Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 13 mei 2021

Geld lenen voor onderhoud woning?

Wie een huis koopt moet ook het onderhoud voor zijn rekening nemen. Bepaalde onderhoudswerkzaamheden, denk aan nieuwe dakgoten of nieuwe kozijnen, kosten al snel duizenden euro’s. Hoe financier je onderhoud woning? Is geld lenen voor onderhoud aan je huis een optie?

Wacht niet te lang met onderhoud woning
In een appartement doe je dit in samenwerking met de andere bewoners, via de Vereniging van Eigenaren. In een eengezinswoning verzorg je het woningonderhoud zelf, al kun je hierover natuurlijk wel afspraken maken met je buren.

Met een nieuwbouwwoning hoef je niet direct aan de slag, maar zelfs dan moet je binnen een paar jaar in ieder geval het schilderwerk onder handen nemen. Wacht met woningonderhoud nooit tot het allerlaatste moment: nieuwe dakbedekking is duur, maar waterschade aan je woning herstellen én een nieuwe dakbedekking is nog duurder.

Onderhoud woning: eerst sparen?
Het is natuurlijk het beste om een financiële buffer op te bouwen voor onderhoudsuitgaven. Inmiddels is de rente zo laag, en zelfs negatief!, dat sparen geen rendement oplevert. Voor een Vereniging van Eigenaren is het wettelijk verplicht om een onderhoudsfonds op te bouwen.

Subsidies voor onderhoud woning
Check bij jouw gemeente of je voor woningonderhoud in aanmerking komt voor subsidie of een lening met lage rente. Helaas zijn de laatste jaren veel gemeentelijke subsidies voor particulier woningonderhoud teruggedraaid, maar wie weet heb je geluk. Ook bestaan er speciale subsidies voor onderhoud aan monumentale huizen en subsidies voor energiebesparende maatregelen. Bij onderhoud aan de muur of het dak van je huis, kun je meteen de isolatie ervan meenemen in de werkzaamheden. Verder is er een voordelige  BTW regeling van 9% voor de uitbesteding van bepaalde onderhoudsklussen, waaronder schilderwerk, aan de woning.

Hypotheek uitbreiden voor financiering van onderhoud
Om onderhoud aan je eigen woning te financieren, met name groot onderhoud, kun je in sommige gevallen je hypotheek uitbreiden. Je kunt dit doen door eerder gedane aflossingen op te nemen. Je hoeft dan geen nieuwe hypotheek af te sluiten en dus ook geen notariskosten te betalen. Wel betaal je afsluit- en taxatiekosten. Het hangt van je hypotheek af of heropname mogelijk is. Je kunt dit nalezen in de hypotheekakte of bespreken met je kredietverstrekker.

Wellicht kun je de overwaarde van je woning opnemen, al is dit uiteraard afhankelijk van de WOZ-waarde van je huis. Soms moet je je woning hiervoor opnieuw te laten taxeren. Dat brengt uiteraard ook kosten met zich mee.

Onderhoud woning financieren met tweede hypotheek
Voor groot onderhoud aan je woning kun je, afhankelijk van je inkomen en de waarde van je woning, soms een tweede hypotheek afsluiten; maar meestal alleen bij je huidige kredietverstrekker. De lage rente is een voordeel. Maar je moet wel afsluit-, advies-, taxatie- en notariskosten betalen. Met al deze extra kosten is dit bepaald geen voordelige manier om slechts een paar duizend euro te lenen. Daarnaast heeft de tweede hypotheek een lange loopduur.

WOZ-krediet afsluiten?
Als huizenbezitter kom je wellicht in aanmerking voor een WOZ-krediet. Hoeveel je kunt lenen kan afhankelijk zijn van de WOZ-waarde van je huis. Het WOZ-krediet ook wel genoemd het Woning Voordeel Krediet of Verbouwingskrediet zijn vormen van een doorlopend krediet, maar dan met een lagere rente. Voor de bank is het risico om jou geld te lenen namelijk minder groot. Voor een WOZ-krediet betaal je geen taxatie- of afsluitkosten.

Doorlopend krediet of persoonlijke lening voor onderhoud woning
Sluit je een doorlopend krediet af voor de kosten van onderhoud aan je woning, dan kun je, wanneer de werkzaamheden duurder uitvallen, extra geld opnemen tot een bepaalde limiet. Je kunt ook aflossen zoveel als je wilt. Nadeel van een doorlopend krediet is de variabele rente.

Bij een persoonlijke lening leen je een vast bedrag, voor een vast rentepercentage en is er sprake van een vaste looptijd. Ondanks dat de rentes bij deze vormen van lenen hoger zijn dan bij een hypotheek; betaal je geen afsluit-, advies-, taxatie- en notariskosten. Ook is de loopduur korter dan bij een hypotheek.

Vergelijk leningen en vind de laagste rente
Op zoek naar een voordelige lening voor het onderhoud van uw woning kijk eens naar de productvoorwaarden van ons verbouwingskrediet en vraag geheel vrijblijvend een verbouwingskrediet aan.  Vergelijk ook meteen de actuele rentes van alle leningen en vind de laagste rente.

 

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen