Let op! Geld lenen kost geld
student en geld tekort

Datum: 23 september 2015
Door: Halmar Wolfswinkel

Student en geld (tekort)

Het nieuwe studiejaar is weer begonnen. Dat betekent na een welverdiende vakantie of een paar weken bijverdienen, weer de schoolbanken in. Je studententijd is de mooiste tijd van je leven, daar moet je van genieten. Helaas kost dat genieten vaak wel geld en dat is precies iets waar de gemiddelde student een tekort aan heeft. Daarom deze week vijf financiële tips voor studenten. Om dit jaar zonder financiële kleerscheuren door te komen.

Tip 1: Financiële administratie

Voor mij was mijn studententijd dé leerschool voor verstandig omgaan met geld. Als uitwonende student moest ik goed op mijn uitgaven letten om aan het eind van de maand nog genoeg geld over te houden voor een maaltijd of biertje met vrienden. Houd bij hoeveel er binnenkomt, hoeveel eruit gaat en wat je echt nodig hebt. Probeer af en toe wat geld apart te zetten voor onverwachtse uitgaven. Natuurlijk is het als student lastig om te sparen. Zeker als je op kamers woont. Maar probeer het toch, ieder tientje is mooi meegenomen.

Tip 2: Neem een bijbaan

Cliché, maar waar. Iedereen, een enkeling daargelaten, moet werken voor zijn geld. Het CBS berekende dat 83% van de studenten een bijbaan heeft. Hiermee verdienen zij gemiddeld €440 per maand. Een mooi bedrag dat je net wat meer financiële ruimte geeft. Wie weet vind je ook nog een baan die aansluit op je studie. Goed voor je bankrekening én cv.

Tip 3: Pas op met rood staan

Rood staan is heel verleidelijk. Maar pas op, want rood staan is onnodig duur. Het is eigenlijk gewoon een lening, maar dan tegen een hele hoge rente. Je betaalt doorgaans tussen de 11% en 14% rente. Zonde van je geld! Daarnaast ervaren studenten die rood staan meer financiële problemen. Uit het studentenonderzoek 2015 van Nibud blijkt dat 17% van alle studenten financiële problemen heeft. Maar onder studenten die rood staan, is dat 54%. Niet aan beginnen dus!

Tip 4: Pas op met creditcard schulden

Via sommige banken kun je een studenten creditcard aanvragen. Handig voor online aankopen, maar het heeft ook een keerzijde. Het wordt namelijk wel erg gemakkelijk om toch nog even iets te kopen, terwijl je op dit moment het geld niet hebt. Zolang je jouw creditcard schuld op tijd inlost, is er geen probleem. Maar als je te laat bent, betaalt je net als bij rood staan rentepercentages tot wel 14%. Laat je dus niet verleiden en voorkom een creditcard schuld.

Tip 5: Leen via DUO

Heb je echt extra geld nodig, dan raad ik je aan om geld te lenen via DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Zij bieden leningen tegen een zeer lage rente, speciaal voor studenten. Maar leen alleen het bedrag dat je écht nodig hebt. Ook al is de rente laag, het blijft een lening en die je na je studie gewoon moet terugbetalen. Dat lijkt nog ver weg, maar voor je het weet is het zover. En ook na je studie is elke €100 euro aan aflossing €100 euro teveel.

Wil je liever niet lenen via DUO dan is lenen voor extra bestedingsruimte voordelig bij ons mogelijk.

Halmar Wolfswinkel

Partner en Hoofd Realisatie

Auteur: Halmar Wolfswinkel

Halmar is oplossingsgericht, creatief en zeer efficiënt. Voor elk vraagstuk heeft hij een passende oplossing. Zoekt u naar een financiering voor een recreatiewoning, een auto, boot, caravan of de verbouwing van uw koophuis? Halmar denkt met u mee. Hij zorgt voor een snelle en foutloze afwikkeling en uitbetaling van uw lening.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Realisatie van de geretourneerde contracten, het completeren, controleren en doorsturen van de complete kredietdossiers naar de banken.

‘Ik sta er persoonlijk voor garant dat u snel en veilig kunt beschikken over uw geld.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen