Let op! Geld lenen kost geld
Verbouwen met belastingvoordeel

Datum: 19 juni 2023
Door: Halmar Wolfswinkel

Woning verbouwen met belastingvoordeel

Al jarenlang kunt u profiteren van een belastingvoordeel bij verbouwingen. Zo is - onder voorwaarden - het lage btw-tarief van 9% van kracht. Bovendien heeft u bij een verduurzaming of andere vorm van woningverbetering van uw koopwoning recht op renteaftrek van uw persoonlijke lening.

Onderstaand vindt u alle verbouwingswerkzaamheden waarvoor het lagere btw-tarief geldt, de voorwaarden hiervoor en een overzicht van de aftrekbare kosten.

Zo heeft u alle tips voor verbouwen met belastingvoordeel op een rij.

Verbouwingswerkzaamheden met laag btw-tarief

Sinds 2019 geldt het lage btw-tarief van 9% voor de kosten van renovatie, verduurzaming en herstel van woningen. Voor de volgende werkzaamheden is het btw-tarief blijvend verlaagd:

 • Isoleren: vloerisolatie, dakisolatie, muurisolatie
 • Schilderen (binnen en buiten)
 • Schoon laten maken woning (binnen en buiten)
 • Behangen
 • Stuken

Let op: Het lage tarief geldt alleen voor de arbeidskosten en niet voor de kosten van materialen zoals behang en verf.

Er zijn wel een aantal uitzonderingen. De materialen voor stucwerk, isolatie en schilderwerk vallen óók onder de 9% regeling. Zo wordt het verduurzamen van uw woning nog interessanter.

(bron: Belastingdienst)

Wat zijn de voorwaarden voor een lager btw-tarief?

Om voor het lage btw-tarief in aanmerking te komen, gelden 2 voorwaarden:

 1. De woning is minimaal 2 jaar oud, gemeten vanaf het eerste gebruik. De uitzondering hierop is schoonmaak: ook bij het schoon laten maken van nieuwbouwwoningen geldt het lage btw-tarief van 9%.
 2. Permanente bewoning door particulieren. Dat betekent dat het lage btw-tarief niet geldt voor verbouwingen van vakantiewoningen of bedrijfspanden.

Welke verbouwingskosten mag u aftrekken?

Gaat u uw woning verduurzamen of een aanbouw laten plaatsen? Komt er een nieuwe keuken of badkamer? Grote kans dat u een deel van de kosten mag aftrekken van de belasting.

Als u een persoonlijke lening afsluit voor woningverbetering, onderhoud, verbouwing of verduurzaming van uw koophuis, dan kunt u de rente van uw lening volledig aftrekken in box 1. Zo betaalt u onder de streep alleen de kosten voor de verbouwing zelf

De renteaftrek geldt voor:

 • Plaatsen of verbouwen van een badkamer of keuken.
 • Aanlag of onderhoud van de tuin.
 • Verduurzamen of vervangen van kozijnen, deuren en ramen.
 • Asbestverwijdering.
 • Onderhoudsschilderwerk (binnen en buiten)
 • Nieuwe vloeren die onlosmakelijk met het huis verbonden zijn
 • Verduurzaming van de woning, zoals zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp

De renteaftrek bij een verbouwingslening geldt alleen bij een persoonlijke lening en niet bij een Flex en zeker lening (doorlopend krediet)

Goed om te weten: U heeft geen recht op fiscaal voordeel als u de verbouwing financiert met uw spaargeld. Een ander nadeel van uw verbouwing betalen met spaargeld is dat uw financiële buffer slinkt.

Lees ook: wanneer is een persoonlijke lening aftrekbaar?

Waar kunt u verder nog op letten voor fiscaal voordeel?

De volgende tips helpen u om te verbouwen met belastingvoordeel:

1. Sluit u een persoonlijke lening af voor een verbouwing? Controleer dan bij de Belastingdienst of de werkzaamheden waarvoor u geld leent, voldoen aan de eisen voor renteaftrek. Let wel: het gaat hierbij alleen om de rente, niet om het geleende bedrag zelf.

2. Bewaar de bonnetjes van de verbouwing (fysiek en digitaal). Zo kunt u bij de aangifte inkomstenbelasting bewijzen dat u recht heeft op de renteaftrek.

De maximale looptijd van een persoonlijke lening voor een verbouwing is 15 jaar.

Extra tip: probeer de looptijd goed aan te laten sluiten op de gebruiksduur van de geplande verbouwing. Zo hoeft u niet nog uw persoonlijke lening af te betalen voor een nieuwe keuken of zonnepanelen, terwijl u allang weer verhuisd bent.

Gerelateerde informatie:

Fiscaal voordeel lening berekenen

Belastingdienst en lenen

Verhuizen of verbouwen?

 

Halmar Wolfswinkel

Partner en Hoofd Realisatie

Auteur: Halmar Wolfswinkel

Halmar is oplossingsgericht, creatief en zeer efficiënt. Voor elk vraagstuk heeft hij een passende oplossing. Zoekt u naar een financiering voor een recreatiewoning, een auto, boot, caravan of de verbouwing van uw koophuis? Halmar denkt met u mee. Hij zorgt voor een snelle en foutloze afwikkeling en uitbetaling van uw lening.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Realisatie van de geretourneerde contracten, het completeren, controleren en doorsturen van de complete kredietdossiers naar de banken.

‘Ik sta er persoonlijk voor garant dat u snel en veilig kunt beschikken over uw geld.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen