Let op! Geld lenen kost geld

Belastingdienst en lenen

Beschik je over een lening? Dan moet je hierover rente betalen.

Soms biedt de Belastingdienst echter mogelijkheden om de rente fiscaal af te trekken.
Ook kan een lening gunstig zijn voor je belastingvoordeel in Box 3, de box van vermogensbelasting. 

Onderstaand een toelichting hoe de belastingdienst hiermee omgaat.

Aftrek Geld Lenen in Box 1 De meest voorkomende schulden in box 1 zijn leningen. Hierbij kun je denken aan kredieten die worden gebruikt voor een woning, zoals een hypothecaire lening of een WOZ krediet. Maar ook de rentes van andere leningen (persoonlijke  lening of doorlopend krediet) kunnen in box 1 afgetrokken worden. Dit geldt zowel voor leningen die gebruikt worden voor de aankoop als voor leningen die gebruikt worden voor de verbouwing van de eigen woning en voor de restschuld van de vroegere eigenwoing. Je woning dient alleen wel als hoofdverblijf te worden gebruikt. Voor leningen die verband houden met een recreatiewoningen geldt geen renteaftrek.

Geld Lening in box 3 Heb je een lening afgesloten die verband houdt met je woning? Dan kun je ook vaak rekenen op belastingvoordeel, maar dan in box 3. Je schulden zijn in deze box aftrekbaar van het belastbaar vermogen. Voorbeelden hiervan zijn leningen voor de aanschaf van een vakantiehuis of auto. Heb je een hypothecaire lening voor een deel gebruikt voor bijvoorbeeld het aanschaffen van meubels? Ook dan valt deze lening in box 3.

Voordeel box 3 Een lening kan je voordelen opleveren voor de belastingaangifte in box 3. De leningen zorgen er namelijk voor dat je een lager eigen vermogen hebt, waardoor je minder of geen vermogensbelasting hoeft te betalen. Je leningen moeten echter bij elkaar opgeteld wel minimaal 3.000 euro bedragen in 2015. Voor fiscale partners ligt de drempel op 6.000.

Actuele rentetarieven

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen