Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld
BKR wil meer van u weten

Datum: 24 februari 2016

BKR wil meer van u weten

Eind vorig jaar verscheen een artikel op nu.nl waarin directeur Peter van den Bosch uitlegt waarom Bureau Krediet Registratie steeds meer van u en mij wil weten. Sinds de kredietcrisis maakt BKR zich hard voor meer inzicht in betalingsachterstanden. Om overkreditering te voorkomen en op tijd in te grijpen bij geldproblemen. Maar wat wil BKR precies weten en wat zijn de voor- en nadelen?

BKR wordt online schulden database

Van oudsher registreert BKR consumenten leningen zoals de persoonlijke lening, doorlopend krediet, creditcard en roodstand. En de betalingsachterstand van een hypotheek als deze meer dan 120 dagen openstaat. Maar BKR wil dé online database over schulden worden. En helpen om schulden te voorkomen. Daarom wil het bureau ook inzicht in huurachterstanden, studieschulden, belastingschulden en onbetaalde rekeningen van zorgverzekeraars, energieleveranciers en telecombedrijven.

Voordelen expansie BKR

We zijn allemaal bekend met de gevolgen van de kredietcrisis. Iedereen voelde de consequenties in meerdere of mindere mate in zijn of haar portemonnee. Dat willen we niet meer en daar wil BKR bij helpen. Met meer informatie kunnen zij banken beter adviseren over het verstrekken van een verantwoorde lening. Daarnaast willen ze nog een stap verder gaan. Het kredietregistratiebureau wil de gegevens ook delen met bijvoorbeeld gemeenten. Zodat zij op tijd hulp kunnen bieden aan huishoudens met geldproblemen.

Nadelen uitbreiding BKR registraties

Hoe meer informatie beschikbaar komt, des te lastiger wordt geld lenen. Dat hoeft niet negatief te zijn. Want als u geldproblemen heeft, raad ik af om nog meer te lenen. In zo’n geval zorgt het bureau voor bescherming. Maar het is bijvoorbeeld wel nadelig voor starters met een hoge studieschuld. De verwachting is dat studieschulden fors gaan stijgen. Een gemiddelde studieschuld bedraagt nu €15.000. Met het nieuwe leenstelsel zal dit stijgen tot gemiddeld €30.000. Een studieschuld wordt vaak gezien als een investeringskrediet wat zich op de lange termijn terugbetaald. Daarom is Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, geen voorstander van verplichte registratie van studieschulden.

BKR registratie helpt verantwoord geld lenen

Er kleven duidelijk voor- en nadelen aan de uitbreiding van registratie van betalingsachterstanden. Ik begrijp heel goed dat u in eerste instantie volmondig ‘nee’ wilt zeggen. Het voelt misschien toch een beetje Big Brother-achtig. En zeker als het om geld gaat, laten we liever niet het achterste van onze tong zien. Toch ben ik zelf fervent voorstander. Waarom? Omdat ik voorstander ben van verantwoord geld lenen. Als ik een lening verstrek, wil ik dat mijn klant de lening moeiteloos kan terugbetalen. En ik geloof dat een uitgebreide BKR registratie daarbij helpt. Wat vindt u?

Vrijblijvend offerte aanvragen