Let op! Geld lenen kost geld

De belastingdienst biedt soms mogelijkheden om de rente van een lening fiscaal af te trekken. Ook kan een lening gunstig zijn voor uw belastingvoordeel in Box 3, de box van vermogensbelasting. 

Aftrek Geld Lenen in Box 1

De meestvoorkomende schulden in box 1 zijn leningen, die worden gebruikt voor een koopwoning. Denk aan een hypothecaire lening of een consumptief krediet, zoals een persoonlijke lening voor uw koophuis. De rente van deze leningen mag u onder voorwaarden in box 1 (inkomsten uit werk en woning) aftrekken. Dit geldt alleen als uw lening gebruikt wordt voor de aankoop, verbouwing, verduurzaming of het onderhoud van uw eigen woning.

Goed om te weten: heeft u een persoonlijke lening afgesloten voor een restschuld op uw vorige eigen woning? U heeft alleen recht op renteaftrek in box 1, als de restschuld is ontstaan tussen 28 oktober 2012 en 1 januari 2018. U kunt voor de restschuld een persoonlijke lening afsluiten van maximaal 10 jaar. Bekijk alle belastingregels voor de restschuld voor uw woning.

Sinds 2013 mag u alleen nog de rente van een persoonlijke lening aftrekken in box 1. Rente aftrek geldt dus niet voor een flexibel krediet zoals een Flex en Zeker lening.

Een andere belangrijke voorwaarde voor renteaftrek is dat uw woning als hoofdverblijf wordt gebruikt. Voor leningen die verband houden met een recreatiewoning of tweede huis geldt nooit renteaftrek in box 1.
U kunt bij leningen voor een tweede huis wel fiscaal voordeel behalen in box 3. Meer uitleg hierover verderop in deze pagina.

Wilt u specifiek een groene lening afsluiten voor het verduurzamen van uw koophuis, zoals zonnepanelen, isolatie en/of een plaatsen van een warmtepomp. Ook dan is de rente bijna altijd volledig aftrekbaar in box 1.

Geld Lening in box 3

Heeft u een lening afgesloten die verband houdt met uw woning? Dan kunt u ook vaak rekenen op belastingvoordeel in box 3. Dit is de box van sparen, beleggen en schulden. In box 3 zijn uw schulden aftrekbaar van het belastbaar vermogen. Bijvoorbeeld een negatief saldo op uw bankrekening, uw studieschuld of een persoonlijke lening voor de aanschaf van een vakantiehuis of auto.

Zo’n lening voor een tweede huis (of recreatiewoning) zorgt ervoor dat u een lager eigen vermogen heeft. Hierdoor hoeft u minder of geen vermogensbelasting te betalen. Uw leningen moeten echter bij elkaar opgeteld wel minimaal 3.400 euro bedragen (in 2023). Voor fiscale partners ligt de drempel op 6.800 euro. Aan het begin van het kalenderjaar stelt de Belastingdienst de drempel voor dat jaar vast.

Goed om te weten: vanaf 2027 komt er een nieuw belastingstelsel voor box 3. Dan betaalt u belasting over het werkelijke rendement op uw vermogen. Een lening (of andere schulden) hebben dan nog steeds invloed op de hoogte van uw vermogen.

Relevante informatie:

Wanneer is een persoonlijke lening aftrekbaar?

Verbouwen met belastingvoordeel

Onderhands lenen en de belastingdienst

Alle leenbegrippen

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen