Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 1 april 2019
Door: Michel Vrenegoor

Auto financieren: De Mogelijkheden

Overweegt u de aanschaf van een nieuwe auto, maar heeft u (net) niet genoeg financiële ruimte om deze in één keer te betalen? Geld lenen is dan een optie. Van alle 10 verkochte auto’s worden er bijna 7 (deels) gefinancierd uit een lening.

Geld lenen kunt u op verschillende manieren: bij de autodealer, uw eigen bank of bij een kredietverstrekker. Benieuwd of het verstandig is om geld te lenen voor een auto en wat daarbij de voor- en nadelen zijn? In dit artikel vertellen we u alles over auto’s financieren en hoe u dit het voordeligst kunt doen. 

Auto financieren bij de dealer

Het lijkt zo voor de hand liggend: een lening afsluiten daar waar u de auto koopt. Uw autodealer. Een lening via de dealer is inderdaad gemakkelijk, alles loopt via één portaal. Maar de rentes via de dealer liggen behoorlijk hoger dan bij de bank of een kredietverstrekker.

Wat zijn de verschillende mogelijkheden en waar moet u op letten?

Huurkoop

Het is gebruikelijk om autoleningen af te sluiten als ‘huurkoop’. Uw dealer blijft in dat geval de eigenaar van de auto totdat u de lening volledig heeft afgelost. Als u niet terugbetaalt of u niet aan de afspraken houdt, dan mag de dealer de auto gewoon weer in de showroom zetten. 

Kopen op afbetaling

Kiest u voor kopen op afbetaling, dan is de auto wel meteen van u. De rente  ligt echter hoog bij deze vorm van lening en de looptijd kan lang zijn. Wat is het grootste nadeel? Tegen de tijd dat u de lening heeft afbetaald, kan de auto alweer zo oud zijn dat u hem niet meer kunt doorverkopen. 

Private lease is een alternatief voor kopen op afbetaling. U rijdt een (nieuwe) auto tegen een vast bedrag per maand en u heeft geen onderhoudskosten. Deze vorm van auto financiering wordt steeds populairder, al zijn de kosten hoog. 

50/50 Deal

Een derde optie is de bekende 50/50 (fifty-fifty) deal. Over de eerste helft van de lening betaalt u heel weinig rente. Na een afgesproken periode betaalt u de tweede helft. Het voordeel bij een 50/50 deal is dat u weinig rente betaalt. Het grote nadeel is echter een hoge boete, als u onverhoopt de tweede helft niet kunt afbetalen.

Lenen bij de dealer brengt nog een aantal nadelen met zich mee. Veel klanten voelen zich ongemakkelijk om met de dealer te praten over geld lenen. Bovendien: als u op voorhand al aan moet geven dat u de auto zelf niet kunt betalen, krijgt u van de dealer nooit de beste prijs of maximale korting. U heeft geen onderhandelingsruimte op de aanschafprijs, een hogere inruilwaarde of accessoires. 

Geld lenen bij de bank

Kiest u liever voor een lening via uw eigen bank? Deze optie wordt vaak gekozen omdat het vertrouwd aanvoelt om bij de bank te lenen, waar uw rekening al jarenlang loopt. Maar beslist u te snel en gaat u vooral voor het gemak en het vertrouwde gevoel? Bij lenen via de bank bent u alsnog duurder uit, door de overhead kosten van traditionele banken. 

Online geld lenen

Een lening via een online kredietverstrekker blijkt de voordeligste en verstandigste optie. De Nederlandse Kredietmaatschappij heeft een specialisme in consumptieve kredieten. Ook hanteren wij een online only werkwijze en kunnen we daarom uw lening goedkoper aanbieden. U kunt in alle rust vergelijken welke lening het beste bij u past en hoeveel u kunt lenen. De rente ligt een stuk lager dan bij de reguliere banken

Bij De Nederlandse Kredietmaatschappij kunt u uw auto financieren via een Persoonlijke Lening of een Doorlopend Krediet. Welke leningvorm verstandiger is, leggen we hieronder uit.

Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet?

Bij een Persoonlijke Lening leent u exact het bedrag dat u nodig heeft. Daarna start u meteen met afbetalen, op basis van een vast bedrag per maand. Versneld aflossen mag en is bij ons boetevrij. Een Persoonlijke Lening is de meest veilige en voordelige manier om binnen 2 werkdagen het bedrag voor uw auto beschikbaar te hebben:

  • Vast bedrag per maand
  • Vaste looptijd
  • Vaste rente
  • Altijd extra kunnen aflossen zonder boete

Bij een Persoonlijke Lening ziet u uw schuld elke maand slinken. U kunt niet opnieuw een geldbedrag binnen de lening opnemen. Een veilig gevoel, omdat u zo niet in te verleiding komt om een extra schuld op te bouwen. 

Bij een Doorlopend Krediet staat de rente niet vast. Als de rente stijgt, lost u dus minder af en wordt de looptijd langer. Zo kan er zelfs een restschuld risico ontstaat: de auto is dan minder waard dan de openstaande schuld. 

U kunt steeds opnieuw een bedrag opnemen binnen de lening, waardoor de afbetaling steeds verder wordt uitgesteld. In de volksmond wordt een Doorlopend Krediet daarom ook weleens ‘Doodlopend Krediet’ genoemd. 

Op 11 maart 2019 steeg de rente voor Doorlopende Kredieten bij Defam. Bij Interbank is de rente al op 1 februari 2019 omhoog gegaan. Dit betekent dat klanten langer gaan betalen voor hun Doorlopende Krediet. 

Bij een Persoonlijke Lening heeft u hier geen last van.

3 tips voor het financieren van een auto

Eerlijk is eerlijk: als u zelf (een gedeelte van) de nieuwe auto kunt betalen, hoeft u geen geld te lenen. Dat blijft de goedkoopste optie, want geld lenen kost altijd geld. Maar in veel gevallen wordt er gefinancierd. Dan zijn dit de beste tips om verstandig geld te lenen via een Persoonlijke Lening: 

  1. Sluit nooit een Persoonlijke Lening af die een langere looptijd heeft dan u met uw auto rijdt. Niets zo frustrerend als nog steeds moeten betalen voor een auto waarvan u allang niet meer geniet.
  2. Vergelijk in alle rust de rente van de verschillende kredietverstrekkers/ banken. Wij werken online only met 5 partnerbanken die en dat scheelt een hoop in de rente. En dus in de maandelijkse afloskosten. 
  3. Controleer altijd de voorwaarden: boetevrij extra aflossen (standaard bij DNKM), wat gebeurt er bij betaalproblemen en zijn er onverwachte kosten aan de lening verbonden, zoals afsluit- of advieskosten?

Vergelijk onze leningen en vind op een overzichtelijke manier de Persoonlijke Lening die past bij u en uw auto.

Michel Vrenegoor

Partner en Hoofd Acceptatie

Auteur: Michel Vrenegoor

Michel is een echte allrounder. Hij weet alles over kredieten. Of het nu gaat om een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een combinatiekrediet voor consumenten, u moet bij Michel zijn. Michel is vriendelijk, geduldig en heeft altijd tijd voor een praatje of een luisterend oor.’

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij –Acceptatie van de aanvragen, het uitbrengen via e-mail en Mijn DNKM van de overzichten met daarin de mogelijkheden van onze partnerbanken.

‘Ik zorg ervoor dat u in één oogopslag alle mogelijkheden goed kan vergelijken en dat u de juiste keuze kan maken. Ik vind het echt belangrijk dat u een lening afsluit die bij uw wensen past.’

Vrijblijvend offerte aanvragen