Let op! Geld lenen kost geld

Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet?

Veelgestelde vragen over geld lenen

Als u een lening wilt afsluiten, kunt u kiezen tussen een persoonlijke lening en een Flex en Zeker lening, de opvolger van het doorlopend krediet. Wij leggen u de eigenschappen van beide leningen uit, zodat u op basis van de kenmerken en verschillen een weloverwogen keuze kunt maken.

Persoonlijke lening of een Flex en Zeker lening kiezen?

De keuze voor een persoonlijke lening of een Flex en Zeker lening hangt af van uw persoonlijke situatie, wensen en financiële draagkracht.

Wilt u eenmalig geld lenen voor een uitgave waarvan de totale kosten al bekend zijn? Of heeft u liever een tijdje een flexibel extraatje achter de hand? Is er verschil in de maandelijkse kosten en welke lening is uiteindelijk goedkoper?

Wanneer kiest u voor een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is de meest gekozen lening en ook de goedkoopste optie. Deze leenvorm is het meest geschikt als u eenmalig een vast bedrag wilt lenen voor een auto, boot of een verbouwing. Een persoonlijke lening kenmerkt zich door een vaste (lage) rente, een vast maandbedrag en een vaste looptijd.

Sluit u een persoonlijke lening af voor een verbouwing, dan heeft u recht op fiscaal voordeel.

Vaste looptijd, vaste rente en vast termijnbedrag

Het vaste termijnbedrag bestaat uit rente en aflossing, waarbij u de rente betaalt over het nog niet afgeloste deel. Omdat u gaandeweg steeds meer aflost, wordt het rentedeel steeds kleiner en het aflossingsdeel steeds groter, tot aan de einddatum. Door de vaste looptijd weet u van tevoren exact wanneer de lening volledig is afgelost.

Voordelen persoonlijke lening

 • Zekerheid door vaste lage rente, vaste looptijd en vaste maandlasten.
 • Als u uw persoonlijke lening gebruikt voor verbouwing, verduurzaming of verbetering van uw koopwoning, heeft u recht op belastingvoordeel.
 • U kunt tussendoor altijd boetevrij extra bedragen aflossen.
 • Is de lening volledig afgelost dan wordt deze automatisch beëindigd.

Voordeel of juist nadeel persoonlijke lening

 • Afgeloste bedragen kunt u niet opnieuw opnemen. Voor de een is dit een voordeel, want zo weet u zeker dat uw schuld elke maand blijft slinken. Voor de ander is het juist een nadeel, bijvoorbeeld als u over extra geld wilt kunnen beschikken. Dan is een doorlopend krediet wellicht interessanter.

Wanneer kiest u voor een Flex en Zeker lening?

Omdat een doorlopend krediet niet meer afgesloten kan worden kunt u als alternatief kiezen voor een Flex en Zeker lening. Geschikt voor consumenten die maximaal 24 maanden wat extra bestedingsruimte willen hebben, tot aan de afgesproken kredietlimiet.

U spreekt een kredietlimiet af en vervolgens kunt u maximaal 24 maanden flexibel geld opnemen. Neemt u een bedrag op, dan kunt u na aflossing hiervan opnieuw opnemen (tot aan uw limiet). U betaalt alleen rente over het opgenomen gedeelte. De rente ligt vast en blijft hetzelfde gedurende de gehele looptijd van uw lening (maximaal 10 jaar). De rente van een Flex en Zeker lening ligt wat hoger dan bij een persoonlijke lening. Dat maakt de Flex en Zeker lening de duurdere optie.

Flexibele fase: geld opnemen tot aan kredietlimiet

 • Tijdens de eerste 24 maanden bepaalt u zelf hoeveel u precies opneemt, tot aan de afgesproken kredietlimiet. U betaalt alleen rente over het geld dat u opneemt. 
 • De kredietlimiet ligt tussen de 5.000 euro en 75.000 euro.
 • De maandelijkse aflossing bedraagt 1,5% of 2% over de kredietlimiet. 
 • De rente en het maandbedrag staan vast. 
 • Het maandbedrag (termijnbedrag) is opgebouwd uit een deel aflossing en een deel rente. Als u veel geld heeft opgenomen betaalt u (binnen dat vaste maandbedrag) een groter deel rente en een kleiner gedeelte aan aflossing.  
 • Tijdens deze 24 maanden mag u onbeperkt en boetevrij extra aflossingen doen. 

Vaste fase: aflossen met vaste einddatum

 • Na 24 maanden stopt de mogelijkheid tot opnemen automatisch. Het bedrag dat nu nog openstaat kan alleen nog maar worden afgelost. 
 • Het termijnbedrag en de rente blijven hetzelfde als in de flexibele fase.
 • De aflossing van het openstaande bedrag vindt plaats binnen maximaal 120 maanden. Na de eerste flexibele 24 maanden heeft u dus nog maximaal 8 jaar tijd om de Flex en Zeker lening volledig af te lossen. De totale looptijd van een Flex en Zeker lening is daarmee nooit langer dan 120 maanden.
 • Ook in deze aflossingsperiode mag u onbeperkt en boetevrij extra aflossingen doen. Zo verkort u de looptijd van uw lening.

Voordelen Flex en Zeker lening

 • 24 maanden lang extra geld achter de hand.
 • U betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag.
 • Tussentijds boetevrij extra bedragen aflossen mag altijd (net als bij een persoonlijke lening).
 • Flexibiliteit en toch zekerheid.

Nadelen Flex en Zeker lening

 • Hogere rente dan bij een persoonlijke lening
 • Gebruikt u de Flex en Zeker lening voor een verbouwing, verduurzaming of woningverbetering? Dan heeft u géén recht op belastingvoordeel.

Tip: U kunt altijd een doorlopend krediet kosteloos laten oversluiten naar een persoonlijke lening. Zo profiteert u van een lagere en vaste rente in plaats van de hogere en variabele rente van het doorlopend krediet.

Hetzelfde geldt voor een Flex en Zeker lening: heeft u recent een Flex en Zeker lening afgesloten maar had u bij ander inzien liever gekozen voor een persoonlijke lening? Ook dan kunt u kosteloos uw Flex en Zeker lening laten oversluiten naar een persoonlijke lening.

 

Bent u op zoek naar een geschikte lening, maar weet u nog niet precies welke lening het beste bij u past? Gebruik dan onze leenwijzer om een passende lening te vinden die afgesteld is op uw wensen.


U kunt ook direct het gewenste leenbedrag opgeven en geheel kosteloos en vrijblijvend een offerte aanvragen voor uw lening:


Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen