Let op! Geld lenen kost geld
Wat is slimmer: sparen of lening aflossen?

Datum: 30 oktober 2015

Sparen of lening aflossen?

“Ik krijg ook helemaal niets meer voor mijn spaargeld." Maar intussen gewoon lekker blijven doorsparen. Herkenbaar? Waarschijnlijk wel. Want in het voorjaar liep de totale spaarpot in Nederland op tot € 343,6 miljard. Daartegenover staat dat 17% van de spaarders ook een lening heeft. En dat begrijp ik niet zo goed. Want een lening kost veel meer dan dat sparen oplevert. Daarom deze week de hamvraag: sparen of lening aflossen?

Gemiddelde spaarrente minder dan 1%

De spaarrente is de afgelopen tijd dramatisch gedaald. Bij de meeste grote banken ligt de rente onder de 1%. Verwacht wordt dat deze negatieve trend zal doorzetten. De Europese Centrale Bank verlaagt keer op keer de rente. Hierdoor wordt geld steeds goedkoper. En willen banken dus minder betalen voor het spaargeld van consumenten.

Hoge spaartaks

Niet alleen de lage rente maakt het onaantrekkelijk om te sparen. Er is ook nog een spaartaks: de vermogensrendementsheffing. Als u meer dan € 21.333 aan spaargeld heeft, moet u belasting betalen. Namelijk over het vermogen boven de € 21.333. Bij de berekening van de spaartaks gaat de Belastingdienst uit van een rendement van 4% op het vermogen. Over dat rendement betaalt u vervolgens 30% belasting. Onrechtvaardig, vinden veel mensen. Ik ben het met hen eens. Natuurlijk, als u uw geld slim investeert, is een rendement van 4% zeker haalbaar. Maar bij de meeste mensen staat het geld gewoon op de spaarrekening. Met een rendement van minder dan 1%. Dat is 3% minder dan het fictieve rendement waar de Belastingdienst mee rekent. Bovendien wordt uw spaargeld ook minder waard door inflatie, waardoor u dubbel geld verliest.

Dan beter aflossen

Zolang u geen geld leent en alleen geld spaart, blijft een lage spaarrente nog steeds meer dan geen rente. Maar als u aan de ene kant een lening heeft en aan de andere kant geld spaart, dan kunt u beter uw lening aflossen. Want de rente die u betaalt voor uw lening is sowieso hoger dan het rendement op uw spaarrekening. Sparen én lenen is zonde van uw geld. Aflossen dus!

Behoud een financiële reserve

Zorg er wel altijd voor dat u geld achter de hand heeft. Voor onvoorziene uitgaven. Het zou vervelend zijn als u na het aflossen, opnieuw een lening moet afsluiten omdat uw auto kapot gaat. Bereken eenvoudig online hoeveel u minimaal achter de hand moet houden op de website van het Nibud.

Hopelijk is inmiddels voor iedereen duidelijk wat de voordelen van aflossen zijn. En vooral dat het onnodig veel geld kost om zowel te sparen als te lenen. Niet doen dus. Gewoon uw lening aflossen en genieten van een schuldenvrij bestaan.

Bronnen:

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen