Let op! Geld lenen kost geld
Kopen op afbetaling bij webshops leidt tot onoverzichtelijke schulden

Datum: 17 januari 2021
Door: Halmar Wolfswinkel

Kopen op afbetaling webshops leidt tot onoverzichtelijke schulden

Kopen op afbetaling via creditcards (waar er veel aanbieders van creditcards zijn), bij webshops of verzendhuiskredieten kan leiden tot financiële problemen. Niet in de laatste plaats omdat webwinkels vaak woekerrentes rekenen en mikken op de financieel toch al zwakkeren.

Minister van Financiën Hoekstra is het dan ook beu en houdt thuiswinkelbedrijven scherp in het vizier. Onacceptabel hoog, noemt Hoekstra het aantal mensen met betalingsachterstanden en het aantal consumenten dat op de pof koopt. Hij geeft webwinkels daarom nog één jaar de tijd om orde op zaken te stellen en het aantal aankopen op afbetaling te verminderen.

Consumenten die via betalen in termijnen in de schulden komen, moeten beschermd worden. Vooral omdat het vaak mensen betreft die al financiële problemen hebben. Zij komen door al deze kredieten nog eens extra van de regen in de drup terecht.

Onoverzichtelijke schulden door woekerrentes

Bij grote online shops zoals Wehkamp, Otto en de MediaMarkt kunnen klanten kiezen voor de betaaloptie ‘gespreid betalen’. Dat lijkt een mooie deal: het product wordt meteen thuis geleverd en de betaling vindt in maandelijkse termijnen plaats. Maar wat zo mooi lijkt, is vaak een financieel blok aan het been. Zo’n afbetaling kan namelijk jaren duren, hetgeen natuurlijk extra geld kost. Zeker aangezien de rentes vaak oplopen tot 14% Ook al is het wettelijke maximaal toegestane percentage vanwege Corona, tijdelijk, verlaagd tot 10% het blijft een erg hoog rentepercentage.

Voor online winkels is dit behoorlijk lucratief. Wehkamp levert het alleen al aan kredieten en verzekeringen zo'n 8% van de jaaromzet op. 

Maar wat kost het de klant? Een rekensommetje: als u bij de MediaMarkt een nieuwe wasmachine of TV koopt via de optie ‘gespreid betalen’ betaalt u 13,5% rente, zo is op de website te lezen. Bij een prijs van 1000 Euro en afbetaling in 4,5 jaar wordt het totaalbedrag 1319 Euro, éénderde duurder dan de oorspronkelijke prijs!

Wie (meerdere van) dit soort kredieten heeft lopen, is dus niet alleen veel duurder uit, maar kan ook het overzicht kwijtraken in de jungle van maandelijkse afbetalingen en schulden waar geen einde aan lijkt te komen. 

Kopen op afbetaling: kip met gouden eieren voor webshops

Extra cru is in dit verband dat kopen op afbetaling voor sommige mensen de enige manier is om nog een aanschaf te kunnen doen. Bijvoorbeeld voor mensen die al in de schulden zitten door andere kredieten, en dan geeft de wasmachine er ook nog de brui aan. Dat de prijs van een nieuwe wasmachine via gespreid betalen oploopt tot ruim 30% meer, nemen ze noodgedwongen op de koop toe.
Het kabinet wil dat webwinkels deze peperdure betaalopties (kopen op afbetaling/ gespreid betalen/ betalen in termijnen) niet meer aanbieden. Maar voor de winkels zelf blijft betalen in termijnen natuurlijk de kip met gouden eieren, die ze niet willen slachten.

De beste tip die we consumenten kunnen geven is dan ook: koop nóóit producten op afbetaling. U betaalt uiteindelijk veel meer en zit nog jarenlang vast aan een schuld. Wie meerdere van dit soort kredieten heeft lopen, raakt daardoor vaak het overzicht kwijt, met alle gevolgen van dien. 

Wél kopen? Leen dan voordelig en verantwoord

Wat is dan wel een verstandige manier om een (noodzakelijke) dure uitgave te doen of overzicht te creëren binnen uw bestaande leningen en kredieten?

De beste optie is om bestaande, dure leningen over te sluiten. Veel mensen denken hier niet aan of kennen de optie van leningen oversluiten helemaal niet. Maar het is vaak de goedkoopste én meest rustgevende manier om in één keer overzicht te scheppen in al uw schulden.
Hoe oversluiten werkt? U bepaalt het totaalbedrag van uw bestaande kredieten (webshops, roodstand, creditcardschulden, postorderkredieten etc). U vergelijkt het aanbod van leningen en kiest de voor u beste lening. Uw bestaande leningen worden overgesloten naar een persoonlijke lening en u bent in één keer van alle uitstaande schulden af.

Leningen samenvoegen en oversluiten naar één Persoonlijke Lening heeft de volgende voordelen:

  1. De rente van een persoonlijke lening ligt altijd lager dan die van uw andere schulden. Momenteel ligt de rente zelfs historisch laag: al vanaf 6,5%.
  2. U leent in één keer het totale bedrag, dus u bent in één klap van alle andere dure, onoverzichtelijke leningen af.
  3. De rente blijft gedurende de looptijd van uw Persoonlijke Lening vaststaan. U weet dus altijd precies waar u aan toe bent en komt niet voor onaangename verrassingen te staan.
  4. Overzicht en rust: een vast bedrag per maand afbetalen voor nog maar één lening.
  5. Tussendoor aflossen mag altijd en er staat geen boete op. We raden zelfs altijd aan om versneld af te lossen, want hoe eerder u weer schuldenvrij bent, hoe beter.

Wilt u weten of het ook voor u mogelijk is om uw huidige, dure kredieten over te sluiten naar één lening met lagere rente en goed overzicht? 

Vraag een vrijblijvende offerte voor een lening aan en u ontvangt direct duidelijkheid over de mogelijkheden. Hoe eerder u weer schuldenvrij door het leven kunt gaan, hoe beter.

 

Halmar Wolfswinkel

Partner en Hoofd Realisatie

Auteur: Halmar Wolfswinkel

Halmar is oplossingsgericht, creatief en zeer efficiënt. Voor elk vraagstuk heeft hij een passende oplossing. Zoekt u naar een financiering voor een recreatiewoning, een auto, boot, caravan of de verbouwing van uw koophuis? Halmar denkt met u mee. Hij zorgt voor een snelle en foutloze afwikkeling en uitbetaling van uw lening.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Realisatie van de geretourneerde contracten, het completeren, controleren en doorsturen van de complete kredietdossiers naar de banken.

‘Ik sta er persoonlijk voor garant dat u snel en veilig kunt beschikken over uw geld.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen