Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 25 april 2017
Door: Halmar Wolfswinkel

Geld lenen: Bank of online?

U sluit een lening af nadat u heeft uitgezocht waar u de laagste rente betaalt en de beste voorwaarden krijgt. Want u gaat geen hoge rente betalen als ze ergens anders een lagere rente bieden. U bent tenslotte geen dief van uw eigen portemonnee.

Voor het afsluiten van een hypotheek geldt hetzelfde. Welk rentetarief gaat u betalen en wat zijn de bijbehorende voorwaarden? Is het toegestaan om extra aflossingen te doen om hiermee de hypotheekschuld te verlagen of betaalt u daarvoor een boeterente? U verdiept zich in alle mogelijkheden zodat u de best passende voordelige hypotheek afsluit.

Bank of onafhankelijke kredietverstrekker?

U kunt een lening afsluiten bij uw eigen bank of bij een onafhankelijke kredietverstrekker. Uw eigen bank biedt u een voorstel voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet tegen de rente die zij biedt. Een onafhankelijke kredietverstrekker biedt een voorstel van meerdere banken; deze rentes zijn concurrerend. U kiest het beste voorstel.

Lenen bij een online kredietverstrekker

Als u kiest voor een online kredietverstrekker,met execution only werkwijze, omdat u zelf over voldoende financiële kennis beschikt, bent u nog voordeliger uit omdat in dat geval ook de advieskosten wegvallen. U betaalt de laagste rente en heeft geen bijkomende komende kosten. De rentes van een online kredietverstrekker zijn per definitie lager dan de rentes van een bank vanwege het wegvallen van doorberekende overheadkosten als kantoorpanden en personeel.

Waar sluit u de voordeligste hypotheek af?

Een hypotheek kunt u afsluiten bij uw eigen bank of via een onafhankelijke hypotheekadviseur. Uit het oogpunt van gemak is het afsluiten van een hypotheek bij uw eigen bank een logische stap. Maar is dit ook de voordeligste keuze? Veel consumenten zijn zich niet bewust van de verschillen tussen het aanbod van de hypotheekdiensten en de bijbehorende advieskosten van hun eigen bank en die van een onafhankelijk werkende hypotheekadviseur.

Hypotheek via eigen bank

De voorstellen van de bank zijn voorstellen van verschillende hypotheekproducten (bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek of een combinatie van beide) maar van alleen de eigen bank; u krijgt geen aanbiedingen van andere banken of hypotheekverstrekkers. De rentetarieven zijn niet concurrerend. De kans dat u bij uw eigen bank de laagste rente betaalt is niet groot. De berekende advieskosten van uw eigen bank liggen doorgaans wat lager dan de advieskosten die u betaalt aan een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Hypotheek via onafhankelijk hypotheekadviseur

Bij een onafhankelijke hypotheekadviseur ontvangt u als klant na een offerteaanvraag een aanbod van meerdere hypotheekaanbieders. Niet alleen de hypotheekproducten verschillen maar ook de rentes en voorwaarden. U kiest voor de aanbieder met de beste rente en voorwaarden.

Als we alles op een rijtje zetten kunnen we de volgende conclusie trekken:

  • Geld lenen via een online kredietverstrekker is goedkoper dan bij uw eigen bank
  • Een hypotheek afsluiten via een onafhankelijke hypotheekadviseur is gunstiger voor u

De geboden rentes zijn lager dan die van uw eigen bank en dat betekent lagere maandlasten.

Huidige* rentestanden

De huidige rentestanden op basis van een persoonlijke lening van €25.000 voor 60 maanden zijn bij:

  • ING: 6,90%
  • Rabobank : 6,75%
  • ABN: 4,7%-8,5% afhankelijk van persoonlijke situatie
  • Defam: 4,1%
  • Interbank: 4,3%

Defam en Interbank zijn onze partnerbanken. Voor de actuele rente kunt u contact met ons opnemen.

*peildatum 9 mei 2017

Halmar Wolfswinkel

Partner en Hoofd Realisatie

Auteur: Halmar Wolfswinkel

Halmar is oplossingsgericht, creatief en zeer efficiënt. Voor elk vraagstuk heeft hij een passende oplossing. Zoekt u naar een financiering voor een recreatiewoning, een auto, boot, caravan of de verbouwing van uw koophuis? Halmar denkt met u mee. Hij zorgt voor een snelle en foutloze afwikkeling en uitbetaling van uw lening.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Realisatie van de geretourneerde contracten, het completeren, controleren en doorsturen van de complete kredietdossiers naar de banken.

‘Ik sta er persoonlijk voor garant dat u snel en veilig kunt beschikken over uw geld.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen