Let op! Geld lenen kost geld
pawan-kawan-munten

Datum: 8 augustus 2019
Auteur: Halmar Wolfswinkel

Doorlopend Krediet verdwijnt

De ene na de andere kredietverstrekker stopt met het aanbieden van het doorlopend krediet en/of beperkt de opnametermijn tot maximaal 3 jaar. Het doorlopende krediet, waarmee consumenten tot een bepaalde limiet onbeperkt geld kunnen opnemen en aflossen, verdwijnt hiermee uit het aanbod traditionele leningen. Aldus Geld.nl, de financiële vergelijkingssite die deze ontwikkeling bij onder andere Interbank, Findio, Rabobank en DEFAM waarnam.

Consumentenbescherming

De reden voor het verdwijnen van doorlopende kredieten uit het financiële landschap en het inperken van de opnametermijn is tweeledig:

  • Financieel toezichthouder AFM richt zich al een tijdje op het afbouwen van doorlopende kredieten ten gunste van persoonlijke leningen. Persoonlijke leningen zijn volgens de AFM een verstandiger product voor leners. Dit in verband met de vaste rente en de vaste looptijd die men goed kan laten aansluiten op de levensduur van het gewenste leendoel. Bijvoorbeeld een auto. 

Afnemers van een doorlopend krediet daarentegen lopen altijd het risico méér te lenen dan verantwoord is. Afgeloste bedragen kunnen immers weer opnieuw worden opgenomen, waardoor de lening veel lastiger volledig af te lossen is. Bovendien is de rente flexibel en ligt gemiddeld hoger dan bij een persoonlijke lening. 

  • De tweede reden is een gedragscode aanpassing voor consumptieve kredietverlening per 1 mei 2019, vanuit de VFN (Vereniging Financieringsondernemingen Nederland). Deze aanpassing houdt in dat doorlopende kredieten maximaal 15 jaar mogen lopen. De reden hiervoor is dat consumenten de kans moeten krijgen om na uiterlijk 15 jaar weer schuldenvrij door het leven te gaan. Om deze tijdslimiet te halen, beperken kredietverstrekkers nu de opnametermijn of zetten een doorlopend krediet na 3 jaar om in een persoonlijke lening.

Pas op met meerdere (persoonlijke) leningen

Hoewel een persoonlijke lening de betere keuze is, blijft het wel zaak om het aantal persoonlijke leningen te beperken tot één per persoon of huishouden. Consumenten sluiten steeds vaker meerdere leningen af (stapelen), voor verschillende leendoelen of om de ene lening met de andere af te betalen. Dat kan gaan om persoonlijke leningen, maar ook om roodstanden, winkelpassen en verzendhuiskredieten.

In kader van consumentenbescherming en zorgplicht waarschuwen we voor stapelen: de kans is veel te groot dat u te duur leent en alsnog niet meer uit de schulden komt.

Verantwoorder is het om alle uitstaande kredieten over te sluiten naar één Persoonlijke Lening met een hoger leenbedrag, een lagere rente en betere voorwaarden.

Halmar Wolfswinkel

Partner en Hoofd Realisatie

Auteur: Halmar Wolfswinkel

Halmar is oplossingsgericht, creatief en zeer efficiënt. Voor elk vraagstuk heeft hij een passende oplossing. Zoekt u naar een financiering voor een recreatiewoning, een auto, boot, caravan of de verbouwing van uw koophuis? Halmar denkt met u mee. Hij zorgt voor een snelle en foutloze afwikkeling en uitbetaling van uw lening.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Realisatie van de geretourneerde contracten, het completeren, controleren en doorsturen van de complete kredietdossiers naar de banken.

‘Ik sta er persoonlijk voor garant dat u snel en veilig kunt beschikken over uw geld.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen