u meerdere leningen lopen met een hoge rente? Dan is oversluiten naar één overzichtelijke Persoonlijke Lening met een historisch lage rente en betere voorwaarden de beste investering in uw toekomst die u kunt doen. U lost in één keer uw oude schulden af en bent sneller weer schuldenvrij.

4. Geld lenen voor een boot of caravan

Dan komen we nu bij de categorie ‘plezierleningen’. Niet elke lening hoeft tenslotte voor noodzakelijke uitgaven te zijn. Investeren in uzelf kan ook betekenen investeren in plezier, vrijheid, avontuur en uzelf op die manier verder ontwikkelen.

Let er bij een lening voor een boot, caravan of motor wel op dat deze nog in uw bezit is nadat de lening is afgelost. Niemand wil tenslotte nog moeten afbetalen voor een boot of motor die allang weer is verouderd of zelfs doorverkocht.

5. Lening afsluiten voor studie

Een lening afsluiten voor een studie kan absoluut een goede investering zijn. Door uzelf beter te kwalificeren en te kiezen voor een goede opleiding kunt u uiteindelijk een baan met een beter salaris en meer carrièrekansen krijgen.

Bijna iedereen leent tegenwoordig voor zijn of haar studie. De goedkoopste plek om dat te doen is bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Maar als u uzelf op latere leeftijd wilt bijscholen, is het meestal niet mogelijk om bij DUO te lenen. Dan kunt u een lening afsluiten bij een kredietverstrekker. Natuurlijk is het op deze manier ook mogelijk om te lenen voor de bijscholing van uw kinderen: een mooie investering in hun toekomst.

In alle gevallen geldt uiteraard dat u goed moet bepalen of de opleiding u echt verder gaat helpen in uw carrière en of u het bedrag niet door te sparen bij elkaar kunt krijgen.

6. Geld lenen voor een rijbewijs

Voor het behalen van een rijbewijs bent u al snel een paar duizend euro kwijt. Als u auto moet kunnen rijden voor uw werk, dan is geld lenen voor een rijbewijs een prima idee. Bijvoorbeeld om op uw werk te komen of om klanten te bezoeken. U verhoogt met een rijbewijs uw kansen op werk en zult altijd in staat zijn om onafhankelijk daar te komen waar u maar wilt. Een rijbewijs heeft u bovendien voor het leven en is daarmee een van de beste investeringen in uzelf ooit. 

7. Geld lenen voor huishoudelijke apparatuur

Geld lenen voor huishoudelijke apparatuur is misschien wat twijfelachtig. Voor een wasmachine die kapotgaat valt een lening nog wel te verantwoorden. Een wasmachine met A+++ energieklasse kost zo’n 500 euro en is op de lange termijn vaak een betere investering dan een veel goedkopere tweedehands wasmachine.Maar sommige huishoudelijke apparaten zijn eigenlijk overbodig: waarom zou u een wasdroger aanschaffen als u de was ook kunt ophangen? En zijn een broodbakmachine, de nieuwste gadgets of een Weber buitenkeuken echt noodzakelijk?
Pas hoe dan ook op met het kopen op afbetaling van huishoudelijke apparatuur: een gewone lening is altijd goedkoper.

8. Geld lenen voor een wereldreis

Veel jonge mensen nemen een tussenjaar voordat de studie of het werk van start gaat. De redenen hiervoor kunnen alle kanten opgaan: losweken uit het ouderlijk huis, op avontuur gaan voordat het ‘serieuze leven’ begint, op zoek gaan naar jezelf om daarna goede keuzes te kunnen maken…

Vaak is zo’n tussenjaar met een wereldreis een prima manier om steviger, zelfstandiger in de schoenen te leren staan. Verwacht u na de wereldreis het bedrag makkelijk terug te kunnen verdienen en heeft u goed nagedacht over de financiële consequenties? Dan is de eerste stap naar verstandig geld lenen al gezet.

Ook 30-plussers nemen steeds vaker een sabbatical. Waarom wachten tot het pensioen om mooie reizen te maken en iets van de wereld te zien? Het blijkt dat mensen die om de 7-15 jaar een sabbatical nemen gemotiveerder zijn in hun werk en zich veel beter kunnen oriënteren op verdere carrièrekansen. Niet voor niets droomt 85% van alle Nederlanders van een sabbatical. Een uitstekende investering in uzelf en in uw carrière dus! Een lening voor een vakantie / sabbatical / wereldreis kan zich zeker terugbetalen in een rijker bestaan (letterlijk of figuurlijk), mits u goed plant en u de financiële verplichtingen van een lening kunt dragen.

Waar moet u op letten als u geld wil lenen

Als u een lening afsluit om in uzelf of een fysiek product te investeren, is het belangrijk om eerst goed te vergelijken. Welke lening biedt de laagste rentepercentages? Worden er afsluitkosten, advieskosten of annuleringskosten in rekening gebracht? En wat past er beter bij uw situatie: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet?

Om deze vragen te beantwoorden checkt u makkelijk de leenwijzer van de Nederlandse Kredietmaatschappij.

 

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen