Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 18 april 2019

Verduurzamen met Hypotheek niet altijd verstandig

Verduurzaming woning wordt steeds populairder, kennis over kosten blijft achter.

Steeds meer Nederlandse consumenten willen investeren in een duurzamere woning, zo blijkt uit een onderzoek van marktonderzoeksbureau Ipsos. Zowel huiseigenaren als huurders maken zich toenemend zorgen om het milieu, maar zien ook een kans om via verduurzaming van hun woning te besparen op energiekosten.

Het verduurzamen van woningen is volop in opmars, maar zeker nog geen gemeengoed. Hoeveel geld is er nodig voor het treffen van voorzieningen die een woning duurzamer maken? 71% heeft daar nog geen goed inzicht in.

8% denkt aan een investering van meer dan € 10.000. 7% overweegt maatregelen die € 5.000 tot € 10.000 kosten en de rest van de onderzochten wil minder dan € 5.000 aan verduurzaming besteden.

Min of meer hetzelfde beeld zien we bij de kennis over de terugverdientijd van energiebesparende voorzieningen: ruim 50% geeft aan niet goed te weten wanneer de maatregelen winstgevend zullen worden. Dit geldt trouwens niet voor zonnepanelen, ruim 60% heeft het duidelijke gevoel dat deze populaire investering binnen 10 – 15 jaar terug wordt verdiend.

In de praktijk liggen de cijfers iets gunstiger, volgens de consumentenbond: zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee. Doorgaans zijn ze na 7 jaar afbetaald, zodat de woning nog minimaal 15 jaar gratis stroom heeft.

Hoe te financieren?

Ruim 70% van de Nederlandse huishoudens overweegt serieus om verduurzamende maatregelen te treffen voor hun woning, om zowel energie als het milieu te sparen.
Maar vaak blijft het nog bij nadenken. Wat houdt deze consumenten tegen om tot actie over te gaan? In de praktijk komt het neer op onvoldoende kennis over de kosten, maar ook over de terugverdientijd en toekomstige opbrengsten. En wie de zonnepanelen, warmtepomp of dakisolatie niet uit eigen spaargeld of subsidie kan betalen, moet op zoek naar een financiering.

Geld lenen voor verduurzaming/ woningverbetering is met 6% van de consumenten niet populair. Huizenbezitters staan ook niet te springen om het verhogen van hun hypotheek als financieringsoptie (slechts 9%). Al neemt dit percentage wel met een sprong toe tot 21% bij investeringen van boven de 10.000 euro, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek van Ipsos.

Geen 6%, maar 20% consumptieve krediet

Bij De Nederlandse Kredietmaatschappij (DNKM) zien wij echter heel andere aantallen. Op jaarbasis verwerken wij 30.000 aanvragen, waarvan circa 20% (!) voor het bestedingsdoel ‘woningverbetering’. Een heel ander percentage dan de 6% die uit het Ipsos onderzoek naar voren komt. Waarom geven consumenten in het onderzoek liever aan dat zij voor woningverbetering hun hypotheek willen verhogen, terwijl de praktijk uitwijst dat het aantal aanvragen voor een consumptief krediet voor ruime €20.000,- vergelijkbaar hoog ligt?

Taboe op geld lenen voor verduurzamen woning?

Wij maken ons zorgen over de uitkomst van het onderzoek.

Heerst er nog een taboe op het lenen van geld via bijvoorbeeld een Persoonlijke Lening voor zonnepanelen en andere verduurzamende maatregelen? Botst het prettige gevoel van een duurzamere woning met de schurende wetenschap dat ‘geld lenen geld kost’ en niet chic gevonden wordt?

Maar waarom verhogen consumenten hun hypotheek (ook dat is geld lenen), als men met een Persoonlijke Lening véél goedkoper uit is? Een hypotheek loopt soms nog 30 jaar door, terwijl een Persoonlijke Lening binnen een paar jaar is afbetaald. Hoe korter de looptijd van een lening, hoe minder de consument uiteindelijk betaalt.
Het verhogen van de hypotheek lijkt dus vertrouwd en veilig, maar kost u veel meer. Ook qua afsluitkosten, makelaar-taxatie, notaris-inschrijving hypotheek, advieskosten hypotheekadvies en de rente, omdat u langer leent en daarom langer rente betaalt.

Persoonlijke Lening prima optie

Samengevat: wie het budget voor een duurzame verbouwing niet in huis heeft of niet op subsidie kan rekenen, moet op zoek naar financiering van de plannen. Uw hypotheek verhogen lijkt dan een goede oplossing, maar in de praktijk bent u wegens de lange looptijd duurder uit. Bovendien: waarom zou u nog steeds afbetalen voor zonnepanelen die allang winstgevend zijn?

Als we naar de feiten kijken, is geld lenen via een Persoonlijke Lening een prima optie om uw woning duurzamer te maken. Zowel de looptijd als het rentepercentage liggen vast, waardoor u altijd weet waar u aan toe bent. Bovendien is de Persoonlijke Lening veel eerder afbetaald dan een hypotheek.

Er is niets mis met geld lenen voor het verduurzamen van een woning. Immers: hoe chic is het om geld te investeren in iets wat niet alleen uzelf maar ook het milieu voordeel oplevert?!

Bent u ook van plan om uw woning te verduurzamen? Ontdek direct via onze leenwijzer of een Persoonlijke Lening past bij uw situatie en uw plannen.

Vrijblijvend offerte aanvragen