Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 11 september 2017
Door: Halmar Wolfswinkel

Execution only: Wat is het verschil?

Financiële producten afsluiten bij partijen die werken volgens het execution only principe houdt in dat die partijen bemiddelen zonder advies. U als klant heeft voldoende financiële kennis om zonder tussenkomst van een adviseur en bijbehorende adviesgesprekken de juiste lening of hypotheek af te sluiten. In het geval van een lening is dit al langere tijd een gebruikelijke werkwijze. Bij het afsluiten van een hypotheek is dit in opkomst. Volgens onderzoek van het Nibud (het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) zal dit gaan groeien omdat consumenten van mening zijn dat financieel adviseurs te duur zijn maar ook omdat zij hen wantrouwen. Execution only is dan de manier om een financieel adviseur te omzeilen.

Zelf hypotheek regelen? Complexe zaak

Hypotheekadviseurs hebben recentelijk in het nieuws hun zorgen geuit over deze ontwikkeling. Zij vragen zich af of een hypotheek niet een te complex product is om via de execution only manier te regelen. Zij zijn van mening dat een klant zich vooral focust op de rente van de hypotheek en de bijbehorende voorwaarden een beetje uit het oog verliest. Een hypotheekadviseur houdt in zijn berekening rekening met toekomstige veranderingen in de persoonlijke en financiële situatie van de klant. Met alleen een lage rente vang je dit niet af als consument.

Provisiekosten in plaats van advieskosten

Niet alle banken bieden de mogelijkheid om voor alle hypotheekvormen zonder advies een hypotheek af te sluiten. Als ze het aanbieden kan het zijn dat ze toch provisiekosten in rekening brengen. Dit bedrag is lager dan de advieskosten die je normaal gesproken bij hypotheek betaalt maar kosteloos is het niet. Een kredietbemiddelaar die execution only aanbiedt voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet berekent deze kosten niet.

Een verkeerde keuze hypotheek kan veel geld kosten. Oversluiten van uw hypotheek is niet zomaar te realiseren zonder dat u hoge kosten moet maken afhankelijk van je hypotheekvorm en –aanbieder. Een lening oversluiten is altijd kosteloos. Mocht u een verkeerde keuze hebben gemaakt? Zonder problemen mag u uw huidige lening omzetten naar een nieuwe.

Afsluiten zonder advies

Het afsluiten van een lening op basis van execution only is een ander verhaal. Leningen en kredieten zijn minder complex dan een hypotheek. Een lening afsluiten zonder tussenkomst van een adviseur betekent dat je geen advies krijgt en daarom ook geen advieskosten betaalt. Eventuele adviesgesprekken telefonisch of op kantoor vallen weg en de klant regelt alles zelf online; het aanvraagproces is kort.

Online geld lenen

Bij ons kunt u zelf online een lening aanvragen. Vanachter uw computer regelt u op het tijdstip wanneer het u uitkomt de lening van uw keuze. Om onze digitale werkwijze te ondersteunen hebben wij een aantal tools en uitgebreide informatie op onze site zodat u zich vooraf goed kunt oriënteren om zelf een verantwoorde lening af te sluiten. Alle leennormen die wij hanteren zijn bij wet en regelgeving bepaald.

Nadat u een offerte heeft aangevraagd ontvangt u digitaal in één overzicht het aanbod van onze partnerbanken. U kiest hieruit de beste aanbieding. Wij regelen vervolgens dat de bank de lening uitbetaalt.

Het grootste risico, overlijden, kunt u verzekeren met een overlijdensrisicoverzekering zodat uw naasten uw schuld niet hoeven over te nemen. Met behulp van ons online aanvraagformulier kunt u uitrekenen welke premie u voor deze verzekering betaalt.

Halmar Wolfswinkel

Partner en Hoofd Realisatie

Auteur: Halmar Wolfswinkel

Halmar is oplossingsgericht, creatief en zeer efficiënt. Voor elk vraagstuk heeft hij een passende oplossing. Zoekt u naar een financiering voor een recreatiewoning, een auto, boot, caravan of de verbouwing van uw koophuis? Halmar denkt met u mee. Hij zorgt voor een snelle en foutloze afwikkeling en uitbetaling van uw lening.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Realisatie van de geretourneerde contracten, het completeren, controleren en doorsturen van de complete kredietdossiers naar de banken.

‘Ik sta er persoonlijk voor garant dat u snel en veilig kunt beschikken over uw geld.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen