Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 23 maart 2019
Via: De Nederlandse Kredietmaatschappij

Top 5 leendoelen van 2018

De Nederlandse Krediet Maatschappij heeft onderzoek gedaan naar de bestedingsdoelen van ruim 34.000 aanvragen, die in 2018 werden verwerkt via de website DeNederlandseKredietmaatschappij.nl.

Opvallend: persoonlijke leningen nog steeds in de lift

Het aantal persoonlijke leningen stijgt jaarlijks en besloeg in 2018 ruim 80% van alle lening aanvragen. Dat betekent dat minder dan 20% van alle aanvragers kiest voor een doorlopend krediet als lening. 

Dit is een positieve trend. Het hoge aantal persoonlijke leningen ten opzichte van doorlopende kredieten geeft aan dat klanten goed nadenken over de consequenties van een lening: het afbouwen van de lening, de vaste rente en de looptijd versus het bestedingsdoel. 

Bij een persoonlijke lening ontvangen klanten eenmalig een afgesproken bedrag op hun rekening, dat ze gaandeweg aflossen. 

Risico’s doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet kunnen klanten het bedrag dat ze maandelijks aflossen ook weer opnemen. De aflossing wordt meestal gebruikt voor onvoorziene uitgaven of als (flexibel) extra inkomen. Hierdoor vindt de uiteindelijke afbetaling van een doorlopend krediet vaak pas later plaats, voor zaken die allang niet meer gebruikt worden.
Bij een doorlopend krediet is de rente altijd variabel. Als de rente stijgt gaat dit ook weer ten koste van het aflossingsdeel. 

Bestedingsdoelen bij persoonlijke lening en doorlopend krediet blijven hetzelfde

Bij beide kredietvormen scoort geld lenen voor een auto nog steeds zeer hoog: op nummer 1 bij persoonlijke leningen (22%) en op nummer 2 bij  doorlopende kredieten (14%). 

Op nummer 1 voor een doorlopend krediet staat het bestedingsdoel ‘extra financiële ruimte’ (27%).

Gemiddeld kredietbedrag stabiel

Ook het gemiddelde kredietbedrag dat voor een auto wordt aangevraagd wijkt nauwelijks af ten opzichte van voorgaande jaren.
Bij een persoonlijke lening werd gemiddeld weer 11.000 euro aangevraagd voor het financieren van een auto en bij doorlopend krediet rond 10.000 euro. 

Top 5 bestedingsdoelen bij DNKM

  1. Auto
  2. Woningverbetering (verbouwing) en inrichting woning
  3. Financiële ruimte, schulden aflossen, lagere rente
  4. Motor, boot, (sta-)caravan
  5. Studie

Belangrijke ontwikkelingen bij consumptieve kredieten

Persoonlijke leningen blijken erg gewild. Een logische ontwikkeling, aangezien de partnerbanken van DNKM geen boeterente meer rekenen als klanten extra willen aflossen. Daarnaast staat de vaste rente van een persoonlijke lening momenteel lager dan de variabele rente van een doorlopend krediet. 

Nog meer focus op verantwoord lenen

Een andere relevante ontwikkeling binnen de branche voor consumptieve kredieten is dat nieuwe Nederlandse aanbieders geen doorlopende kredieten meer aanbieden. Alleen persoonlijke leningen zijn nog mogelijk via deze nieuwkomers. 

Ook partijen zoals Interbank ontmoedigen het afsluiten van een doorlopend krediet. Interbank heeft inmiddels het kredietmaximum ingesteld op 15.000 euro. 

Bovenstaande maatregelen zijn bedoeld om zo verantwoord mogelijk krediet te kunnen blijven verstrekken. Het doel is om betalingsproblemen voor klanten steeds meer te voorkomen, ook naar de toekomst toe. 

Partnerbanken DNKM dragen bij aan positieve ontwikkeling

Ook de top 5 positie van de partnerbanken van De Nederlandse Krediet Maatschappij ten opzichte van de grootbanken (ING, SNS, ABN AMRO, Rabobank) draagt bij aan deze positieve ontwikkeling. Waar grootbanken een hogere rente rekenen in verband met kantoor- en personeelskosten, kunnen online aanbieders een betere rente bieden. 

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen