Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 21 april 2021
Auteur: Michel Vrenegoor

Moet echtgenoot/partner meetekenen bij afsluiten lening?

"Heb je bij het aanvragen van een lening de toestemming van je echtgenoot nodig"?

Geld lenen is voor sommige partners geen probleem. Maar veel mensen zitten met vragen in hun hoofd.

  • Wat gebeurt er met de schulden bij overlijden?
  • Wie moet de lening aflossen bij een scheiding?
  • Mag mijn partner eigenlijk een lening afsluiten zonder mijn toestemming?

Het is afhankelijk van de leenvorm of je toestemming nodig hebt van je echtgenoot/partner. Voor onderstaande leningen is toestemming van je geregistreerde partner of gehuwde vereist:

  • Kopen op afbetaling
  • Huurkoop
  • Hypotheek op een gezamenlijk bewoonde woning

Kopen op afbetaling en huurkoop kennen echter één uitzondering: zijn ze bestemd voor een bedrijf of voor de uitoefening van een beroep, dan kun je deze zonder de toestemming van je echtgenoot afsluiten in alle andere gevallen zal de geregistreerde partner of gehuwde dus moeten mee tekenen.

Toestemming geregistreerd partner

Wil je een doorlopend krediet of persoonlijke lening aanvragen, dan heb je in principe geen toestemming van je partner nodig. Echtgenoten zijn echter wel verplicht om elkaar te informeren over hun financiële huishouden. Daarnaast stellen de meeste banken het verplicht om allerlei discussies achteraf te vermijden dat de geregistreerd partner moet meetekenen.

Een (online) lening afsluiten kan ook voor je echtgenoot gevolgen hebben. Gehuwden en geregistreerd partners nemen namelijk beiden automatisch de helft van de schuld op zich. Tenminste, als er sprake is van een huishoudelijke schuld. Een huishoudelijke schuld is een schuld die is aangegaan voor de gemeenschappelijke huishouding, zoals een doorlopend krediet of persoonlijke lening.

Gemeenschap van goederen vs. huwelijkse voorwaarden

Wanneer je in gemeenschap van goederen trouwt, dan zijn alle schulden gezamenlijk. Je bent beiden verantwoordelijk voor de gehele schuld, ook wel hoofdelijke aansprakelijkheid genoemd. Als je onder huwelijkse voorwaarden trouwt, dan staat in die huwelijkse voorwaarden beschreven wie welke financiële verplichtingen heeft. Je bent dan niet aansprakelijk voor de schulden van de ander die vóór het huwelijk zijn aangegaan. Uiteraard ben je samen wel aansprakelijk voor alle schulden die na het tekenen van de huwelijkse voorwaarden zijn ontstaan. Het oversluiten (en samenvoegen) van leningen kan een verstandige stap zijn.

Michel Vrenegoor

Kredietspecialist (Acceptatie)

Auteur: Michel Vrenegoor

Michel is een echte allrounder. Hij weet alles over kredieten. Of het nu gaat om een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een combinatiekrediet voor consumenten, u moet bij Michel zijn. Michel is vriendelijk, geduldig en heeft altijd tijd voor een praatje of een luisterend oor.’

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij –Acceptatie van de aanvragen, het uitbrengen via e-mail en Mijn DNKM van de overzichten met daarin de mogelijkheden van onze partnerbanken.

‘Ik zorg ervoor dat u in één oogopslag alle mogelijkheden goed kan vergelijken en dat u de juiste keuze kan maken. Ik vind het echt belangrijk dat u een lening afsluit die bij uw wensen past.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen