Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 3 december 2021
Door: Michel Vrenegoor

Risico's van geld lenen

Een lening afsluiten is vaak voor de lange termijn. Maar wat als u de lening niet meer kunt betalen, bijvoorbeeld omdat u komt te overlijden? Of omdat u door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid de lening niet meer kunt afbetalen?

Het is niet het eerste waar u aan denkt als u een lening afsluit. Toch horen dit soort onverhoopte gebeurtenissen bij de risico’s van geld lenen.

Wij leggen in het artikel uit welke risico’s horen bij geld lenen en hoe u deze zo goed mogelijk kunt ondervangen.

Eenmalig te laat met betalen?

Als u een lening afsluit, gaat u een financiële verplichting aan voor meerdere jaren. Het duurt 1 tot 10 jaar om uw lening af te lossen.

Zolang u netjes maandelijks aflost, is er natuurlijk geen enkel probleem.Als u de lening een keer niet kunt aflossen, ontvangt u binnen twee weken een herinnering. Betaalt u deze binnen twee weken, dan is er alsnog niets aan de hand.

Kunt u de betalingsherinnering echter niet op tijd betalen? Dan neemt u het beste zo snel mogelijk contact op met ons. Samen kijken we dan hoe u alsnog uw lening kunt aflossen.

Zorgplicht en regelgeving tegen overkreditering

Een bank of kredietverstrekker wil zoveel mogelijk zekerheid hebben dat een klant de lening goed kan terugbetalen. Daarom kijkt een bank altijd naar uw persoonlijke situatie.U kunt alleen geld lenen als u genoeg verdient om de rente en aflossing gedurende de gehele looptijd zonder problemen te betalen.

Ook aanvullende regelgeving zorgt ervoor dat geld lenen steeds veiliger en verantwoorder wordt:

- Banken en kredietverstrekkers hebben een zorgplicht.

Dat wil zeggen dat ze goede voorlichting aan consumenten moeten geven over de risico’s van geld lenen.

Een bank en kredietverstrekkers maken zelf ook een inschatting van de risico's bij het uitlenen van geld aan iemand. Hiervoor maken maken zij een risicoprofiel wat uiteindelijk de hoogte van het rentepercentage bepaald. Bij het laagst geboden percentage hoort het laagste risicoprofiel

- Begin 2021 heeft de overheid de leennormen wederom aangescherpt

Consumenten kunnen honderden tot duizenden euro’s minder lenen dan in voorgaande jaren

Bovenstaande regelgeving is bedoeld om overkreditering te voorkomen en consumenten te beschermen tegen de risico’s van te veel geld lenen (en tegen te hoge rentes)

Wat zijn de grootste risico’s van geld lenen?

Bij elke lening aanvraag wordt een uitgebreide check gedaan op inkomen, persoonlijke situatie en kredietverleden. Toch kunnen onverwachtse gebeurtenissen onverhoopt roet in het eten gooien.

Denk bijvoorbeeld aan baanverlies, arbeidsongeschiktheid of een dure scheiding. Dat zijn buitengewoon vervelende situaties die zwaar kunnen drukken op uw financiële situatie. Samen met een overlijden zijn dit de meest voorkomende redenen dat klanten/ nabestaanden achterblijven met een leenschuld. Een vervelende situatie die u het liefst wilt voorkomen.

Maar ook positieve ontwikkelingen kunnen een flinke deuk slaan in uw afbetalingsbudget. Wat te denken van gezinsuitbreiding waardoor u groter/duurder moet gaan wonen? Of een nieuwe liefde en u verruilt uw kleine huurwoning voor een gezamenlijk koophuis? Ook in zo’n geval is het goed om na te denken over het afdekken van de risico’s, voor uw gezin/ partner.

U kunt de risico’s afdekken met een verzekering

Het leven zit vol verrassingen en daarom kan het verstandig zijn om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Zo beperkt u de risico’s van geld lenen voor uw gezin/ nabestaanden en bent u voorbereid op onverwachtse gebeurtenissen.

Bij ons is een verzekering niet verplicht, maar wel raadzaam. U bepaalt voor uzelf of uw nabestaanden de maandlasten van de lening kunnen dragen, mocht u onverhoopt komen te overlijden.

Meer over lenen met een verzekering

Welk risico dekt een overlijdensrisicoverzekering?

Bij een sterfgeval moeten de nabestaanden de lening aflossen. Ze erven als het ware uw schuld. Heel vervelend, want uw overlijden en alles wat erbij komt kijken is al erg genoeg.
Voorkom daarom dat uw dierbaren achterblijven met een leenschuld. Om dit risico af te dekken kunt u een overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

Hoe vraagt u een overlijdensrisicoverzekering aan?

Een OVR sluit u bij ons af in combinatie met een lening. U vraagt een lening aan en bij de aanvraag selecteert u de overlijdensrisicoverzekering. Binnen 24 uur ontvangt u geheel vrijblijvend een offerte voor uw lening inclusief de verzekering.

Wij hopen dat u wij met dit artikel bewust hebben gemaakt van de risico’s van geld lenen en hoe u deze risico’s zoveel mogelijk kunt minimaliseren.

Michel Vrenegoor

Kredietspecialist (Acceptatie)

Auteur: Michel Vrenegoor

Michel is een echte allrounder. Hij weet alles over kredieten. Of het nu gaat om een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een combinatiekrediet voor consumenten, u moet bij Michel zijn. Michel is vriendelijk, geduldig en heeft altijd tijd voor een praatje of een luisterend oor.’

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij –Acceptatie van de aanvragen, het uitbrengen via e-mail en Mijn DNKM van de overzichten met daarin de mogelijkheden van onze partnerbanken.

‘Ik zorg ervoor dat u in één oogopslag alle mogelijkheden goed kan vergelijken en dat u de juiste keuze kan maken. Ik vind het echt belangrijk dat u een lening afsluit die bij uw wensen past.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen