Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 24 augustus 2012

Lening afsluiten ? 6 geldige redenen

Niet lenen is natuurlijk altijd beter: dat weten we. Want een lening moet je terugbetalen, met rente. Maar bij bepaalde uitgaven heb weinig keus. Je moet wel geld lenen omdat je simpelweg niet genoeg gespaard hebt. Op zich is er niets mis met het afsluiten van een lening, zolang je de lasten ervan tenminste kunt dragen. Maar voor welke doeleinden is het slim om te lenen? Als richtlijn kun je stellen dat wanneer de lening wordt gebruikt als investering – in jezelf, in onroerend goed of iets waarvan je afhankelijk bent voor het verdienen van je salaris – je kunt spreken van een geldig doel om geld voor te lenen. Hieronder volgen zes redenen waarvoor je best een lening afsluiten kunt.

1. Lening afsluiten voor studie

Een lening afsluiten voor een studie is absoluut een goede investering. Door jezelf beter te kwalificeren kun je uiteindelijk, afhankelijk van je studiekeuze en de situatie op de arbeidsmarkt, een baan met een beter salaris krijgen. Bijna iedereen leent tegenwoordig voor zijn of haar studie. De goedkoopste plek om dat te doen is bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de voormalige IB-Groep. Maar als je jezelf op latere leeftijd wilt bijscholen, is het meestal niet mogelijk om bij DUO te lenen. Dan kun je een lening afsluiten bij de bank. Natuurlijk is het op deze manier ook mogelijk om te lenen voor de bijscholing van je kinderen: een goede investering in hun toekomst. In alle gevallen geldt uiteraard dat je goed moet bepalen of je die opleiding echt nodig hebt en of je niet door te sparen aan het benodigde geld kunt komen.

2. Geld lenen voor een computer

Ik kan mezelf geen leven meer voorstellen zonder computers. Als online tekstschrijver zou ik zonder computer niet meer in staat zijn om geld te verdienen. Momenteel begint mijn laptop steeds meer kuren te vertonen en ik ben dan ook driftig aan het sparen om te voorkomen dat ik geld moet lenen voor een nieuwe computer. Ook voor een studie is een computer tegenwoordig onmisbaar. Heb je je computer absoluut nodig voor werk of studie, dan kun je spreken van een investering: een geldige reden om er geld voor te lenen. Pas overigens op met het kopen van een computer op afbetaling. Uiteindelijk ben je daarmee vaak duurder uit dan met een gewone lening (een persoonlijke lening of doorlopend krediet).

3. Geld lenen voor een auto of motor

Voor veel mensen is een auto (of een motor) absoluut onmisbaar om op hun werk te komen. Wanneer je auto of motor er opeens mee op houdt, dan heb je meestal niet genoeg geld achter de hand voor een nieuwe. Zoek eerst naar alternatieven: kun echt niet met de fiets naar je werk? Is een occasion misschien een oplossing? Zo niet, dan zit er niets anders op dan te kiezen voor een auto- of motorlening: zonder vervoermiddel heb je immers geen inkomen. Overigens is geld lenen bij de bank veelal voordeliger dan een lening bij de autodealer.

4. Geld lenen voor een rijbewijs

Voor het behalen van een rijbewijs ben je al snel een paar duizend euro kwijt. Zelf heb ik nooit een rijbewijs nodig gehad. Toen ik in Amsterdam woonde kon ik alles op de fiets doen. Bij een vriend van mij, die ook altijd alles op de fiets deed, liep het wat anders. Hij kreeg opeens een baan met een auto van de zaak. Gelukkig had hij geld gespaard waarvan hij zijn vijftig rijlessen kon betalen. Maar wat doe je als je dat geld niet hebt? Als je auto moet kunnen rijden voor je werk, dan kun je best geld lenen voor een rijbewijs. Heb je het rijbewijs niet dringend nodig? Dan kun je beter nog even doorsparen. Geld lenen kost altijd geld, dus probeer het altijd te voorkomen.

5. Geld lenen om een huis te kopen

Vrijwel niemand heeft genoeg geld om zomaar even een huis te kopen. Je zult daarom geld moeten lenen van de bank door een hypotheek af te sluiten. Een huis is een prima investering. Bij de meeste hypotheken heb je daarnaast het voordeel van hypotheekrenteaftrek. Houd er wel rekening mee dat een maximale hypotheek kan zorgen voor hoge maandlasten. Misschien is een goedkoper huis dan een betere optie. Als je over een paar jaar alweer gaat verhuizen, kun je overwegen om een huis te huren.

6. Geld lenen voor huishoudelijke apparatuur

Geld lenen voor huishoudelijke apparatuur is misschien een beetje twijfelachtig. Voor een wasmachine die kapot gaat valt een lening nog wel te verantwoorden. Je vuile was naar de wasserette brengen kost iedere keer veel geld en met de hand wassen kost belachelijk veel tijd. Overigens hoeft een tweedehands wasmachine echt niet veel te kosten. Ik heb jarenlang wasjes gedraaid met een machine van 50 euro: zo een klein bedrag kun je vast wel van vrienden lenen. Sommige huishoudelijke apparaten zijn eigenlijk overbodig: waarom zou je een droger gebruiken als je de was ook gewoon uit kunt hangen? Pas hoe dan ook op met het kopen op afbetaling van huishoudelijke apparatuur: een gewone lening is meestal goedkoper.

Waar moet ik op letten als ik geld wil lenen?

Als je een lening afsluit, is het belangrijk om eerst goed te vergelijken. Welke lening biedt de laagste rentepercentages? Worden er afsluitkosten, advieskosten of annuleringskosten in rekening gebracht? En wat past er beter bij jouw situatie: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet? Om deze vragen te beantwoorden heeft De Nederlandse Kredietmaatschappij de leenwijzer ontwikkeld.

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen