Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 28 mei 2021
Door: Michel Vrenegoor

Alle mogelijkheden om een auto te financieren

Tijd voor een nieuwe, of tweedehands, auto? Tenzij de verkoopprijs wel erg laag is en u het direct met spaargeld kunt betalen zult u de auto ergens van moeten betalen.

Van alle 10 verkochte auto’s worden er bijna 7 (deels of geheel) gefinancierd met een lening. Geld lenen voor een auto kan op verschillende manieren:

  • Auto financieren bij de merkdealer of garage
  • Geld lenen bij de bank
  • Online geld lenen

Benieuwd of het verstandig is om geld te lenen voor een auto en wat daarbij de voor- en nadelen zijn? In dit artikel vertellen we u alles over auto’s financieren en hoe u dit het voordeligst kunt doen. 

Auto financieren bij de merkdealer

Het lijkt zo voor de hand liggend: een lening afsluiten daar waar u de auto koopt: uw autodealer. Een autolening via de merkdealer is inderdaad gemakkelijk, alles loopt via één portaal. Maar de rentes via de dealer liggen behoorlijk hoger dan bij de bank of een online kredietverstrekker.

Wat zijn de verschillende mogelijkheden bij een dealer en waar moet u op letten?

Huurkoop

Het is gebruikelijk om autoleningen af te sluiten als ‘huurkoop’. Uw dealer blijft in dat geval de eigenaar van de auto totdat u de lening volledig heeft afgelost. Als u niet terugbetaalt of u niet aan de afspraken houdt, dan mag de dealer de auto gewoon weer in de showroom zetten. 

Auto kopen op afbetaling

Kiest u voor auto kopen op afbetaling, dan is de auto wel meteen van u. De rente ligt echter hoog bij deze vorm van lening en de looptijd kan lang zijn.

Wat is het grootste nadeel? Tegen de tijd dat u de lening heeft afbetaald, kan de auto alweer zo oud zijn dat u hem niet meer kunt doorverkopen.

Private lease is een alternatief voor kopen op afbetaling.

U rijdt een (nieuwe) auto tegen een vast bedrag per maand en u heeft geen onderhoudskosten. Deze vorm van auto financiering wordt steeds populairder, al zijn de kosten hoog. Kiest u voor financial lease of consumptief krediet?

50/50 Deal

Een derde optie is de bekende 50/50 (fifty-fifty) deal. Over de eerste helft van de lening betaalt u heel weinig rente. Na een afgesproken periode betaalt u de tweede helft. Het voordeel bij een 50/50 deal is dat u weinig rente betaalt. Het grote nadeel is echter een hoge boete, als u onverhoopt de tweede helft niet kunt afbetalen.

Lenen bij de dealer brengt nog een aantal nadelen met zich mee. Veel klanten voelen zich ongemakkelijk om met de dealer te praten over geld lenen.

Bovendien: als u op voorhand al aan moet geven dat u de auto zelf niet kunt betalen, krijgt u van de dealer nooit de beste prijs of maximale korting. U heeft geen onderhandelingsruimte op de aanschafprijs, een hogere inruilwaarde of accessoires. 

Geld lenen bij de bank

Kiest u liever voor een lening via uw eigen bank? Deze optie wordt vaak gekozen omdat het vertrouwd aanvoelt om bij de bank te lenen, waar uw rekening al jarenlang loopt. Maar beslist u te snel en gaat u vooral voor het gemak en het vertrouwde gevoel?

Bij lenen via de bank bent u alsnog duurder uit, door de overhead kosten van traditionele banken. 

Online geld lenen

Een lening via een online kredietverstrekker blijkt de voordeligste en verstandigste optie. De Nederlandse Kredietmaatschappij is gespecialiseerd in consumptieve leningen, werkt samen met meerdere partijen (waaronder Interbank en DEFAM) om de beste lening aan te kunnen bieden. Daarnaast werken zij online only en zijn geen geld kwijt aan dure kantoren en adviseurs.

Op die manier kunnen zij een lening altijd goedkoper aanbieden.

Lees meer: waarom wij goedkoper dan banken zijn

Wat u ook doet het is belangrijk om de verschillende leningen met elkaar te vergelijken op basis van voorwaarden en de rentepercentages. 

Bij De Nederlandse Kredietmaatschappij kunt u het beste uw auto financieren met een persoonlijke lening.. Wat ook de meest gebruikte leenvorm voor de autofinanciering is.

Daarna start u meteen met afbetalen, op basis van een vast bedrag per maand. Versneld aflossen mag en is bij ons boetevrij. Deze leenvorm is de meest veilige en voordelige manier om binnen 2 werkdagen het bedrag voor uw auto beschikbaar te hebben:

  • Vast bedrag per maand
  • Vaste looptijd
  • Vaste rente
  • Altijd extra kunnen aflossen zonder boete

4 tips voor het financieren van een auto

Eerlijk is eerlijk: als u zelf (een gedeelte van) de nieuwe auto kunt betalen, hoeft u geen geld te lenen. Dat blijft de goedkoopste optie, want geld lenen kost altijd geld. Maar in veel gevallen wordt er gefinancierd.: 

1.     Bereken altijd hoeveel u maximaal kunt lenen. Zo weet u welke auto haalbaar is en welke auto niet.

2.     Sluit nooit een lening af die een langere looptijd heeft dan u met uw auto rijdt. Niets zo frustrerend alsnog steeds moeten betalen voor een auto waarvan u allang niet meer geniet.

3.     Vergelijk in alle rust de rente van de verschillende kredietverstrekkers/ banken. Wij werken online only met 5 partnerbanken die en dat scheelt een hoop in de rente. En dus in de maandelijkse afloskosten. 

4.     Controleer altijd de voorwaarden: boetevrij extra aflossen (standaard bij ons), wat gebeurt er bij betaalproblemen en zijn er onverwachte kosten aan de lening verbonden, zoals afsluit- of advieskosten?

Vergelijk onze leningen en vind op een overzichtelijke manier de lening die past bij u en uw auto.

Michel Vrenegoor

Kredietspecialist (Acceptatie)

Auteur: Michel Vrenegoor

Michel is een echte allrounder. Hij weet alles over kredieten. Of het nu gaat om een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een combinatiekrediet voor consumenten, u moet bij Michel zijn. Michel is vriendelijk, geduldig en heeft altijd tijd voor een praatje of een luisterend oor.’

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij –Acceptatie van de aanvragen, het uitbrengen via e-mail en Mijn DNKM van de overzichten met daarin de mogelijkheden van onze partnerbanken.

‘Ik zorg ervoor dat u in één oogopslag alle mogelijkheden goed kan vergelijken en dat u de juiste keuze kan maken. Ik vind het echt belangrijk dat u een lening afsluit die bij uw wensen past.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen