Let op! Geld lenen kost geld
blog_-_verhuizen_of_verbouw

Datum: 12 februari 2020
Door: Michel Vrenegoor

Uw huis verbouwen of toch verhuizen?

De komst van de lente / zomervakantie is een goed moment voor reflectie. En voor mooie toekomstplannen. Misschien wilt u op zoek naar een nieuwe baan. Of het komende jaar eindelijk een droomreis maken. Gister sprak ik een goede vriend die al een tijdje twijfelt tussen verhuizen of verbouwen. Tijdens ons gesprek ontstond een leuke checklist waarmee hij dit voorjaar/ deze zomer aan de slag gaat. Denkt u ook aan verbouwen of verhuizen? Dan help ik u graag op weg op de juiste keuze te maken.

Wat is het budget?

Ik kan het niet vaak genoeg benoemen: voordat u een beslissing neemt, raad ik aan om inzicht te creëren in uw financiën. Op basis hiervan kunt u snel zien wat de mogelijkheden zijn. Zet alle inkomsten en uitgaven op een rij (bijvoorbeeld met een huishoudboekje) en bekijk hoeveel u over heeft of waar u kunt besparen. En oriënteer u alvast op de kosten voor een verbouwing of verhuizing. Misschien is het in één keer al duidelijk wat voor u de beste optie is.

Wat zijn uw woonwensen?

Dit is natuurlijk de leukste fase. Het moment om uw dromen op papier te zetten. Maak een overzicht waar uw ideale huis aan moet voldoen. Denk aan de locatie, de buurt, de ruimte, het aantal kamers en de buitenruimte. Kijk vervolgens in hoeverre het mogelijk is om uw wensen in uw huidige woning te realiseren. Of dat verhuizen eigenlijk de enige optie is. En leg uw wensen en het budget naast elkaar. Ontdek wat binnen uw budget mogelijk is. En of verhuizen of verbouwen het slimst is.

Verbouwen?

Verbouwen is een goede keuze als u eigenlijk heel tevreden bent over de plek waar u woont. Als u met een verbouwing uw huidige huis kunt aanpassen aan uw wensen, bijvoorbeeld met een aanbouw voor een grotere keuken of extra slaapkamer(s). Spaargeld is natuurlijk de beste manier om uw verbouwing te financieren. Maar als dat er even niet is, zijn er ook alternatieven, zoals geld lenen voor een verbouwing.

Verhuizen?

Wilt u een ruimer huis of grotere tuin? En is het niet mogelijk of te duur om dit in een verbouwing te realiseren? Dan is een nieuw huis een goed idee. Ook als u dichterbij uw werk of familie wilt wonen, kiest u waarschijnlijk voor verhuizen.

Woningnood

Een nieuwe woning vinden is in deze tijd echter niet zo makkelijk. Volgens de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) hebben we in 2019 en 2020 te maken met een heuse woningnood:

  • 4 procent minder woningen te koop.
  • Een tekort van 315.000 woningen begin 2020.
  • De gemiddelde woningprijs ligt nu op 326.000 euro (8 procent meer dan in 2018).
  • Nieuwbouwwoningen zijn te duur: gemiddeld 388.000 euro. Dat is 10 procent meer dan een jaar geleden en de prijzen blijven zelfs nog stijgen.
  • Weinig keuze voor kopers: gemiddeld hebben kopers slechts keuze uit drie woningen die bij hun budget passen. Bij woningen onder 260.000 euro zijn dat er nog geen twee. Voor mensen met ca. anderhalf keer een modaal inkomen wordt het dus steeds lastiger om een geschikte woning te vinden.
  • De huizenprijzen blijven nog wel even doorstijgen, is de verwachting van de NVM.

Geld lenen voor verbouwen?

Voor wie comfortabeler of groter wil wonen, wordt verbouwen dus vaak een stuk aantrekkelijker dan de frustrerende zoektocht naar een betaalbare droomwoning.
Gezien deze ontwikkelingen in de woningmarkt is het niet vreemd dat we bij De Nederlandse Kredietmaatschappij steeds meer aanvragen met als leendoel ‘geld lenen voor verbouwing’ binnenkrijgen. Niet alleen starters en doorstromers op de koopwoningmarkt lenen geld voor een verbouwing. Ook mensen in een huurhuis en oudere mensen die langer in hun huis blijven wonen lenen geld voor het aanpassen, verbouwen of verbeteren van hun woning.

Ik hoop dat ik u weer wat verder op weg heb geholpen naar uw droomhuis. Of u nu kiest voor verhuizen of verbouwen. Neem tijdens de lente / de zomer de tijd om er goed over na te denken en uw dromen waar te maken.

Bent u alvast benieuwd naar de mogelijkheden van een lening voor uw verbouwing? Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontdek of uw droomhuis binnenkort werkelijkheid kan worden!

Michel Vrenegoor

Partner en Hoofd Acceptatie

Auteur: Michel Vrenegoor

Michel is een echte allrounder. Hij weet alles over kredieten. Of het nu gaat om een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een combinatiekrediet voor consumenten, u moet bij Michel zijn. Michel is vriendelijk, geduldig en heeft altijd tijd voor een praatje of een luisterend oor.’

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij –Acceptatie van de aanvragen, het uitbrengen via e-mail en Mijn DNKM van de overzichten met daarin de mogelijkheden van onze partnerbanken.

‘Ik zorg ervoor dat u in één oogopslag alle mogelijkheden goed kan vergelijken en dat u de juiste keuze kan maken. Ik vind het echt belangrijk dat u een lening afsluit die bij uw wensen past.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen