Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 13 juni 2023
Auteur: Halmar Wolfswinkel Via: https://www.afm.nl/

Betaal geen kosten vooraf wanneer u een lening afsluit

Consumenten krijgen steeds vaker te maken met illegale kredietaanbieders als zij online op zoek gaan naar een lening. In de zoektocht naar een lage rente en gunstige voorwaarden kan het zijn dat je in zee gaat met een malafide aanbieder. De AFM krijgt in toenemende mate klachten binnen van consumenten die zijn benadeeld door dit soort oplichters.

Administratiekosten of verzekeringspremie betalen

Een voorbeeld van de wanpraktijken is dat je als consument administratiekosten moet betalen voor het afsluiten van de lening of dat je een verzekeringspremie moet betalen. In beide gevallen laat de malafide kredietaanbieder na betaling vervolgens niets meer van zich horen. Of ze sturen de consument een bericht dat de aanvraag voor de lening is afgewezen. Maar ook in dit geval waren ze het reeds betaalde bedrag kwijt.

AFM waarschuwt voor illegale kredietaanbieders

De AFM waarschuwt voor deze praktijken, die vooral via (Marktplaats en andere marktplaatsen) advertenties op internet sterk in opkomst zijn. Zij wil de consument wijzen op het feit dat het goed is om voordat je online een lening afsluit te kijken met welke aanbieder je in zee gaat.

Is de kredietaanbieder aangesloten bij de AFM? Heeft de aanbieder geen vergunning dan mogen zij geen leningen verstrekken. Ga met zo’n partij dus niet in zee. Dat geldt niet alleen voor het aanbieden van leningen maar ook voor credit cards aanbieders. Adverteerders die geen e-mailadressen hebben met hun bedrijfsnaam erin maar bijvoorbeeld van hotmail, gmail of lavabit zijn meestal geen erkende betrouwbare kredietaanbieders. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Geld lenen zonder BKR-toetsing

Sommige illegale aanbieders gaan een stap verder: zij bieden leningen aan zonder BKR-toetsing. Dat lijkt een mooi aanbod zeker voor consumenten die anders geen lening zouden krijgen maar uiteindelijk worden de problemen nog groter. De AFM probeert dit een halt toe te roepen maar doordat ze via internet te werk gaan en vaak vanuit het buitenland opereren is aanpakken lastig. Het waarschuwen van consumenten is een belangrijke taak.

Lees ook: wat wordt wel en niet geregistreerd door het BKR?

Betaal geen kosten vooraf als u een lening afsluit

Voor het aanvragen van een lening mag een adviseur geen enkele kosten in rekening brengen. Als u een lening afsluit start u met betalen nadat de lening is gestort op uw rekening. U betaalt vervolgens alleen de maandelijkse kosten aan rente en aflossing.

Bij De Nederlandse Kredietmaatschappij kunt u altijd geld lenen zonder kosten vooraf.

Relevante informatie:

Moet ik afsluit- en advieskosten betalen?

Wat zijn de kosten van een lening?

Halmar Wolfswinkel

Partner en Hoofd Realisatie

Auteur: Halmar Wolfswinkel

Halmar is oplossingsgericht, creatief en zeer efficiënt. Voor elk vraagstuk heeft hij een passende oplossing. Zoekt u naar een financiering voor een recreatiewoning, een auto, boot, caravan of de verbouwing van uw koophuis? Halmar denkt met u mee. Hij zorgt voor een snelle en foutloze afwikkeling en uitbetaling van uw lening.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Realisatie van de geretourneerde contracten, het completeren, controleren en doorsturen van de complete kredietdossiers naar de banken.

‘Ik sta er persoonlijk voor garant dat u snel en veilig kunt beschikken over uw geld.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen