Let op! Geld lenen kost geld

De belastingdienst biedt soms mogelijkheden om de rente van een lening fiscaal af te trekken. Ook kan een lening gunstig zijn voor uw belastingvoordeel in Box 3, de box van vermogensbelasting. 

Aftrek Geld Lenen in Box 1

De meest voorkomende schulden in box 1 zijn leningen. Hierbij kunt u denken aan leningen die worden gebruikt voor een woning, zoals een hypothecaire lening of een WOZ krediet. Maar ook de rentes van andere leningen (persoonlijke lening of doorlopend krediet) kunnen in box 1 afgetrokken worden. Dit geldt zowel voor leningen die gebruikt worden voor de aankoop van een woning als voor leningen die gebruikt worden voor de verbouwing van de eigen woning en voor de restschuld van de vorige eigen woning. Uw woning dient alleen wel als hoofdverblijf te worden gebruikt. Voor leningen die verband houden met een recreatiewoning geldt geen renteaftrek.

Geld Lening in box 3

Heeft u een lening afgesloten die verband houdt met uw woning? Dan kunt u ook vaak rekenen op belastingvoordeel, maar dan in box 3. Uw schulden zijn in deze box aftrekbaar van het belastbaar vermogen. Voorbeelden hiervan zijn leningen voor de aanschaf van een vakantiehuis of auto. Heeft u een hypothecaire lening voor een deel gebruikt voor bijvoorbeeld het aanschaffen van meubels? Ook dan valt deze lening in box 3.

Meer over het financieren van een recreatiewoning

Bijkomend voordeel aftrek lening in box 3

Een lening kan u voordelen opleveren voor de belastingaangifte in box 3. De leningen zorgen er namelijk voor dat u een lager eigen vermogen hebt, waardoor u minder of geen vermogensbelasting hoeft te betalen. Uw leningen moeten echter bij elkaar opgeteld wel minimaal 3.100 euro bedragen. Voor fiscale partners ligt de drempel op 6.200 euro.

Relevante informatie:

Wanneer is een persoonlijke lening aftrekbaar?

Verbouwen met belastingvoordeel

Onderhands lenen en de belastingdienst

Alle leenbegrippen

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen