Let op! Geld lenen kost geld
blog_-_verhuizen_of_verbouw

Datum: 7 november 2022
Door: Halmar Wolfswinkel

Huis verbouwen of toch verhuizen?

Een veelgehoorde wens is verhuizen naar een andere woning. Dat is wel een stuk lastiger geworden door de overspannen huizenmarkt. Daarom kiezen veel mensen toch voor het verbouwen/ levensloopbestendig maken van hun huidige woning.

Denkt u ook aan verhuizen of verbouwen? Wij helpen u in dit artikel graag op weg om de juiste keuze te maken.

Overspannen huizenmarkt

Een nieuwe woning vinden is in deze tijd niet zo makkelijk. De huizenmarkt is momenteel zeer lastig en erg duur. Volgens de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) hebben we in 2020 en 2021 te maken met de grootste woningnood sinds de jaren ’80. Dat zal ook in 2022 nog zo blijven.

Verhuizen is daarmee steeds minder een optie, tenzij u al een huis hebt dat u met veel overwaarde kunt verkopen. Vervolgens heeft u de mogelijkheid om iets groters te kopen, nieuwbouw of bestaande bouw.

Lees ook: geld lenen voor een verhuizing

Wat zijn uw woonbehoeften?

Misschien is er de laatste tijd iets veranderd in uw persoonlijke situatie, zoals gezinsuitbreiding, een baan dichterbij of juist verder weg.

Als door nieuwe omstandigheden uw woonbehoeften zijn veranderd, maakt u het beste een lijst van zaken waar uw (ideale) huis aan moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan het aantal kamers, verduurzaming/ een A-energielabel, de buitenruimte (tuin/ balkon) maar ook de buurt en de locatie.

Is verhuizen een optie?

Vervolgens kunt u bekijken of verhuizen de beste optie is of dat u de belangrijkste behoeften toch beter in uw huidige woning kunt realiseren.

Uw budget speelt natuurlijk een grote rol bij de beslissing of verhuizen of verbouwen het slimst is. In de huidige woningmarkt is de beschikbaarheid van woningen zeer beperkt. In combinatie met de hoge huizenprijzen is verhuizen daarom niet altijd een optie.

Zelfs als u kleiner wilt gaan wonen, bijvoorbeeld omdat de kinderen het huis uit zijn. Gezien de huidige hoge woningprijzen gaat u er namelijk met een kleinere woning financieel niet op vooruit, een reden voor veel mensen om toch in hun huidige (te grote) woning te blijven wonen. Zo komt er voorlopig weinig beweging in de huizenmarkt.

Woningnood en hoge huizenprijzen

Verhuizen is nu eigenlijk alleen voorbehouden aan huizenbezitters die met een flinke overwaarde hun huis kunnen verkopen om groter te gaan wonen. We kampen in Nederland met een groot gebrek aan sociale huurwoningen, betaalbare huurwoningen in de vrije sector én betaalbare koopwoningen.

Het woningtekort werd voor 2021 al geschat op 300.000 woningen. In 2023 zal dit al ruim 350.000 zijn en pas vanaf 2027 zal het woningtekort afnemen.

Door de krapte op de woningmarkt, in combinatie met de historisch lage hypotheekrente, blijven de huizenprijzen alsmaar stijgen. In 2021 steeg de gemiddelde woningprijs met ongeveer 12% In 2022 is de markt geheel veranderd en zijn de woningprijzen aan het stabiliseren en zelfs aan het verlagen.

Vanwege het grote tekort aan woningen is overbieden met 50.000 tot 100.000 euro al normaal geworden, ook buiten de randstad.

  • De gemiddelde woningprijs in Nederland ligt nu op 360.000 euro, ten opzichte van 326.000 euro eind 2019/ begin 2020.
  • Nieuwbouwwoningen zijn te duur: gemiddeld 420.000 euro en de prijzen blijven nog stijgen.

Vooral voor starters wordt een betaalbare koopwoning daarmee voorlopig een luchtkasteel. Veel ouderen hebben weliswaar de hypotheek afgelost, maar het is financieel niet interessant om kleiner te gaan wonen. Of het aanbod is mager.

Maar ook doorstromers moeten goed nadenken voordat ze hun eigen huis verkopen – met hoeveel overwaarde ook - en een andere dure woning aanschaffen. Daarom zitten veel mensen liever de woningcrisis uit en wachten op betere tijden.

Verbouwen het enige alternatief voor verhuizen

Is verhuizen/ groter gaan wonen voor u geen optie vanwege de overspannen en dure huizenmarkt? Maar bent u wel tevreden over de plek waar u woont? Dan is verbouwen het enige alternatief.

Met een verbouwing kunt u investeren in uw koopwoning en alsnog aan uw woonbehoeften voldoen. De locatie van een woning hoeft en kunt u immers niet veranderen, de afmeting, indeling en staat van de woning wel

U kunt met een verbouwing uw huidige huis aanpassen aan uw behoeften bijvoorbeeld met een aanbouw, een grotere keuken of extra slaapkamer(s).

Als u toch gaat verbouwen kunt u ook kijken naar het verduurzamen van uw huis met bijvoorbeeld isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. Verduurzaming is een goede keuze om te investeren in uw huidige woning; u verhoogt er zowel uw wooncomfort als de woningwaarde mee. Bovendien ligt er een wetsvoorstel dat in 2030 alle woningen in Nederland een A-label moeten hebben.

Hoe financiert u een verbouwing?

Spaargeld is natuurlijk de beste manier om een verbouwing te financieren. Een verbouwing kost alleen al snel 50.000 tot 70.000 euro, zeker nu het wegens de gestegen vraag lastig is om aannemers te vinden en de prijzen voor het materiaal gestegen zijn.

Bijna niemand heeft zoveel spaargeld op de bank staan of wil het spaargeld hiervoor gebruiken, want dan bent u uw financiële buffer kwijt.

Er zijn ook alternatieven, zoals het verhogen van uw hypotheek of een lening. Maar wat is het beste? Wat zijn de verschillen tussen een lening of hypotheek?

Bij De Nederlandse Kredietmaatschappij zien we de ontwikkelingen in de woningmarkt ook terug: we krijgen steeds meer aanvragen binnen met als leendoel ‘Geld lenen voor verbouwing’.

 

Opvallend is dat niet alleen starters en doorstromers op de koopwoningmarkt geld lenen voor een verbouwing. Ook mensen die in een huurhuis wonen en oudere mensen die langer in hun huis blijven wonen lenen geld voor het verbouwen, verduurzamen of anderszins verbeteren van hun woning. Of om het huis levensloopbestendig te maken.

We hopen dat we u wat verder op weg hebben geholpen naar (het realiseren van) uw droomhuis. Of u nu kiest voor verhuizen of verbouwen, neem er goed de tijd voor om binnen de huidige mogelijkheden het wonen van uw dromen waar te maken.

Bent u alvast benieuwd naar de mogelijkheden van een lening voor uw verbouwing? Vraag vrijblijvend een offerte aan voor een lening en ontdek of uw droomhuis binnenkort werkelijkheid kan worden!

Lees ook:

Woning verbouwen met belastingvoordeel

Tiny house als betaalbaar alternatief voor een woning

Waarvoor kan ik een lening afsluiten?

 

Halmar Wolfswinkel

Partner en Hoofd Realisatie

Auteur: Halmar Wolfswinkel

Halmar is oplossingsgericht, creatief en zeer efficiënt. Voor elk vraagstuk heeft hij een passende oplossing. Zoekt u naar een financiering voor een recreatiewoning, een auto, boot, caravan of de verbouwing van uw koophuis? Halmar denkt met u mee. Hij zorgt voor een snelle en foutloze afwikkeling en uitbetaling van uw lening.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Realisatie van de geretourneerde contracten, het completeren, controleren en doorsturen van de complete kredietdossiers naar de banken.

‘Ik sta er persoonlijk voor garant dat u snel en veilig kunt beschikken over uw geld.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen