Let op! Geld lenen kost geld
30 procent meer elektrische fietsen verkocht in 2020

Datum: 15 april 2021
Auteur: Halmar Wolfswinkel

30 procent meer e-bikes verkocht in 'corona' 2020

De coronacrisis heeft Nederlanders in 2020 massaal op de elektrische fiets gezet. Volgens onder andere de BOVAG steeg het aantal verkochte elektrische fietsen in 2020 met meer dan 30 procent tot wel 547.000 exemplaren. Dat is het grootste aantal sinds 2011. 

Nederlanders vierden door de coronaperiode vaak noodgedwongen vakantie in eigen land. We herontdekten massaal de schoonheid van eigen land, wandelden heel wat af en pakten steeds vaker de e-bike voor (langere) fietstochten. 

De laatste jaren werd de elektrische fiets steeds geliefder. Vorig jaar had zelfs 50 procent van alle nieuwe verkochte fietsen een vorm van elektrische ondersteuning, een stijging van 8 procent ten opzichte van 2019. Al met al bedroeg de totale omzet uit de verkoop van elektrische fietsen zo’n 75% van alle verkochte fietsen.

De populariteit van de e-bike valt – andersom - ook af te lezen aan het sterk verminderde aantal verkochte nieuwe stadsfietsen (nog maar 26 procent van alle verkochte fietsen). 

De gemiddelde prijs van een e-bike ligt op ongeveer 1500 euro. Maar in 2020 was dat een stuk hoger: gemiddeld hadden fietsliefhebbers zo’n 2260 euro over voor hun nieuwe elektrische fiets. Het gevolg is dat er meer leningen voor een elektrische fiets worden afgesloten.

Wat gaat 2021 brengen? 

Het is sinds 3 maart 2021 weer mogelijk om te winkelen op afspraak. Volgens de BOVAG en RAI Vereniging is dit belangrijk voor de fietsbranche.

Nu het fietsseizoen weer is aangebroken, trekken de natuur en beweging in de buitenlucht en gaan we met zijn allen lekker de (fiets)paden op. Maar consumenten willen wel fysiek een keuze kunnen maken voor de ideale e-bike, waarbij advies in de winkel vaak een grote rol speelt. 

De coronasituatie verloopt nog steeds grillig en het is lastig te voorspellen of we in de zomer van 2021 weer grotendeels naar het buitenland op vakantie kunnen. Daardoor lijkt het aantal te verkopen e-bike ook dit voorjaar weer te stijgen.

Toch is dat lastig te voorspellen. Want juist door diezelfde coronacrisis lopen leveringen soms achter, terwijl de vraag naar fietsen en de juiste onderdelen juist blijft stijgen. 

Maar de branche blijft hopen op een – opnieuw – mooie omzet voor dit jaar. Het helpt zeker als de winkels open kunnen blijven, want slechts 8 procent van de totale e-bikeverkoop vindt online plaats. Ter vergelijking: in 2017 was dit nog 27 procent. Consumenten hechten dus steeds meer waarde aan een bezoek aan de fietsenzaak en eventueel persoonlijk advies voor de ideale elektrische fiets. 

 

Halmar Wolfswinkel

Partner en Hoofd Realisatie

Auteur: Halmar Wolfswinkel

Halmar is oplossingsgericht, creatief en zeer efficiënt. Voor elk vraagstuk heeft hij een passende oplossing. Zoekt u naar een financiering voor een recreatiewoning, een auto, boot, caravan of de verbouwing van uw koophuis? Halmar denkt met u mee. Hij zorgt voor een snelle en foutloze afwikkeling en uitbetaling van uw lening.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Realisatie van de geretourneerde contracten, het completeren, controleren en doorsturen van de complete kredietdossiers naar de banken.

‘Ik sta er persoonlijk voor garant dat u snel en veilig kunt beschikken over uw geld.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen