Let op! Geld lenen kost geld

Kan ik extra geld lenen met een eigen huis?

Veelgestelde vragen over overige

Ja, u kunt extra geld lenen met een eigen huis.

Een eigen (koop)woning staat bij kredietaanbieders voor een grote mate van financiële stabiliteit en zekerheid. U kunt vaak zelfs een hoger bedrag lenen tegen een lagere rente dan mensen die geen eigen koopwoning hebben.

Hoeveel u kunt lenen is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder uw persoonlijke situatie, wel of geen vast contract en dus wel of niet een eigen woning. Hoe meer zekerheid u de bank kunt bieden, hoe beter de voorwaarden worden (hoogte leenbedrag, rente) Een extra voordeel van een huis bezitten, is dat u ook op latere leeftijd nog een krediet kunt afsluiten, namelijk tot de 78ste verjaardag.

Wij zetten de mogelijkheden voor verantwoord en fiscaal voordelig lenen voor u op een rij. Wanneer u de lening aan uw koopwoning besteedt dan heeft u namelijk vaak recht op fiscaal voordeel.

Waarvoor kan ik als huiseigenaar extra geld lenen?

Consumenten, u dus, kunnen voor zowat elk leendoel een lening aanvragen, voor een compleet overzicht zie onze leendoelen. Dat kan een (elektrische) auto of studie zijn, maar ook een verbouwing of verduurzaming van de eigen woning.

Gebruikt u als huiseigenaar de lening voor woningverbetering, zoals een aanbouw, onderhoud of een nieuwe keuken, dan heeft u recht op aftrek van de rente (box 1, inkomsten).

Tip: het fiscale voordeel geldt alleen bij een persoonlijke lening, niet bij een doorlopend krediet.

Geld lenen voor verbouwing/ verduurzaming van de koopwoning

Denk bij een verbouwing bijvoorbeeld aan het finandieren van een nieuwe keuken, een badkamer, een uitbouw of aanbouw, levensloopbestendig maken, renovatie (onderhoud) of een garagebox.

Wilt u uw koophuis gaan verduurzamen? Er kan een lening worden aangevraagd voor bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie, een warmtepomp/ WTW installatie of (drie)dubbel glas.
Bent u toe aan een grootscheepse aanpassing of onderhoud van uw tuin of wilt u bij uw nieuwbouwhuis een compleet nieuwe tuin (met inrichting) laten aanleggen? Ook het financieren van tuinaanleg is mogelijk.

In alle gevallen geldt dat aftrek van de rente alleen mogelijk is als u zelf bewoner bent van de woning.

Geld lenen voor een tweede huis/ recreatiewoning

Wilt u een tweede woning of vakantiewoning kopen? Er zijn twee mogelijkheden om dit te financieren: via een tweede hypotheek of via een persoonlijk lening (of combinatiekrediet). Wat izijn de opties?

Optie 1: tweede hypotheek

Uw huidige koopwoning heeft u waarschijnlijk gekocht met een hypotheek. Overweegt u een vakantiewoning te kopen met een tweede hypotheek? Vanwege de 100% beperking in de financiering is dat alleen mogelijk onder bepaalde voorwaarden en beperkingen.

Zo kunt u een tweede huis soms kopen met de overwaarde op uw huidige woonhuis. U verhoogt dan de hypotheek met het overwaarde bedrag. Het geld dat vrijkomt mag u gebruiken voor de aanschaf van uw vakantiewoning. Omdat u een hoger risico vormt voor de hypotheekverstrekker, krijgt u wel te maken met een extra opslag op de rente. U betaalt niet dus niet alleen méér rente (want een hogere hypotheek) maar ook een extra risico-opslag. De hypotheekverstrekker toetst of u de verhoogde maandlasten kunt dragen.

Waarmee moet u nog meer rekening houden bij het kopen van een recreatiewoning met een tweede hypotheek?

  • De hypotheekrente van een tweede huis is niet fiscaal aftrekbaar. Dit deel van uw hypotheek wordt namelijk als consumptief krediet beschouwd en wordt daarom belast in box 3 (sparen, beleggen en schulden).
  • De vakantiewoning moet aan bepaalde bouwkundige eisen voldoen (zoals gebouwd van steen, met fundering, met pannendak).
  • U moet altijd zelf ook eigen middelen inbrengen en kunt dus nooit de recreatiewoning voor 100% financieren.
  • De tweede hypotheek gaat mee in de looptijd van 30 jaar. U betaalt dus 30 jaar lang dubbelop extra rente.

Optie 2: persoonlijke lening

Gezien alle beperkingen en voorwaarden van een tweede hypotheek is het meestal makkelijker en voordeliger om als huiseigenaar een persoonlijke lening aan te vragen. Met een persoonlijke lening kunt u tot 75.000 euro lenen en met een combinatiekrediet tot wel 150.000 euro. Het grote voordeel is de korte looptijd (maximaal 10 jaar). U betaalt dus maximaal 10 jaar rente en dat maakt een persoonlijke lening/ combinatiekrediet meestal voordeliger dan een tweede hypotheek. Zelfs al ligt de rente wat hoger.

Een ander voordeel is dat bij een persoonlijke lening uw inkomen als onderpand geldt, niet uw koopwoning. Bovendien betaalt u geen extra kosten zoals voor taxatie, advies en afsluiten en de notaris. En U mag altijd boetevrij extra aflossen, zoveel en zo vaak u maar wilt. Zo heeft u de lening nog sneller afbetaald.

De rente van een persoonlijke lening voor uw tweede huis is niet aftrekbaar (in box 1). Wel betaalt u vaak minder belasting over uw vermogen (omdat u schulden heeft) in box 3.

Gerelateerde informatie voor huiseigenaren:

Eigen huis persoonlijke lening

Huis en hypotheek

Tweede huis financieren

Bent u op zoek naar een geschikte lening, maar weet u nog niet precies welke lening het beste bij u past? Gebruik dan onze leenwijzer om een passende lening te vinden die afgesteld is op uw wensen.


U kunt ook direct het gewenste leenbedrag opgeven en geheel kosteloos en vrijblijvend een offerte aanvragen voor uw lening:


Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen