Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 2 november 2021
Door: Halmar Wolfswinkel

Geld lenen en boetevrij aflossen

Een hypotheek voor uw huis betekent een financiële verplichting voor een periode van 30 jaar. Met een persoonlijke lening voor de financiering van een auto, camper, verbouwing/ verduurzaming of tweede woning gaat u ook een financiële verplichting aan, maar met een kortere looptijd van maximaal 15 jaar.

Of u nu kiest voor een hypotheek of een lening, het is altijd goed om te weten welke voorwaarden er bij de financiering horen. Zoals de mogelijkheden om tussentijds extra te kunnen aflossen en of dat met bijkomende kosten gepaard gaat.

Hypotheek extra aflossen kan boete opleveren

Wilt u extra aflossingen doen op uw hypotheek of vervroegd aflossen op uw lening (doorlopend krediet of persoonlijke lening)? Dan heeft u bij een doorlopend krediet en persoonlijke lening doorgaans soepelere voorwaarden dan bij een hypotheek. Dat werkt als volgt.

U betaalt waarschijnlijk een vrij lage rente voor uw hypotheek. De hypotheekverstrekker gaat uit van een geleidelijke aflossing van uw hypotheek gedurende 30 jaar. Als u tussentijds echter een groot bedrag aan extra hypotheekaflossingen wilt doen, dan kan dat een boete opleveren. Dat komt omdat de bank (een deel van) de ingecalculeerde rente misloopt. De boete die u moet betalen is de vergoeding hiervoor.

De hoogte van de boeterente hangt af van een aantal factoren, zoals uw hypotheekvorm en het boetevrije bedrag dat in de voorwaarden staat. Over het algemeen geldt dat u jaarlijks 10% – 20% van de hoofdsom boetevrij extra mag aflossen.

Lening extra aflossen altijd boetevrij

Heeft u een persoonlijke lening of een doorlopend krediet lopen? Of wilt u er een afsluiten? U kunt bij ons altijd boetevrij extra bedragen aflossen. Ook als u uw persoonlijke lening of doorlopend krediet in één keer vervroegd wilt aflossen, mag dit altijd en er staat geen boete op.

Bij ons leent u verantwoord geld en hoe eerder u weer schuldenvrij door het leven kunt gaan, hoe beter.

Daar komt bij dat het vanwege de huidige lage tot negatieve rentes op spaarrekeningen het interessanter is om extra aflossingen te doen.

Heeft u een spaarpotje opgebouwd? Dan loont het om daarmee extra af te lossen op uw lening. U verkleint zo niet alleen versneld uw schulden, u betaalt onder de streep ook een lager bedrag aan rente. Immers: een lager openstaand totaalbedrag met een verkorte looptijd gaat samen met een lager totaalbedrag aan rente. 

Extra interessant wordt het als u een behoorlijk bedrag op uw spaarrekening heeft staan. Gebruikt u een deel daarvan voor extra aflossing van uw lening, dan verlaagt u het risico van een negatieve rente bij een saldo boven de 100.000 euro.

Als u de financiële ruimte heeft, is vervroegd aflossen dus slim. Spaargeld rendeert immers niet, kost geld (inflatie en soms zelfs negatieve rente) en geleend geld kost altijd geld. Hoe eerder u uw lening aflost, hoe voordeliger dus.

Gerelateerde artikelen:

Aflossing lening berekenen

Sparen of lening aflossen?

Kan ik mijn lening sneller aflossen?

Halmar Wolfswinkel

Partner en Hoofd Realisatie

Auteur: Halmar Wolfswinkel

Halmar is oplossingsgericht, creatief en zeer efficiënt. Voor elk vraagstuk heeft hij een passende oplossing. Zoekt u naar een financiering voor een recreatiewoning, een auto, boot, caravan of de verbouwing van uw koophuis? Halmar denkt met u mee. Hij zorgt voor een snelle en foutloze afwikkeling en uitbetaling van uw lening.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Realisatie van de geretourneerde contracten, het completeren, controleren en doorsturen van de complete kredietdossiers naar de banken.

‘Ik sta er persoonlijk voor garant dat u snel en veilig kunt beschikken over uw geld.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen