Let op! Geld lenen kost geld
Achteraf betalen: doen of niet doen

Datum: 10 mei 2022
Door: Halmar Wolfswinkel

Is achteraf betalen verstandig?

Nu kopen en later betalen: het lijkt zo aantrekkelijk, maar is dat het wel? U kunt meteen genieten van uw aankoop, zonder dat de aanschaf een gat slaat in uw budget. Best handig als u even krap bij kas zit en te maken krijgt met een plotselinge tegenvaller, zoals een kapotte wasmachine of auto.

Let wel goed op, want achteraf betalen kost veel geld. Daarom geven we u graag een paar tips om dure verrassingen te voorkomen en hoe u voordeliger geld kunt lenen.

Wat kost achteraf betalen eigenlijk?

(Web)winkels of autodealers berekenen een zeer hoge rente voor het kopen op afbetaling. U betaalt vaak tot 10% rente, het wettelijk toegestane maximum. Dat maakt ‘kopen op afbetaling’ of ‘gespreid betalen’ tot de duurste vorm van geld lenen.

Zonde van uw geld. Waarom zou u een wasmachine van 700 euro kopen op basis van ‘achteraf betalen’, als hij u uiteindelijk 770 euro gaat kosten?

Naast kopen op afbetaling zijn er nog meer dure vormen van kredieten waar vaak gebruik van wordt gemaakt.

Andere dure vormen van lenen

1. Een creditcard is ontzettend handig. Zeker als u veel reist of online aanschaft. Maar een creditcard is zeker niet gratis. Met een creditcard krijgt u 30 dagen uitstel van betaling. Zolang u binnen deze termijn betaalt, zijn er geen kosten aan verbonden. Maar bent u te laat? Dan moet u een flinke rente betalen, oplopend tot 10% rente. Oppassen dus!

2. Hetzelfde geldt voor roodstand op uw betaalrekening. De vier grootste banken in Nederland rekenen nu een rente tot 9,9%. Vóór de coronacrisis was dit nog 12,9% (!).
Het kan zijn dat de rentes opnieuw worden verhoogd halverwege 2022.

3. Een andere vorm is een flitskrediet, dit zijn minikredieten met een looptijd van korter dan 3 maanden en vaak voor kleine leenbedragen (50 tot 1500 euro). Flitskredieten rekenen een woekerrente, maar ook deze is nu wettelijk aan banden gelegd: maximaal 9,9%.

Flitskredieten verdwijnen langzaam maar zeker van de markt en dat is maar goed ook. Want u betaalt niet alleen een torenhoge rente, er staat u ook een flinke boete te wachten bij wanbetaling. Als u geen garantsteller kunt vinden die voor u kan betalen, dan kunt u zomaar een boete verwachten van 115 euro bij een krediet van slechts 500 euro. Een boete van 23% dus!

4. Ten slotte het doorlopende krediet. Dit is een leenvorm, waarbij consumenten flexibel geld konden opnemen tot een afgesproken limiet, tegen een variabele rente.

Doorlopende kredieten maakten lang deel uit van het aanbod consumptieve kredieten, maar zijn sinds 1 maart 2022 van de markt gehaald. De reden hiervoor is dat de variabele rente, in combinatie met het ontbreken van een einddatum van lening, te veel financiële problemen opleverde (‘doodlopend krediet’) Het komt er op neer dat de lening nooit echt wordt afbetaald.

Wat zijn alternatieve verantwoorde leningen?

Er zijn wel degelijk leningen te vinden die goed passen binnen uw budget, met nette voorwaarden en die u zonder problemen kunt aflossen.

1.Flex en Zeker lening. Het doorlopend krediet heeft per 1 maart 2022 een verantwoorde opvolger gekregen in de vorm van de Flex en Zeker lening. Klanten kunnen met deze nieuwe leenvorm nog steeds flexibel lenen, tot een afgesproken krediet. Maar de opnamefaciliteit stopt na 2 jaar en daarna kan de lening alleen nog maar worden afgelost. De gehele looptijd is maximaal 10 jaar. De rente is laag en staat vast, ook tijdens de opnameperiode.

2. De persoonlijke lening is de meest gangbare en verantwoorde vorm van geld lenen. Consumenten lenen eenmalig een afgesproken bedrag en starten direct met aflossen. Een persoonlijke lening kent de laagste rentepercentages van Nederland en deze lage rente staat vast gedurende de gehele looptijd (maximaal 10 jaar).Voor beide leenvormen geldt dat klanten tussentijds extra aflossingen kunnen doen, onbeperkt en altijd boetevrij. Zo stimuleren deze leningen versneld aflossen en/of het verlagen van de maandtermijn.Natuurlijk is geld sparen voor een uitgave nog steeds het allerbeste. Zo betaalt u geen rente en bent u niet afhankelijk van een kredietverstrekker.Geld lenen is geen schande. Heeft u niet voldoende spaargeld of wilt u uw spaarpot niet aanspreken voor een aanschaf? Kies dan voor een verantwoorde lening bij De Nederlandse Kredietmaatschappij

Vraag een lening aan

EXTRA TIP: Sluit uw lening over

De rentepercentages op consumptieve kredieten daalden de afgelopen jaren tot het laagste punt begin 2022. Maar door de huidige inflatie en onzekere tijden (nasleep coronacrisis, oorlog in Oekraïne) stijgen de rentes inmiddels weer.

Ook onze banken hebben de rentes moeten verhogen van 3,3% tot 3,5%. Dit is nog steeds een zeer lage rente, waar u als klant zeker nog van kunt profiteren.

Wilt u van andere dure leningen afkomen? Dan is nu het moment om uw andere dure leningen over te laten sluiten naar één voordelige lening – voordat de rentes nog verder stijgen. Zo heeft u de zekerheid van een vaste einddatum, met de vaste lage rente van nu, gedurende de gehele looptijd.

Meer over het oversluiten van uw lening

Halmar Wolfswinkel

Partner en Hoofd Realisatie

Auteur: Halmar Wolfswinkel

Halmar is oplossingsgericht, creatief en zeer efficiënt. Voor elk vraagstuk heeft hij een passende oplossing. Zoekt u naar een financiering voor een recreatiewoning, een auto, boot, caravan of de verbouwing van uw koophuis? Halmar denkt met u mee. Hij zorgt voor een snelle en foutloze afwikkeling en uitbetaling van uw lening.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Realisatie van de geretourneerde contracten, het completeren, controleren en doorsturen van de complete kredietdossiers naar de banken.

‘Ik sta er persoonlijk voor garant dat u snel en veilig kunt beschikken over uw geld.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen