Tips om te Besparen op uw Verbouwing
Verbouwen kost geld. En vaak veel meer geld dan u van tevoren in gedachten had. Toch zijn er manieren om op uw verbouwing te besparen. Hoe mooi zou het zijn als u kunt besparen op uw verbouwing, nog voor hij begonnen is?
In dit blog vindt u 7 tips waarmee u kunt besparen op uw verbouwing, terwijl uw woning wel in waarde zal stijgen.
Tip 1 – Start met een goede planning
Een succesvolle verbouwing begint met een goede planning. Stel het budget en de duur van de verbouwing vast. Maak een lijst met wat er allemaal moet gebeuren en welke materialen daarvoor nodig zijn.
Hoe beter de planning is, hoe minder u tegen onvoorziene kosten zult aanlopen.
Ondanks een goede planning zult u mogelijk toch tegen onvoorziene kosten aanlopen. Simpelweg omdat u niet alles kunt weten, voordat de verbouwing start.
Houd daarom altijd een potje (zo’n 5% van het totale verbouwingbudget) achter de hand voor onvoorziene uitgaven. Zo voorkomt u dat u voor onaangename financiële verrassingen komt te staan.
Tip 2 – Spreid uw kansen
Vraag altijd meerdere offertes op wanneer u gaat verbouwen. Alleen wanneer u meerdere offertes tot uw beschikking heeft, kunt u de beste prijs- kwaliteitverhouding kiezen.
Tip 3 – Bekijk reviews
U heeft een aannemer online gevonden of heeft de naam van een aannemer van een vriend doorgekregen. Maar is diegene wel betrouwbaar?
Het blijft toch spannend of de aannemer met de beste offerte ook daadwerkelijk betrouwbaar is. Het gaat om een hoop geld en u wilt er toch zeker van zijn dat u de verbouwing overlaat aan een bedrijf dat u kunt vertrouwen.
Reviews - van bijvoorbeeld Trustpilot - kunnen u helpen bij het maken van de juiste keuze. De ervaringen van andere klanten kunnen een hoop vertellen over de werkwijze van het bedrijf waar u mee in zee wilt gaan.
Tip 4 – Maak duidelijke afspraken
Zorg ervoor dat u duidelijke en concrete afspraken maakt met de aannemer in kwestie. Betaalt u per uur? Of spreekt u een totaalprijs af?
Wanneer u een totaalprijs afspreekt, weet u van tevoren welke kosten maakt. Zet op papier wat de aannemer exact voor dit bedrag levert en wat er allemaal is inbegrepen bij deze prijs.
Als u zelf handig bent en zin en tijd heeft om mee te helpen met de verbouwing, dan kan het voordeliger zijn om de aannemer per uur te betalen. Zo kunt u, wanneer de verbouwing duurder dreigt uit te vallen dan gepland, zelf extra bijspringen bijvoorbeeld.
Maak niet alleen afspraken over de prijs, maar ook over de kwaliteit van de verbouwing. Welk afwerkingsniveau mag je verwachten? En hoe zit het met een eventuele garantie als er iets stukgaat?
Zet alle afspraken die u maakt met de aannemer op papier en bewaar de offertes en contracten goed. Zo staat u sterk, wanneer u mogelijk in conflict komt met uw aannemer.
Tip 5 – Koop de materialen eventueel zelf in
Materiaalkosten zijn een grote kostenpost binnen uw verbouwingsplaatje. Het kan voordeliger uitpakken wanneer u zelf de materialen aanschaft, in plaats van de aannemer.
Wanneer u een specificatie vraagt van de kosten die de aannemer rekent voor de materialen, kunt u gaan vergelijken wat het verschil in prijs is als u de materialen zelf aanschaft.
U kunt de reclamefolders van de plaatselijke bouwmarkt goed in de gaten houden en er zo voor zorgen dat u bespaart op de materiaalkosten.
Tip 6 – Duurzaamheid heeft de toekomst
Het is raadzaam om bij uw verbouwing direct te kiezen voor een goede isolatie. Dit lijkt een extra kostenpost, maar is uiteindelijk een investering voor de toekomst. Het zal u veel extra energiekosten besparen.
Voor sommige duurzame verbouwingen zijn subsidies beschikbaar.
Tip 7 – Financieren van de verbouwing
Voor het financieren van uw verbouwing denkt men al snel aan het verhogen van de hypotheek. Een persoonlijke lening is echter in de meeste gevallen een voordeligere oplossing. Bij ons kunt u verantwoord geld lenen tegen een nette rente.
Het rentetarief voor een persoonlijke lening ligt weliswaar iets hoger (vanaf 6,7%) dan bij een hypotheek, maar bij het afsluiten van een persoonlijke lening betaalt u niet de eenmalige hoge kosten die u voor een hypotheek wel moet betalen. Kosten zoals afsluitkosten, notariskosten en taxatiekosten.
Dit samengenomen, betekent in de meeste gevallen dat het afsluiten van een persoonlijke lening een voordeligere optie is. Daarnaast zijn de rentekosten, omdat de lening voor het verbouwen van uw woning wordt gebruikt, fiscaal aftrekbaar (lees ook: Woning verbouwen met belastingvoordeel?)
Regel alles rondom uw financiering altijd als eerst. Bereken vooraf hoeveel u maximaal kunt lenen, dan weet u exact wat u kunt lenen en tegen welke voorwaarden.
Pas dan weet u precies hoeveel u te besteden heeft. Een offerte is altijd minimaal 1, 2 of 3 maanden geldig (afhankelijk van de bank) en ook na uitbetaling kunt u nog 14 dagen gebruik maken van uw herroeppingsrecht.
U kunt de aanvraag voor uw lening dus alvast doen en deze pas later definitief maken. Maar dan weet u tenminste wel het exacte budget voor uw verbouwing.
Lees ook: