Let op! Geld lenen kost geld

Auto financieren bij merkdealer

indicator
Auto financieren bij merkdealer

Heeft u uw ideale auto gezien bij de merkdealer? Voor de financiering van uw occasion of nieuwe auto moet u letten op een aantal zaken, zoals de voorwaarden, service en het rentepercentage van een lening.

Auto kopen bij een merkdealer

U kunt een (tweedehands) auto kopen bij een merkdealer, vakgarage of bij een particulier. Voor het kopen en met name financieren van een auto kijken wij alleen naar de officiële wegen om een auto te kopen.

Merkdealers zijn vaak wat duurder dan de ‘garage om de hoek’ omdat ze op een mooiere locatie zitten met een fraaie, ruime showroom. Een merkdealer is eigenlijk altijd een merkspecialist en verbonden aan één automerk, zoals Volkswagen, BMW of Tesla en kent daarom dat merk van voor tot achteren. Het betekent ook dat de merkdealer gebruik maakt van originele onderdelen bij onderhoud of reparatie. 

Volgens Europese wetgeving mag u zonder garantieverlies het onderhoud en reparaties ook bij een merkonafhankelijke (universele) vakgarage laten uitvoeren. Maar in de praktijk bent u er bij een merkdealer zeker van dat de officiële (A-)merkonderdelen worden gebruikt.

Een ander kenmerk is dat de merkspecialist toegang heeft tot de meest betrouwbare informatie bij de fabrikant. Bovendien biedt een merkdealer goed onderhouden tweedehandsauto’s van het merk, inclusief aantrekkelijke inruil- en garantievoorwaarden.

Een merkdealer wil graag zijn goede reputatie hooghouden en zal daarom altijd klaar staan met extra service. Voor die service betaalt u uiteraard.
Autodealers zijn daarnaast altijd aangesloten bij de BOVAG en u heeft daarom dus recht op BOVAG Garantie: uw auto wordt tot 6 maanden na de aanschaf zonder kosten gerepareerd of hersteld, als zich gebreken voordoen die bij de koop niet duidelijk waren.

Een BOVAG Garantie biedt extra zekerheid op uw aanschaf en de voorwaarden zijn afgestemd met de ANWB en de Consumentenbond. 

Wilt u meer weten over de voor- en nadelen van het kopen van een auto bij een vakgarage? Lees dan meer op financiering van een auto bij een vakgarage

Financiering via de merkdealer

Wilt u die nieuwe auto of occasion bij de autodealer kopen dan zijn er een aantal financieringsmogelijkheden. U kunt de auto volledig laten financieren, kopen op basis van operational lease of op basis van financial lease. 

Bij operational lease, te vergelijken met het huren van een auto, zijn alle kosten opgenomen in het vaste maandbedrag. Dat betekent dat u geen extra onderhouds- en verzekeringskosten heeft en u hoeft ook geen groot bedrag te lenen voor de auto. Aan het einde van de periode heeft u de optie om eigenaar te worden van de auto. U bent dus niet automatisch eigenaar.

Bij financial lease, te vergelijken met een hypotheek met vaste maandlasten, bent u wel zelf verantwoordelijk voor eventuele reparaties en het onderhoud. Ook bij deze financieringsvorm hoeft u niet te investeren in een groot aankoopbedrag. U bent vanaf de eerste dag eigenaar van de auto.

De merkdealer biedt vaak ook volledige financiering aan. Deze optie lijkt logisch, maar in de praktijk is de financiering via de dealer altijd duurder dan bij een bank en zeker ten opzichte van ons. Bovendien is scherp onderhandelen over de prijs of eventuele extra’s een stuk lastiger, want u bent voor de financiering afhankelijk van de merkdealer.

Persoonlijke lening voordeliger alternatief

Voor particulieren is een consumptief krediet in de vorm van een persoonlijke lening een goedkoper alternatief dan een financiering bij de merkdealer. Deze leenvorm geeft zekerheid door de vaste looptijd en vaste (lage) rente. U kunt deze lening afsluiten bij een bank of bij een online kredietverstrekker. Bij de (groot)banken, zoals de ABN Amro en Rabobank, betaalt u een hoger rentepercentage dan bij een online kredietverstrekker. In bepaalde opzichten is een bank vergelijkbaar met een merkdealer. Banken hebben immers ook hogere kosten voor dure kantoorpanden op A-locaties en dure adviseurs en deze kosten worden doorgerekend aan de consument.

Bij online kredietverstrekkers, bij ons dus, betaalt u deze kosten niet. Alles verloopt digitaal en er is geen sprake van advies. Daarnaast werken wij met een aantal kredietverstrekkers, zoals BNP Paribas en DEFAM, samen zodat er meerdere rentepercentages aangeboden kunnen worden. Zo kunnen wij leningen voordeliger aanbieden dan een grootbank.

Wat zijn de kosten van lenen bij een merkdealer?

De rentepercentages van leningen zijn het afgelopen jaar flink gestegen. Het betekent dat u aardig wat meer voor een lening moet betalen. Iedere 0,1 procent of hele procenten scheelt u geld en zorgt er voor dat u minder geld kwijt bent aan de lening. 

Stel, u vindt de ideale auto bij de merkspecialist en hij kost 25.000 Euro. Wij gaan uit van lening met een looptijd gelijk aan de economische levensduur van vijf jaar. Bij een merkdealer liggen de rentepercentage van een financiering gemiddeld 1,5% hoger dan bij banken en online kredietverstrekkers. Aan de hand van het onderstaande rekenvoorbeeld laten wij u het verschil zien in rentekosten.

Een financiering bij een merkdealer zorgt met een 1,5% hoger rentepercentage in het voorbeeld tot € 1.000 meer rentekosten.

Omdat De Nederlandse Kredietmaatschappij goedkoper is dan banken kunnen wij een iets lager rentepercentage aanbieden, wat in de praktijk neerkomt op 0,2% of 0,3% lagerre rente. Met dit verschil scheelt het u in totaal € 120 tot € 200. Misschien geen groot verschil maar wel snel verdiend.

 

Wilt u voordelig een auto financieren? Vraag dan een offerte voor een lening bij ons aan.

Gerelateerde informatie voor het kopen van een auto:

Financial lease of een lening

Waarom zij wij goedkoper dan banken?

Financieren van een elektrische auto

Onze voordeligste banken

Bekijk de rentetarieven van onze partnerbanken in vergelijking met rentetarieven van de traditionele grootbanken.

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen