Let op! Geld lenen kost geld

Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet?

Veelgestelde vragen over geld lenen

Als u een lening wilt afsluiten, kunt u kiezen tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Wij leggen u de eigenschappen van beide leningen uit, zodat u op basis van de kenmerken en verschillen een weloverwogen keuze kunt maken.

Persoonlijke lening of een doorlopend krediet kiezen?

De keuze voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet hangt af van uw persoonlijke situatie, wensen en financiële draagkracht.

Wilt u eenmalig geld lenen voor een uitgave waarvan de totale kosten al bekend zijn? Of heeft u liever flexibel een extraatje achter de hand? Is er verschil in de maandelijkse kosten en welke lening is uiteindelijk goedkoper?

Wanneer kiest u voor een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is de meest gekozen lening. Deze leenvorm is het meest geschikt als u eenmalig een vast bedrag wilt lenen voor bijvoorbeeld een auto, boot of een verbouwing. Deze leenvorm kenmerkt zich door een vaste (lage) rente, een vast maandbedrag en een vaste looptijd. U kiest een looptijd tussen de 12 en 180 maanden en u weet precies wat uw lening maandelijks kost.

Vaste looptijd, vaste rente en vast termijnbedrag

Het vaste termijnbedrag bestaat uit rente en aflossing, waarbij u de rente betaalt over het nog niet afgeloste deel. Omdat u gaandeweg steeds meer aflost, wordt het rentedeel steeds kleiner en het aflossingsdeel steeds groter, tot aan de einddatum. Door de vaste looptijd weet u van tevoren exact wanneer de lening volledig is afgelost.

Voordelen persoonlijke lening

 • Zekerheid door vaste rente, vaste looptijd en vaste maandlasten.
 • Als u uw persoonlijke lening gebruikt voor verbouwing, verduurzaming of verbetering van uw koopwoning, heeft u recht op belastingvoordeel.
 • U kunt tussendoor altijd boetevrij extra bedragen aflossen.
 • Is de lening volledig afgelost dan wordt deze automatisch beëindigd.

Voordeel of juist nadeel persoonlijke lening

 • Afgeloste bedragen kunt u niet opnieuw opnemen. Voor de een is dit een voordeel, want zo weet u zeker dat uw schuld elke maand blijft slinken. Voor de ander is het juist een nadeel, bijvoorbeeld als u over extra geld wilt kunnen beschikken. Dan is een doorlopend krediet wellicht interessanter.

Wanneer kiest u voor een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet is geschikt voor consumenten die voor een bepaalde periode wat extra bestedingsruimte willen hebben, tot aan de afgesproken kredietlimiet.

Flexibele verhouding tussen rente, aflossing en looptijd

U spreekt een kredietlimiet af en vervolgens kunt u flexibel geld opnemen. Neemt u een bedrag op, dan kunt u na aflossing hiervan opnieuw opnemen (tot aan uw limiet). U betaalt alleen rente over het opgenomen gedeelte. De rente is variabel en kan hoger of lager worden tijdens de looptijd. Hierdoor is de looptijd flexibel, dus uw lening heeft geen vaste einddatum. Elke keer als u een bedrag opneemt verlengt u daarmee weer de duur van de lening.

Belangrijk om te weten: tegenwoordig kunt u bij doorlopende kredieten slechts maximaal 36 maanden geld opnemen tot aan de afgesproken limiet. Daarna wordt het krediet geblokkeerd voor opname en kunt u alleen nog maar aflossen.

U kunt een doorlopend krediet aanvragen tot en met 64- jarige leeftijd. Bij het bereiken van uw 65- jarige leeftijd wordt het krediet geblokkeerd voor opname en kunt u alleen nog maar aflossen. Het termijnbedrag kan dan aangepast worden zodat het doorlopend krediet is terugbetaald vóór het bereiken van uw 74e levensjaar.

Voordelen doorlopend krediet

 • Extra geld achter de hand
 • U betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag
 • Tussentijds boetevrij extra bedragen aflossen mag altijd (net als bij een persoonlijke lening)

Nadelen doorlopend krediet

 • Gebruikt u het doorlopend krediet voor een verbouwing? Omdat u een doorlopend krediet niet volgens een vast schema aflost, heeft u géén recht op belastingvoordeel.
 • Neemt u tussentijds extra bedragen op, dan verlengt u opnieuw de looptijd van uw doorlopend krediet.
 • De rente van een doorlopend krediet ligt gemiddeld doorgaans hoger dan bij een persoonlijke lening.
 • Doorlopende kredieten worden steeds minder aangeboden, om overkreditering te voorkomen. Flexibel geld opnemen kan namelijk financieel gevaarlijk zijn, zeker met een gemiddeld hogere rente en zonder vaste einddatum van het krediet. Reeds bestaande doorlopende kredieten worden uiterlijk binnen 36 maanden geblokkeerd voor opname en daarna kan er niet meer worden opgenomen.

Tip: U kunt altijd een doorlopend krediet kosteloos laten oversluiten naar een persoonlijke lening. Zo profiteert u van een lagere en vaste rente in plaats van de hogere en variabele rente van het doorlopend krediet.

Bent u op zoek naar een geschikte lening, maar weet u nog niet precies welke lening het beste bij u past? Gebruik dan onze leenwijzer om een passende lening te vinden die afgesteld is op uw wensen.


U kunt ook direct het gewenste leenbedrag opgeven en geheel kosteloos en vrijblijvend een offerte aanvragen voor uw lening:


Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen