Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 8 maart 2021
Auteur: Michel Vrenegoor

ABN AMRO berekende jarenlang te hoge variabele rente

Het klachteninstituut Kifid deed de volgende uitspraak: ABN AMRO moet een flinke compensatie betalen aan een klant die te veel rente betaalde voor een doorlopend krediet. Dit oordeel zou zelfs een miljoenenclaim tegen de grote bank kunnen veroorzaken. Want ook andere klanten met een soortgelijke lening kunnen eventueel een claim indienen tegen ABN AMRO. 

Variabele rente te hoog gehouden
De klant die in het gelijk werd gesteld, had tussen 2010 en 2018 een doorlopend krediet met een variabele rente lopen.

Een variabele rente hoort bij een doorlopend krediet. Als de marktrentes dalen wordt zo’n variabele rente ook verlaagd. In die periodes kunnen klanten een groter gedeelte van hun maandtermijnen aan aflossing betalen en zo hun schuld iets sneller inlossen. Het Kifid oordeelde dat ABN AMRO zelf wel profiteerde van (tijdelijke) lagere marktrentes maar de rentedalingen niet door liet berekenen in de rentetarieven voor de betreffende klant. 

De onafhankelijke klachtencommissie sprak als oordeel uit dat klanten wel degelijk mogen rekenen op een lagere rente als de marktrentes ook dalen. Tenzij de kredietverstrekker (bank) van tevoren anders meldde. Daarom moet ABN AMRO nu laten zien hoeveel de klant te veel heeft betaald. Dat bedrag ligt volgens de klant rond de 25.000 euro. 

Eventuele claim bij 80.000 doorlopende kredieten
ABN AMRO heeft ongeveer 80.000 doorlopende kredieten uitstaan. De Consumentenbond Claimservice is van plan om namens alle gedupeerde klanten een claim in te dienen, gesterkt door de Kifid- uitspraak. De claims kunnen samen oplopen tot tientallen miljoenen euro’s. 

Op Europees niveau worden er inmiddels meerdere banken met dergelijke zaken en miljoenenclaims geconfronteerd. 

ABN AMRO zal het Kifid oordeel uitgebreid bestuderen en komt dan met een reactie. 

Nazorg op variabele rentes
Heeft u bij ons een doorlopend krediet lopen of wilt u er een afsluiten? Geen zorgen, u betaalt niet te veel rente.
Een deel van onze service bestaat namelijk uit nazorg. Wij checken bij al onze klanten minimaal een keer per jaar of alles nog naar wens en of de verhoudingen nog kloppen. Is de marktrente gedaald? We kijken dan naar eventuele aanpassingen op basis van de actuele rentetarieven.

Bovendien kunnen we door onze execution only aanpak en ons specialisme in consumptieve kredieten sowieso al lagere rentes berekenen.

Daarnaast voeren de banken waarmee wij samenwerken wel renteverlagingen door op doorlopende kredieten bij daling van de marktrente.

Voordeligste lening met een vaste lage rente
Wilt u wel een lening afsluiten/ oversluiten maar liever niet met een variabele rente? Dan is het raadzaam om gebruik te maken van een persoonlijke lening met een vaste lage rente. Een persoonlijke lening kent geen variabele rente; zowel het leenbedrag, de looptijd als de vaste lage rente staan van tevoren vast.

U weet dus precies wanneer de lening volledig is afgelost en u ziet uw schuld elke maand slinken. Deze leenvorm wordt ook wel de meest verantwoorde manier van lenen genoemd.

Doorlopende kredieten worden sinds 2020 steeds minder aangeboden, juist om overkreditering en te dure leningen te voorkomen. Geld lenen kost altijd geld en hoe eerder u weer schuldenvrij bent, des te beter.

Gerelateerde informatie: Steeds meer banken stoppen met doorlopend krediet

Michel Vrenegoor

Kredietspecialist (Acceptatie)

Auteur: Michel Vrenegoor

Michel is een echte allrounder. Hij weet alles over kredieten. Of het nu gaat om een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een combinatiekrediet voor consumenten, u moet bij Michel zijn. Michel is vriendelijk, geduldig en heeft altijd tijd voor een praatje of een luisterend oor.’

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij –Acceptatie van de aanvragen, het uitbrengen via e-mail en Mijn DNKM van de overzichten met daarin de mogelijkheden van onze partnerbanken.

‘Ik zorg ervoor dat u in één oogopslag alle mogelijkheden goed kan vergelijken en dat u de juiste keuze kan maken. Ik vind het echt belangrijk dat u een lening afsluit die bij uw wensen past.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen