Let op! Geld lenen kost geld
Achteraf betalen: doen of niet doen

Datum: 30 maart 2016

Is achteraf betalen verstandig?

Op de pof kopen: het lijkt aantrekkelijk, maar is dat het wel? U kunt gelijk genieten van uw aankoop, zonder dat het direct een gat slaat in uw portemonnee. Best handig als u even krap bij kas zit. Maar let wel goed op. Want soms kost achteraf betalen veel geld. Daarom deze week een paar tips, om dure verrassingen te voorkomen.

Ja: digitale acceptgiro

Kent u hem nog? Die gouwe ouwe acceptgiro? Die stopten we in een envelop en stuurden we naar de bank. Dat was achteraf betalen anno vroeger. Inmiddels betalen we steeds vaker online en vanaf 2019 zal de papieren acceptgiro helemaal verdwijnen. Inmiddels zijn er diverse online alternatieven. Denk aan Afterpay en Klarna. Met Afterpay betaalt u wanneer het u uitkomt, net als bij de acceptgiro. Natuurlijk wel binnen een termijn van 14 dagen. Deze diensten rekenen geen kosten. Maar de faciliterende webshop is wel vrij om geld te vragen voor het gebruik van deze dienst. Dit is vaak zo’n €1 á €2. Best een goede optie dus.

Nee: kopen op afbetaling

Afgelopen zomer schreef ik een blog over de risico’s van kopen op afbetaling. Want dit is kopen op de pof in zijn duurste vorm. Het is eigenlijk gewoon een lening met een hele hoge rente. Vaak betaalt u zelfs de maximale rente (14%) die wettelijk is vastgesteld. Zo is achteraf betalen niet slim en zonde van uw geld. Laat u nooit verleiden tot deze betaalmethode. Sluit dan liever een normale lening af. Dan betaalt u veel minder rente (vanaf 4,4%).

Oppassen: creditcard betaling

Een creditcard is ontzettend handig. Zeker als u veel reist. Maar een creditcard is niet gratis. Met een creditcard krijgt u tussen de 20 en 30 dagen uitstel van betaling. Zolang u binnen deze termijn betaalt, zijn er geen kosten aan verbonden. Maar bent u te laat? Dan moet u rente betalen. En dat loopt flink op. Zo betaalt u bij de vier grootste Nederlandse banken tussen de 12,4% en 14% rente. Zonde van uw geld. Oppassen dus!

Ja!: sparen en direct betalen

Achteraf betalen is soms zo gek nog niet. Maar gebruik altijd uw gezonde verstand. Vermijd kopen op afbetaling, voorkom een creditcard schuld en houd rekening met verlate afschrijvingen. Zo voorkomt u een doorlopend tekort op uw rekening. En natuurlijk is geld sparen nog steeds het allerbeste. Dus kies voor sparen en direct betalen. Lukt dat niet? Kies dan voor verantwoord geld lenen. Tegen een lage rente en bij een gerenommeerde bank.

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen