Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 10 september 2021
Door: Halmar Wolfswinkel

Kunt u geld lenen als alleenstaande?

Geld lenen als alleenstaande is zeker mogelijk, al zijn de mogelijkheden wat beperkter. Wat de opties zijn en hoeveel u kunt lenen als alleenstaande is afhankelijk van verschillende factoren.

Let op: U kunt als alleenstaande geen lening aanvragen als u jonger bent dan 29 jaar en in- of thuiswonend bent. 

Voorwaarden geld lenen als alleenstaande  

Bij elke lening aanvraag kijkt de bank naar uw inkomsten en uitgaven. De vastgheid en hoogte van uw inkomen, uw woonlasten en een eventuele BKR-registratie spelen hierbij een grote rol.

Hoe meer zekerheid u kunt bieden, des te kleiner het risico voor de kredietverstrekker wordt. Dat vertaalt zich in een hoger maximaal leenbedrag en een zo laag mogelijke rente.

Met deze check wil de kredietverstrekker voorkomen dat u als alleenstaande financiële problemen of betalingsachterstanden krijgt, als uw inkomen onverhoopt terugvalt door bijvoorbeeld werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. In uw eentje is het immers lastiger om financiële terugval op te vangen.

Zo kan het zijn dat u met een vast contract een hoger bedrag kunt lenen tegen een lagere rente, dan met een tijdelijk contract of met een eigen bedrijf.

Heeft u als alleenstaande een eigen koophuis? Ook dit beschouwt de kredietverstrekker als een extra stabiele factor.

Leenmogelijkheden voor alleenstaanden

Wilt u als alleenstaande (extra) geld lenen? De twee meest voor de hand liggende opties zijn via een tweede hypotheek of via een persoonlijke lening (een consumptief krediet). Dit zijn de verschillen:

(Extra) geld lenen via een hypotheek

Sinds 2018 is het niet meer mogelijk om meer dan 100% van de woningwaarde te financieren. Wilt u toch bijlenen, via een tweede hypotheek? Dan kan dat alleen in heel specifieke gevallen, zoals bij overwaarde van uw koopwoning. Deze optie heeft als voordeel dat u profiteert van de lage hypotheekrente. Maar er zijn ook nadelen aan verbonden:

-       U woning kan weer in waarde dalen. Dan houdt u bij verkoop misschien niet genoeg over om de dubbele hypotheek terug te betalen.

-       U heeft extra kosten, zoals voor taxatie, advies en de notaris (deze kosten kunnen oplopen tot 3500 euro).

-       Uw huis geldt voor de bank als onderpand. Dat betekent dat de bank uw koopwoning kan opeisen als u niet aan de betalingsverplichting kunt voldoen.

-       De tweede hypotheek gaat mee in de 30 jaar looptijd. U betaalt dus 30 jaar lang rente voor een relatief klein extra bedrag. Uiteindelijk bent u door de langere looptijd toch duur uit.

-       U valt voor de bank in een hogere risicoklasse en betaalt daardoor een hogere rente over het gehele hypotheekbedrag. Dubbel nadeel dus.

-       Wilt u versneld aflossen? Dat kan bij de meeste hypotheken maar tot 10% per jaar. Wilt u vaker of meer aflossen dan betaalt u een boete.

(Extra) geld lenen via een persoonlijke lening

Het is zeker mogelijk voor een alleenstaande om een consumptief krediet zoals een persoonlijke lening af te sluiten. De rente ligt wat hoger dan bij een extra hypotheek (vanaf 6,7%), maar er zijn ook de nodige voordelen:

-       De looptijd van een persoonlijke lening is maximaal 10 jaar (15 jaar bij geld lenen voor een verbouwing). U heeft uw krediet dus veel sneller afbetaald en u betaalt veel minder lang rente.

-       Een persoonlijke lening heeft alleen uw inkomen als onderpand.

-       U betaalt geen extra kosten voor woning gerelateerde zaken zoals advies, taxatie en notariskosten.

-       U mag altijd boetevrij extra aflossen, zoveel en zo vaak u maar wilt. Zo heeft u de lening nog sneller afbetaald.

Zijn er fiscale voordelen bij geld lenen als alleenstaande?

Ja. Als u een lening afsluit voor een koopwoning, mag u de rente aftrekken in box 1. U heeft dus recht op fiscaal voordeel als u de lening gebruikt voor het verbeteren, onderhouden, verbouwen of verduurzamen van uw woning.

Dit fiscale voordeel geldt voor de gehele looptijd van de lening (maximaal 15 jaar).

Goed om te weten: gebruikt u de persoonlijke lening voor een auto, camper of studie dan is de lening niet fiscaal aftrekbaar.

Let op: dit fiscale voordeel geldt ook niet voor een doorlopend krediet.

Extra tip: Bespaar op uw leningen door over te sluiten

Heeft u als single al meerdere leningen lopen en wilt u uw maandlasten verlagen? Dan heeft het zeker zin om uw bestaande leningen over te sluiten naar een goedkopere variant. Bij het aanvragen van een nieuwe lening kunt u ook direct extra geld lenen.

 

Gerelateerde informatie:

Geld lenen als getrouwd of samenwonend stel

Geld lenen als zelfstandige

Bereken het fiscaal voordeel van uw lening

Wanneer is een persoonlijke lening aftrekbaar?

 

 

 

Halmar Wolfswinkel

Partner en Hoofd Realisatie

Auteur: Halmar Wolfswinkel

Halmar is oplossingsgericht, creatief en zeer efficiënt. Voor elk vraagstuk heeft hij een passende oplossing. Zoekt u naar een financiering voor een recreatiewoning, een auto, boot, caravan of de verbouwing van uw koophuis? Halmar denkt met u mee. Hij zorgt voor een snelle en foutloze afwikkeling en uitbetaling van uw lening.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Realisatie van de geretourneerde contracten, het completeren, controleren en doorsturen van de complete kredietdossiers naar de banken.

‘Ik sta er persoonlijk voor garant dat u snel en veilig kunt beschikken over uw geld.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen