Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld
auto_conversie_social

Datum: 16 december 2019
Door: Michel Vrenegoor

Wat zijn de daadwerkelijke kosten van het kopen en bezitten van een auto?

Een auto bezitten is duur. Toch is slechts zo’n één vijfde van alle auto-eigenaren goed op de hoogte van de maandelijkse kosten. Dit blijkt uit een Consumentenbond onderzoek onder 7000 mensen.

Verreweg de meeste autorijders (87 procent) koopt liever een eigen auto dan te kiezen voor leasen. Ruim de helft hiervan verkiest een occasion boven een nieuwe auto.

Maar wat kost een auto eigenlijk gemiddeld per maand, waar moet u op letten bij de aanschaf en hoe financiert u een auto het beste, als u zelf niet voldoende spaargeld heeft? In dit artikel zetten we het allemaal op een rijtje.

Wat kost een auto per maand?

Voordat u een auto koopt, is het goed om rekening te houden met de volgende maandelijkse kosten:

 • Tweedehands of nieuw? Occasions zijn goedkoper in gebruik dan nieuwe auto’s. Bij een occasion heeft u minder afschrijvingskosten dan bij een nieuwe auto; de meeste afschrijving vindt immers de eerste paar jaar plaats.
 • Onderhoud, servicebeurten, banden en reparatie. Deze kosten liggen bij een tweedehands auto uiteraard wel hoger, maar wegen alsnog niet op tegen de afschrijvingskosten. Anders gezegd: een gloednieuwe auto wordt sneller minder waard dan wat u kwijt bent aan de stijgende onderhoudskosten van een occasion. Een voorbeeld: kleine/ compacte auto’s of middenklassers van zo’n 3 tot 6 jaar oud kosten na 3 jaar gebruik ongeveer 25% tot 30% minder dan een nieuw gekochte auto.
 • Aantal gereden kilometers. Hoe meer kilometers op de teller, hoe meer uw auto in waarde daalt.
 • Brandstofkosten. Deze zijn afhankelijk van uw verbruik en de benzine- of dieselprijs van het moment. Bij elektrische of hybride auto’s liggen deze kosten natuurlijk lager.
 • Autobelastingen.
 • Autoverzekeringen.
 • Eventueel een bepaalde parkeerplek
 • Financieringskosten. Wie geld wil lenen voor een auto, doet er goed aan de aflossing en rentekosten voor de lening mee te nemen in de berekening van de maandelijkse kosten.

 

2 concrete voorbeelden

De bezitter van een 5 jaar oude Dacio Sandero is per maand ongeveer 250 euro kwijt.

Het andere uiterste: een nieuwe Mercedes-Benz S350 BlueTEC Prestige zal de eigenaar per maand zo’n 1600 euro kosten.

In beide gevallen is uitgegaan van 5 jaar gebruiksduur en 15 duizend gereden kilometers per jaar.

 

Kosten auto leasen

Bij nieuwe auto’s is leasen erg geliefd: een mooie nieuwe auto voor een vast bedrag per maand, geen gedoe met onderhoud en vaak nog betaalbaar ook – u least soms al voor een paar honderd euro per maand.
Verdiep u wel goed in de kleine lettertjes, voorwaarden en de beperkingen in het leasecontract. Bij leasen gaat u namelijk een verplichting aan voor langere tijd. Wat staat er in het contract over veranderingen in uw situatie, zoals ziekte, verlies van werk of scheiden?

Het contract openbreken of eerder opzeggen is erg duur. Bovendien: wie onverwacht meer kilometers rijdt dan afgesproken betaalt flink bij.

 

Wat komt er kijken bij het kopen van een auto?

De meeste mensen vinden het lastig om precies de juiste auto te vinden en dat is het ook. Hoe kiest u de auto die het beste bij u past en wat komt erbij kijken?

Alvast 5 zaken om mee te nemen in uw keuze:

 1. Wat is uw gezinssituatie (kinderen, grote huisdieren?
 2. Financiële situatie en budget (stabiel / verandert er binnenkort iets?)
 3. Hoeveel heeft u maximaal voor een auto over?
 4. Welke afstand denkt u jaarlijks te rijden?
 5. Wat is uw technische kennis: hoeveel kunt u zelf aan de auto sleutelen en wat moet u uitbesteden?

Bekijk uw situatie én de auto dus in perspectief. Een auto van 5 jaar heeft natuurlijk meer onderhoudskosten dan een auto die net van de band komt rollen. Daar staat een veel lagere afschrijving tegenover en een occasion kost veel minder bij de aanschaf. U hoeft dus minder te investeren of te lenen.

Heeft u een auto gevonden die past bij u en uw situatie? Zo pakt u de koop vervolgens slim aan:

 • Doe onderzoek: op internet kunt u de prijs en technische staat van gelijkwaardige auto’s vergelijken. De verkoper is weliswaar verplicht om de gebreken van de auto mee te delen, maar het beste vraagt u er ook zelf expliciet naar. Maak bovendien een uitgebreide proefrit en laat eventueel een aankoopkeuring uitvoeren, door bijvoorbeeld de onafhankelijke DEKRA.
 • Check de kilometerstand en onderhoudshistorie. Is er een (digitaal) onderhoudsboekje en is dit netjes volgens het fabrieksschema ingevuld? Vraag altijd om inzage.
 • Onderhandel. Ruilt u een auto in voor een andere? Vraag ook altijd wat de auto kost als u niets inruilt en uw huidige auto zelf gaat verkopen. Zijn er extra gebreken aan het licht gekomen? En het belangrijkste: heeft u de financiering al compleet zodat u geen lening bij de autodealer hoeft af te sluiten? Dit zijn stuk voor stuk sterke onderhandelingsposities voor een betere prijs van uw nieuwe auto.

 

Auto financieren: Persoonlijke Lening

Bij DNKM is geld lenen voor een auto verreweg het meest voorkomende bestedingsdoel.
Wie geld wil lenen voor een nieuwe of tweedehands auto, kiest het beste voor een Persoonlijke Lening. Hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

 • Momenteel de goedkoopste van Nederland: Persoonlijke Lening voor autofinanciering al vanaf [laagste-rente-pl] rente.
 • Eenmalig binnen een paar werkdagen een vast bedrag op uw rekening: direct toegang tot uw geld.
 • Vaste looptijd: u weet vooraf precies op welke datum de lening is afgelost. U kunt de looptijd afstemmen op de levensduur van de auto of op de duur dat u er gebruik van wilt maken.
 • Vaste maandtermijnen (aflossing en rente); deze kunt u ook afstemmen op uw budget.
 • Vaste rente gedurende de gehele looptijd.
 • U mag altijd boetevrij extra aflossen zodat u nóg sneller uw lening kunt aflossen.

Benieuwd of uw nieuwe auto ook te financieren is via een Persoonlijke Lening? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan.

Michel Vrenegoor

Partner en Hoofd Acceptatie

Auteur: Michel Vrenegoor

Michel is een echte allrounder. Hij weet alles over kredieten. Of het nu gaat om een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een combinatiekrediet voor consumenten, u moet bij Michel zijn. Michel is vriendelijk, geduldig en heeft altijd tijd voor een praatje of een luisterend oor.’

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij –Acceptatie van de aanvragen, het uitbrengen via e-mail en Mijn DNKM van de overzichten met daarin de mogelijkheden van onze partnerbanken.

‘Ik zorg ervoor dat u in één oogopslag alle mogelijkheden goed kan vergelijken en dat u de juiste keuze kan maken. Ik vind het echt belangrijk dat u een lening afsluit die bij uw wensen past.’

Vrijblijvend offerte aanvragen