Let op! Geld lenen kost geld
Verbouwen met belastingvoordeel

Datum: 26 oktober 2021
Door: Michel Vrenegoor

Woning verbouwen met belastingvoordeel

Sinds 2013 profiteert u van een belastingvoordeel bij verbouwingen. Zo is - onder voorwaarden - het lage btw-tarief van 9% van kracht. Ook heeft u bij een verbouwing of  verduurzaming van uw koopwoning recht op renteaftrek van uw persoonlijke lening.

Onderstaand vindt u alle verbouwingswerkzaamheden waarvoor het lagere btw-tarief geldt, de voorwaarden hiervoor en een overzicht van de aftrekbare kosten. U heeft daarmee alle tips voor ‘belastingvoordelig’ verbouwen op een rij.

Verbouwingswerkzaamheden met laag btw-tarief

Sinds 2019 geldt het lage btw-tarief van 9% voor de kosten van renovatie, verduurzaming en herstel van woningen. Voor de volgende werkzaamheden is het tarief blijvend verlaagd, dus blijft het ook in 2021 en 2022 nog van kracht:

 • Isoleren: vloerisolatie, dakisolatie, muurisolatie
 • Schilderen (binnen en buiten)
 • Schoon laten maken woning (binnen en buiten)
 • Behangen
 • Stukadoren

Let op: Het lage tarief geldt alleen voor de arbeidskosten en niet voor de kosten van materialen zoals behang en verf.

Er zijn wel een aantal uitzonderingen. De materialen voor stucwerk, isolatie en schilderwerk vallen óók onder de 9% regeling. Zo wordt het verduurzamen van uw woning nog rendabeler.

Wat zijn de voorwaarden voor een lager btw-tarief?

Om voor het lage btw-tarief in aanmerking te komen, gelden 2 voorwaarden:

 1. De woning is minimaal 2 jaar oud, gemeten vanaf het eerste gebruik. Ook hierop is weer een uitzondering: bij het schoon laten maken van nieuwbouwwoningen geldt het lage btw-tarief wél.
 2. Permanente bewoning door particulieren. Dat betekent dat het lage btw-tarief niet geldt voor verbouwingen van vakantiewoningen of bedrijfspanden.

Aftrekbare verbouwingskosten

Gaat u uw woning verduurzamen of een aanbouw laten plaatsen? Komt er een nieuwe keuken of badkamer? Grote kans dat u een deel van de kosten mag aftrekken van de belasting.

Namelijk als u een persoonlijke lening afsluit voor het onderhouden, verbouwen, verduurzamen of anderszins verbeteren van uw koophuis. In dat geval kunt u de rente van uw lening volledig aftrekken in box 1 (inkomstenbelasting).

De renteaftrek geldt voor:

 • Het verbouwen van- of het plaatsen van een nieuwe badkamer of keuken
 • Het aanleggen of onderhouden van de tuin
 • Verduurzamen of vervangen van kozijnen, deuren en ramen
 • Asbestverwijdering
 • Onderhoudsschilderwerk (binnen en buiten)
 • Nieuwe vloeren die onlosmakelijk met het huis verbonden zijn
 • Verduurzaming van de woning, zoals zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp

De renteaftrek bij een verbouwingslening geldt alleen bij een persoonlijke lening, niet bij een doorlopend krediet.

Goed om te weten: U heeft geen recht op fiscaal voordeel als u de verbouwing financiert met uw spaargeld. Een ander nadeel van uw verbouwing betalen met spaargeld is dat uw financiële buffer slinkt.

Lees ookwanneer is een persoonlijke lening aftrekbaar?

Waar kunt u verder nog op letten?

De volgende tips helpen u om te verbouwen met belastingvoordeel:

1. Bewaar de bonnetjes van de verbouwing goed (fysiek en digitaal). Zo kunt u bij de belastingaangifte bewijzen dat u recht heeft op rente aftrek.

2. Sluit u een lening af (persoonlijke lening), controleer dan bij de Belastingdienst of de werkzaamheden waarvoor u geld leent, voldoen aan de eisen voor renteaftrek. Let wel, u gaat alleen om de rente, niet om het totale geleende bedrag.

Sluit u een persoonlijke lening af om te verbouwen, dan valt de rente aftrek onder box 1. Belastingvoordeel in box 3 (vermogen en schulden) geldt alleen voor leningen die niet met uw koopwoning te maken hebben.

Denk bijvoorbeeld aan een lening voor de aanschaf of verbouwing van een vakantiewoning. Voor belastingvoordeel in box 3 geldt een drempel van 3100 euro of 6200 euro voor fiscaal partners.

Gerelateerde informatie:

Fiscaal voordeel lening berekenen

Belastingdienst en lenen

Verhuizen of verbouwen?

 

Michel Vrenegoor

Kredietspecialist (Acceptatie)

Auteur: Michel Vrenegoor

Michel is een echte allrounder. Hij weet alles over kredieten. Of het nu gaat om een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een combinatiekrediet voor consumenten, u moet bij Michel zijn. Michel is vriendelijk, geduldig en heeft altijd tijd voor een praatje of een luisterend oor.’

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij –Acceptatie van de aanvragen, het uitbrengen via e-mail en Mijn DNKM van de overzichten met daarin de mogelijkheden van onze partnerbanken.

‘Ik zorg ervoor dat u in één oogopslag alle mogelijkheden goed kan vergelijken en dat u de juiste keuze kan maken. Ik vind het echt belangrijk dat u een lening afsluit die bij uw wensen past.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen