Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 30 september 2022
Door: Halmar Wolfswinkel

Kan ik geld lenen als ik al met pensioen ben?

Geniet u al van uw pensioen en wilt u nog wat geld lenen? Bijvoorbeeld voor een camper, een boot of omdat u (in het buitenland) een geweldige vakantiewoning op het oog heeft? Vaak is dat gewoon mogelijk, als u maar voldoende en stabiel inkomen heeft.

We leggen u graag uit wat de mogelijkheden en beperkingen zijn om geld lenen na uw pensioen. En wat er mogelijk is als u in het buitenland woont en in Nederland geld wilt lenen.

Wat zijn de mogelijkheden voor geld lenen na uw pensioen?

In Nederland bieden verschillende kredietverstrekkers en banken een persoonlijke lening aan speciaal voor senioren, vanaf 5000 euro. Deze seniorenlening kunt u aanvragen tussen uw 60e en 78e jaar. De uiterste aflosdatum is de dag vóór uw 81e verjaardag.  Dat betekent dat u na uw 60e verjaardag vaak gewoon nog geld kunt lenen.

Sluit u de lening af voor verduurzaming van uw koopwoning? Dan heeft u recht op fiscaal voordeel, want de rente is 100% aftrekbaar van uw inkomstenbelasting.

Wat zijn de beperkingen voor geld lenen na uw pensioen?

De rente van een seniorenlening ligt wat hoger dan bij een persoonlijke lening voor jongere mensen. Dat komt omdat het risico voor de banken hoger ligt.

Vaak kunt u ook minder lenen dan vóór uw pensioen. De belastingtarieven voor mensen in de AOW-gerechtigde leeftijd liggen weliswaar lager, maar u heeft ook minder inkomen dan toen u nog werkte. Hierdoor kunt u na uw pensioen meestal minder geld lenen dan ervoor.

Bekijk hoeveel u kunt lenen

Kunt u in Nederland geld lenen als u in het buitenland woont?

We krijgen regelmatig de vraag van senioren hoe het zit met geld lenen in- of vanuit het buitenland.

Stel, u woont (al) in het buitenland en u wilt graag in Nederland een lening afsluiten. Bijvoorbeeld om uw woning in het buitenland te verduurzamen of om een leuke boot aan te schaffen.

Helaas is dat niet mogelijk. Nederlandse banken en kredietverstrekkers lenen alleen geld uit aan mensen die Nederlands ingezetene zijn, (die in Nederland wonen) met een Nederlandse bankrekening. U dient ingeschreven te staan in de gemeentelijke basisadministratie. De reden voor deze beperking is (onder andere) dat het uitgeleende bedrag altijd opeisbaar moet zijn in Nederland.

Kunt u als Nederlands ingezetene geld lenen in het buitenland?

Stel, u bent al met pensioen, u woont in Nederland, maar u wilt in het buitenland geld lenen. Bijvoorbeeld omdat u daar een leuk huisje heeft gezien. Of omdat er bij lenen in het buitenland geen BKR-check plaatsvindt in Nederland.

 Ook dat is echter niet mogelijk. Want elke buitenlandse kredietverstrekker zal vragen om een woonadres in het land waar u de lening aanvraagt. Bovendien heeft een kredietverstrekker in het buitenland niet voldoende gegevens om uw kredietwaardigheid volgens de financiële regelgeving te beoordelen – zoals toegang tot het Nederlandse BKR.

3 Tips voor geld lenen na uw pensioen

Zoals we in dit blog zien, is een lening na uw pensioengerechtigde leeftijd zeker mogelijk, soms zelfs tot uw 81e verjaardag. Maar hoe sluit u zo veilig mogelijk een lening af, die u financieel ook goed kunt dragen?

We geven daarom graag een drietal tips, speciaal voor senioren, hoe u zo verstandig mogelijk geld leent vanaf uw AOW-leeftijd.

1. Persoonlijke lening de beste optie

Een persoonlijke lening kunt u tot en met uw 78e jaar afsluiten. Deze lening wordt verreweg het meest gekozen (ruim 95% van onze klanten) en dat is niet voor niets. U leent namelijk eenmalig een afgesproken bedrag en betaalt dit in gelijke maandtermijnen af tot aan de afgesproken einddatum. De rente ligt tijdens de gehele looptijd vast, dus er zijn geen vervelende verrassingen achteraf.

Het is soms ook mogelijk om een wat flexibeler krediet af te sluiten, als u de eerste tijd wat extra financiële armslag nodig heeft: de Flex en Zeker lening. De rente ligt wel hoger en u kunt de eerste 24 maanden opnemen tot aan de afgesproken limiet. De maximale looptijd is 120 maanden en u kunt deze leenvorm aanvragen tot uw 67e Ook moet een Flex en Zeker lening in alle gevallen voor uw 78e volledig zijn afgelost.

Daarom is een persoonlijke lening voor senioren vaak de beste optie.

2. Lening na uw pensioen? Let op de aflosleeftijd

Als senior sluit u op vrij late leeftijd een lening af. Dat betekent dat u relatief weinig tijd heeft om de lening weer af te lossen. U moet het geleende geld immers binnen een aantal jaar alweer terugbetaald hebben. Dat levert hoge maandlasten op. Onze tip is daarom om zo min mogelijk geld te lenen (alleen het bedrag dat u echt nodig heeft) en om de looptijd zo lang mogelijk te houden. Zo houdt u de maandlasten zo laag mogelijk.

Kunt u de maandtermijnen heel makkelijk dragen? Kies dan juist voor een zo kort mogelijke looptijd met hogere maandlasten. Want zo betaalt u minder lang rente en valt de lening naar verhouding iets voordeliger uit.

3. Overweeg een overlijdensrisicoverzekering

Het is geen leuk onderwerp, maar wel verstandig om te benoemen: stel u komt te overlijden tijdens de looptijd van uw lening. Dan staat er na uw overlijden nog een bedrag open, dat uw nabestaanden moeten terugbetalen.

U voorkomt dat u uw nabestaanden opzadelt met uw schuld door een overlijdensrisicoverzekering (ORV) bij uw lening af te sluiten. De ORV zorgt ervoor dat de restschuld wordt afbetaald. Zo’n verzekering kost maar een paar euro per maand extra en heeft geen invloed op hoogte van het leenbedrag of op de rente

Heeft u naar aanleiding van dit blog besloten om geld te lenen na uw pensioen? Wij zien uw lening aanvraag graag tegemoet en wensen u alvast veel plezier met uw plannen en/of aanschaf!

Halmar Wolfswinkel

Partner en Hoofd Realisatie

Auteur: Halmar Wolfswinkel

Halmar is oplossingsgericht, creatief en zeer efficiënt. Voor elk vraagstuk heeft hij een passende oplossing. Zoekt u naar een financiering voor een recreatiewoning, een auto, boot, caravan of de verbouwing van uw koophuis? Halmar denkt met u mee. Hij zorgt voor een snelle en foutloze afwikkeling en uitbetaling van uw lening.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Realisatie van de geretourneerde contracten, het completeren, controleren en doorsturen van de complete kredietdossiers naar de banken.

‘Ik sta er persoonlijk voor garant dat u snel en veilig kunt beschikken over uw geld.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen